عصر کرد

آخرين مطالب

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند علمي

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند
  بزرگنمايي:

عصر کرد - نتایج یک مطالعه جدید نشان داده است که ضدعفونی‌کننده‌های دست می‌توانند به سلول‌های پشتیبان حیاتی در مغز آسیب بزنند.

یک مطالعه جدید بر اساس کشت سلولی انسان و موش نشان داد مواد شیمیایی موجود در ضدعفونی‌کننده‌های معمولی خانگی، چسب‌ها و منسوجات مبلمان می‌توانند به سلول‌های پشتیبان در مغز در مراحل حیاتی رشد آسیب بزنند.
ارین کوهن زیست شناس مولکولی در دانشگاه «کیس وسترن رزرو»(Case Western Reserve) در اوهایو آمریکا و همکارانش با شروع با 1823 ترکیب با سمیت ناشناخته موجود در محیط، دو دسته از مواد شیمیایی را شناسایی کردند که بلوغ سلول‌هایی به نام «الیگودندروسیت‌ها»(oligodendrocytes) را در شرایط آزمایشگاهی متوقف می‌کند یا آنها را نابود می‌کند.
الیگودندروسیت‌ها نوعی از سلول‌های حمایت کننده عصبی هستند. آنها به دور نورون‌ها می‌پیچند تا پوششی عایق تشکیل دهند که سرعت سیگنال‌های مغز را حفظ می‌کند.
یکی از این دو دسته شیمیایی شناسایی شده، ترکیبات چهارتایی بودند که در اسپری‌های ضد عفونی کننده، دستمال مرطوب و ضدعفونی کننده‌های دست و محصولات مراقبت شخصی مانند خمیر دندان و دهان شویه برای از بین بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها استفاده می‌شوند و در صورت استفاده نادرست یا در فضاهایی با تهویه ضعیف می‌توانند بلعیده یا استنشاق شوند.
دسته دیگر نیز «ارگانوفسفات‌ها»(organophosphates) بودند. آنها که به عنوان بازدارنده شعله آتش عمل می‌کنند، معمولاً در منسوجات، چسب‌ها و اقلام خانگی مانند مبلمان و وسایل الکترونیکی یافت می‌شوند و می‌توانند در هوای اتاق‌هایی که معمولاً در آنها وقت می‌گذرانیم، گاز خارج کنند و جذب پوست شوند و به طور بالقوه راه خود را به مغز باز کنند.
در آزمایش‌ها روی موش‌ها، موش‌های نوزادی که دوز خوراکی یکی از این سه ترکیب چهارتایی را دریافت کردند، چند روز بعد سطوح قابل تشخیصی از آن مواد شیمیایی را در بافت مغزشان داشتند که نشان می‌دهد این ترکیبات می‌توانند از سد خونی مغزی که قلعه محافظ بین جریان خون و سلول‌های مغز است، عبور کنند.
این حیوانات همچنین پس از 10 دوز روزانه از یکی از این ترکیبات موسوم به ستیل‌پیریدینیوم کلرید که ترشح آن در یک دوره کلیدی رشد مغز از پنج روز پس از تولد شروع می‌شود، تعداد الیگودندروسیت‌های مغزشان کاهش یافت.
اثرات مشابهی در ارگانوئیدهای مغز شامل خوشه‌ای از سلول‌های بنیادی انسانی که در یک ظرف رشد کردند و رفتاری شبیه به بافت مغز در حال رشد دارند، مشاهده شد.
کوهن می‌گوید: ما دریافتیم که «الیگودندروسیت‌ها»(نه سایر سلول‌های مغزی) به طور شگفت انگیزی در برابر ترکیبات آمونیوم چهارتایی و بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات آسیب‌پذیر هستند.
با این حال کارشناسان بلافاصله از نتایج این مطالعه مبتنی بر آزمایشگاه که سلول‌های انسانی و موش‌ها را با غلظت‌های بالاتر از آنچه که معمولاً در معرض آن قرار می‌گیرند و به روش‌هایی که نشان‌دهنده نحوه تماس انسان‌ها با این مواد شیمیایی نیست، نگران نشدند.
