عصر کرد

آخرين مطالب

يلدا، غنيمت شمردن يک دقيقه فرصت... مقالات

  بزرگنمايي:

برگزاري جشن ها با مناسبت هاي مختلف از گذشته در ميان ايرانيان مرسوم بوده است.

از جمله مناسبت هايي که تمام ايرانيان آن را جشن مي گيرند، طولاني ترين شب سال با عنوان شب يلداست که از جمله ميراث معنوي قوم آريايي و نشان همبستگي آنان است و در شهرهاي مختلف با آداب و رسوم ويژه اي برگزار مي شود.

شب يلدا آخرين شب پاييز و بلندترين شب سال است و در اين روز عادت ايرانيان چنين بوده که پادشاه از تخت شاهي پايين مي آمد و جامه اي سفيد مي پوشيد و در بيابان بر فرش هاي سفيد مي نشست و درباناني را که شکوه پادشاه با آن هاست به کنار مي راند و هر کس که مي خواست پادشاه را ببيند، خواه دارا و خواه نادار بدون هيچ گونه نگهبان و پاسبان، نزد شاه مي رفت و با او به گفتگو مي پرداخت و در اين روز پادشاه با برزگران مي نشست و در يک سفره با آن ها خوراک مي خورد.

يلدا، واژه‌اي سرياني به معناي تولد است و آيين يلدا ريشه در يکي از آيين‌هاي ايران باستان يعني "ميتراييسم" يا پرستش مهر دارد و جالب اين‌جاست که بر مبنايي علمي و نجومي بنا شده است.

 مهرپرستان شب يلدا را شب تولد ايزد مهر يا ميترا مي‎‎پنداشتند و به همين دليل اين شب را جشن ميگرفتند. گفته شده که در اين شب ميترا (ايزد خورشيد) از دل سنگي درون غاري به دنيا آمد.

در اين جشن، طي شدن بلندترين شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نيم‌کرهٔ شمالي، که مصادف با انقلاب زمستاني است، گرامي داشته مي‌شود. يلدا به زمان بين غروب آفتاب از 30 آذر (آخرين روز پاييز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دي (نخستين روز زمستان) گفته‌مي‌شود.

گفتني است شب يلدا تنها يک دقيقه با ديگر شب هاي سال اختلاف دارد.

عقايد کردهاي باستان در رابطه با شب يلدا

کردها از گذشته بر اين اعتقاد بوده اند که چله(چهله) بزرگ از اولين روز دي ماه شروع شده و تا 40 روز ادامه دارد. پس از گذشت 40 روز برادر کوچکتر يا چله کوچک از راه مي رسد که تا 20 روز زنده است.

کردها بر اين اعتقاد هستند که بعد از مرگ برادران يا چله هاي کوچک و بزرگ، خواهر آنها به نام خاتو زمهرير از راه رسيده و براي مرگ برادرانش شيون مي کند.

چنين تعبير شده است که شيون "خاتو زمهرير" که روز اول از مرگ برادرانش بسيار دلتنگ است به صورت برف و باران شديد نمايان مي شود و روز دوم که قدري آرامتر شد، از ابري بودن هوا کاسته مي شود و باراني آرام مي بارد.

سومين روز از شيون خاتو زمهرير نه از ابري بودن هوا خبري هست و نه بارش برف و باراني، بلکه تنها وعده نزديک بودن بهار را نويد مي دهد.

گويا امروزه که از بارش برف و باران نسبت به گذشته به شدت کاسته شده، از محبت و عشق ورزي خاتو زمهرير هم همچون ديگر مردمان زميني کاسته شده و سرگرم شدن به مسائل دنيوي او را از سوگ برادرانش بازداشته است.

افراد کهنسال يلدا را در کردستان چنين توصيف مي کنند:

تفاوت اساسي يلداي آن سالها با يلداي امروز بارش برف شديد در آن زمان است که امروزه نه تنها خبري از برف هاي چند متري بر زمين نيست بلکه زمستان هم تفاوت زيادي با بهار ندارد و امروز ديگر از يکرنگي زمستاني که در گذشته مشهور بوده، خبري نيست.

قبل از آمدن يلدا، با تدارکات زيادي از قبيل بند كردن انگور و آويزان كردن به سقف منازل، تهيه و همچنين خريد خربزه و انداختن در خم ترشي به استقبال شب يلدا مي‌روند و دعوت اقوام و خويشان و آماده کردن انواع آجيل از ديگر آداب آماده شدن براي شب يلدا بود.