الیور جونز شیمیدان محیط زیست از دانشگاه RMIT در ملبورن استرالیا می‌گوید: مسئله این نیست که آیا چیزی سمی است یا نه، بلکه بحث سمی بودن آن در شرایطی است که در معرض آن قرار می‌گیریم. در این مورد، پژوهشگران سلول‌ها را در یک ظرف پتری در معرض مقدار نسبتاً بالایی از این ترکیبات قرار داده‌اند که مشابه با دوز یا مدت زمان مواجهه با آنها که انسان ممکن است به طور معمول با آن مواجه شود، نیست.
وی افزود: با این حال می‌دانیم که برخی از افراد مانند نظافتچی‌های مدارس و بیمارستان‌ها بیش از دیگران در معرض این ترکیبات قرار دارند، زیرا معمولاً در این محیط‌ها از ضدعفونی کننده‌های با قدرت صنعتی استفاده می‌شود.
گفتنی است که تحقیقات تاکنون در مورد سمیت این ترکیبات در مطالعات حیوانی و سلولی انجام شده بود و این نخستین مطالعه‌ای است که در حال بررسی اثرات سلامتی آنها در انسان‌هاست.
پژوهشگران دریافته‌اند که افراد در طول همه‌گیری کرونا، دو برابر سطح این ترکیبات را در خون خود داشتند که به احتمال فراوان به دلیل استفاده گسترده از ضدعفونی‌کننده‌هاست.
این امر باعث شده است که برخی از پژوهشگران این مواد شیمیایی را به عنوان «نگرانی‌های نوظهور» معرفی کنند و به چالش‌های درک کامل خطرات سلامتی این ترکیبات به دلیل تنوع ساختاری گسترده آنها اشاره کنند.
وضعیت مشابهی در مورد بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات وجود دارد که به طور گسترده در محیط و خون انسان، ادرار و شیر مادران شناسایی شده‌اند.
کوهن و همکارانش در مطالعه خود سطوح یک بازدارنده شعله را با تجزیه و تحلیل سطوح یک متابولیت بازدارنده شعله موسوم به BDCIPP در نمونه‌های ادرار کودکان جمع‌آوری شده در نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه CDC ایالات متحده بین سال‌های 2013 تا 2018 تجزیه و تحلیل کردند.
تقریباً همه 1763 کودک 3 تا 11 ساله BDCIPP را در ادرار خود داشتند. آنهایی که بالاترین سطوح را داشتند، 2 و 6 برابر بیشتر از کسانی که در معرض کم این ترکیب قرار گرفته بودند، پیامدهای منفی رشد عصبی مانند اختلال عملکرد حرکتی یا نیاز به کمک آموزشی را تجربه کردند.
اما داده‌های مشاهده‌ای فقط می‌توانند به ارتباط اشاره کنند، نه دلایل مستقیم. ضمن اینکه شکاف‌های زیادی در درک ما از چگونگی تأثیر این مواد شیمیایی بر انسان‌ها باقی می‌ماند، زیرا مانند این مطالعه، بیشتر داده‌ها از حیوانات و سلول‌ها می‌آیند.
کوهن و همکارانش استدلال می‌کنند که این دلیل کافی برای ادامه بررسی اثرات سلامتی این ترکیبات به ویژه در کودکان است. آنها می‌گویند: سیستم عصبی مرکزی در حال رشد به طور ویژه به عوامل محیطی حساس است و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی اگر در دوره‌های بحرانی رشد رخ دهد، می‌تواند به شکل ویژه برای کودکان مضر باشد.
این مطالعه در مجله Nature Neuroscience منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/814650/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشویق ویژه سیدحسین حسینی از سوی هواداران استقلال

درخواست کلوپ؛ به داد فوتبال انگلیس برسید!