با آمدن يلدا همه اعضاي خانواده و ميهمانان با جمع شدن گرداگرد يک کرسي و تناول شام، حکايت و داستان هاي جالب گذشته را جهت نصيحت و پندآموزي به جوانان بازگو مي کردند.

پس از خوردن شام بازي هايي محلي همچون جوراب بازي و گل يا پوچ آغاز مي شد که کوچک و بزرگ را به خود سرگرم مي کرد و سپس خوردن انواع آجيل که مرسوم ترين آنها گردو، گندم بو داده، انجير، توت خشک، سنجد، کنجد، بادام بو داده و قيصي بوده است،آغاز مي شد.

از جمله ميوه هايي که در گذشته شب يلدا را بيشتر مي آراست تنها انار، هندوانه و بيشتر از همه خربزه ترش(کالک ترش) بوده و اثري از بازار گرم ميوه هاي رنگارنگ و متداول امروز نبود و  اينچنين اين جشن را با خوشي و صميميت هر چه تمام تر برگزار مي کردند.

آنچه در سرماي شديد و برف و بوران آن روزها موجب گرمي دلهاي مردمان کردستان بود، صميميت و نزديکي دل ها بود و تنها هدف از برگزاري اين جشن، بهره گيري از آن به عنوان فرصتي بيشتر براي با هم بودن بود و نه هدفي ديگر.

گرچه امروز اين مراسم با شور و هيجان گذشته برگزار نمي شود اما هنوز هم در بسياري از روستاها با همان سبک گذشته جشن گرفته مي شود و از انواع رسوماتي که تا امروز پابرجا مانده است، بردن خوانچه يا(شه و زمساني) از جانب خانواده داماد براي دختراني است که نامزد دارند.

شايد از بد شانسي ما باشد که يلداي ما با برف يکرنگي آراسته نشده، از محبت خاتو زمهرير خبري نيست، کرسي هاي گرم آن روزها به خانه هاي سرد و لوکس تبديل شده و از صميميت خانواده ها و اقوام به شدت کاسته شده است که دلايل عمده آن مي تواند فراموش کردن و نا آشنا بودن با فرهنگ اصيل مان و چيره شدن آداب و رسوم ديگر فرهنگ ها و همچنين لوکس گرايي مردمان امروزي باشد.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/1635/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان

عشق زندگی می بخشد

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

مالکان جدید استقلال و پرسپولیس از کدام منبع برای دو تیم خرج می‌کنند؟

عملکرد پرسپولیس در مرحله 1/8 نهایی جام حذفی

آمار جالب سپاهان در مرحله یک هشتم نهایی

خط و نشان بازیکن سرشناس ملاثانی برای سپاهان

خیز آنچلوتی برای تاریخ‌سازی در باشگاه رئال

پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول

بازگشت روماریو ستاره سابق برزیل پس از 16سال

قهرمان روس جهان و المپیک پیگیر وضعیت گرایی

خبر‌های پشت صحنه، هفتم اردیبهشت

سرپل‌ذهاب آماده میزبانی باشکوه از زائران یادمان بازی‌دراز

گازرسانی به 100 واحد صنعتی در کردستان

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

نگاه به سینما جدی نیست/ بررسی پیدایش هالیوود در مستند «پشت صحنه»

صدور موافقت اصولی ٣ طرح گردشگری در کردستان

طلای ووشوکاران مازندرانی در پیکار‌های انتخابی جام جهانی

تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان

اجرای طرح هادی و پروژه‌های عمرانی در روستا‌های سروآباد

امسال هم صعود بازی دراز از راه رسید/ آمادگی دستگاه های اجرایی برای این صعود باشکوه

آمادگی امداد هوایی هلال احمر کرمانشاه در سالروز عملیات بازی‌دراز

استفاده 78 درصدی از سامانه ارجاع پرونده به کارشناسان در کرمانشاه

1 مصدوم به علت سقوط از ارتفاع در روستای شبانکاره منطقه روانسر

برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال سن

طرح باک پُر در مرز پرویزخان به صورت رسمی از روز شنبه اجرا می شود

دستوری تازه در مورد استفاده از منشی های زن : «در ادارات دولتی ممنوع شد!»

اعزام 2 کاروان 85 نفره از کرمانشاه به حج عمره

پنج هزار و 780 خانوار تحت پوشش بهزیستی