برترین‌های هفته بیست و پنجم لیگ برتر فوتبال ایران

واکنش پیمان یوسفی نسبت به اتفاقات مدیریتی باشگاه استقلال

ظرفیت سکوهای کمپ حجازی تکمیل شد

ستاره سیتی بازیکن سال فوتبال انگلیس شد

جیمی جامپ‌ها در تمرین استقلال

آتیلا حجازی: امیدوارم نام استقلال همان استقلال بماند

امباپه در آستانه خرید خانه راموس در مادرید

طغیان رودخانه روستای داره لار اسد شهرستان سرپل ذهاب

تجلیل از بزرگان فرهنگی فرصتی برای اعتلای فرهنگ است

اولین جشنواره خوشنویسی امیر فرهنگ و هنر در بیجار برگزار شد

مدیرعامل بیمه دی:دانستن، خواستن و توانستن، شعار و رمز موفقیت شرکت در تحقق اهداف است

کیش و سرمایه‌گذاران ترکیه آماده همکاری‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری و گردشگری

انتشار چند داستان ایرانی

امضای تفاهم‌نامه همکاری فدراسیون والیبال ایران و عمان

مسابقات بین‌المللی تنیس ساحلی به پایان رسید

ستاره نیویورک نیکس در کنار بزرگان NBA

تیم مسعود شجاعی به سه امتیازی رتبه تک رقمی رسید

18 کرسی آسیای مرکزی به نام والیبال ایران

شگفتی دانشمندان از مشاهده یک اورانگوتان وحشی که برای درمان زخمش از گیاه دارویی استفاده کرد

بهره‌مندی 800 کرمانشاهی از خدمات فیزیوتراپی هلال احمر

کلاهبرداران در کمین سرقت اطلاعات شخصی و بانکی افراد

آغاز خرید گندم و کلزا در مناطق گرمسیری استان کرمانشاه

تیک آف بارانی هواپیما در فرودگاه کرمانشاه

برگزاری آزمون اعطای مدرک تخصصی قرآن در کرمانشاه

نرخ سود بین بانکی تغییر کرد

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: بهترین الگو برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هستند

با پیروزی انقلاب اسلامی مولفه‌های بومی وارد اقتصاد شد

عناصر خلاق در اقتصاد کشور باید شناسایی شوند

تشویق پیشکسوتان استقلال که در محل تمرین امروز آبی‌پوشان حضور دارند

ورود هواداران استقلال به کمپ مرحوم حجازی و نمایی از کیفیت چمن

آزمایش سرنوشت‌ساز حسن یزدانی 50 روز قبل از آغاز المپیک

مرور اخبار منهای فوتبال هفته همراه با علی مغانی

ادعای جنجالی تن‌هاخ: با نخریدن کین به مشکل خوردیم

مراسم فرهنگ پهلوانی و آیین ورزش زورخانه‌ای

حواشی دیدار پرسپولیس - سپاهان

عصبانیت عجیب پاتریک بورلی ستاره میلواکی

مرور خطی و بررسی اتفاقات باشگاه استقلال

بلیت‌فروشی «دوازده سی‌وشش» آغاز شد/ آغاز اجرا از 25 اردیبهشت

بلیت‌فروشی «دوازده سی‌وشش» آغاز شد

وضعیت سیلابی خیابان‌ها و معابر شهر روانسر

فعالیت در حوزه مهدویت به بدنه دانشگاه سرایت کند

یک «نقاشی» چگونه راز ساخت اهرام مصر را فاش کرد؟

بررسی عملکرد شعب محاکم عمومی و انقلاب استان کرمانشاه

پلمب یک مشاور املاک به دلیل نداشتن پروانه کسب

انجام چهار عملیات مردم یاری توسط بالگرد‌های پایگاه هوانیروز

پایانی بر حواشی بودجه شهرداری کرمانشاه در شورای شهر

مراقب این پیامک در ایام تعطیلات باشید!

ماجرای نجات 29 دریانورد در آب‌ های هرمزگان