عصر کرد

آخرين مطالب

چالش بزرگ پستانداران دریایی

چرت زدن زیر آب چطور امکان‌پذیر است؟ علمي

چرت زدن زیر آب چطور امکان‌پذیر است؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - این موضوعی است که اگر به آن فکر کنید، عجیب و حیرت‌انگیز به نظر می‌رسد؛ جانورانی که نیاز به تنفس دارند، چطور می‌توانند زیر آب بخوابند.

اگر یک پستاندار دریایی بخواهد بخوابد، خوابیدنش به این سادگی نیست که چشم‌هایش را بسته و به خواب ناز فرو برود؛ چرا که آنها به این نیاز دارند که برای تنفس به سطح آب بیایند. در عین حال باید این نکته را درنظر داشت که این جانوران نمی‌توانند روی سطح آب شناور مانده و چرت بزنند؛ چرا که خطراتی مثل شکارچیان و همچنین از دست دادن حرارت بدنشان آنها را تهدید خواهد کرد. پس پستانداران دریایی چطور بدون آنکه خود را در معرض خطر قرار دهند، می‌خوابند؟
خواب تک نیمکره‌ای
یک راهکار این است که آنها نیمی از مغزشان را در یک زمان مشخص خاموش می‌کنند. این نوع خواب، خواب تک نیمکره‌ای نامیده می‌شود و یکی از راه‌هایی است که پستانداران دریایی مثل دلفین‌ها می‌توانند با بهره‌گیری از آن در آب‌های آزاد کمی استراحت کنند.
پاتریک میلر، زیست شناس دانشگاه سنت اندروز در این باره توضیح داده:« خواب تک نیمکره ای برای این حیوانات واقعا ارزشمند است؛ چرا که به آنها اجازه می‌دهد که در حالی که نیمی از مغزشان در خواب است، فعالیت‌شان را در سطح پائینی حفظ کنند.»
دلفین‌ها بهترین پستانداران دریایی هستند که قابلیت خوابیدن به این سبک را دارند. اسکن مغزی دلفین‌های در اسارت نشان می‌دهد که در شرایطی که یک نیمکره مغز آنها در خوابی عمیق و آرام است، نیمکره دیگر هوشیار است و بدین ترتیب آنها به معنای واقعی کلمه با یک چشم باز می‌خوابند. این سبک خوابیدن در آب‌بازسانان (دسته‌ای از پستانداران که شامل دلفین، نهنگ و گرازهای دریایی می‌شود)، رایج است؛ اما تنها مختص آنها نیست و بسیاری از گونه‌های پرندگان هم از خواب تک نیمکره‌ای استفاده می‌کنند که به آنها اجازه می‌دهد که در هنگام پرواز کردن چرت بزنند.
طبق گفته میلر، پرندگان و دلفین‌ها، از تکنیک خواب نیمه مغزشان برای اهداف مختلفی استفاده می‌کنند. مثلا در یک دسته از پرندگان، بسیاری از آنها که خارج از گروه هستند، چشمی که به سمت دیگر است را برای محافظت از دسته باز نگه می‌دارند تا شکارچیان احتمالی را زیر ذره‌بین داشته باشند؛ اما دلفین‌ها برعکس این عمل می‌کنند و در هنگام خواب، چشمی را که رو به سمت گله است باز نگاه می‌دارند تا از هرگونه جدایی و فاصله احتمالی اجتناب کنند.
امابعید به نظر می رسد که همه آب باز سانان، توانایی خواب تک نیمکره ای را داشته باشند. برخی از آنها از خواب دو نیمکره ای بهره می‌برند که در آن هر دو نیمکره مغز به خواب می‌رود؛ درست مشابه با انسان‌ها و اکثر پستانداران دیگر.
میلر در این باره گفته:« اندازه گیری فعالیت‌های مغز حیوانات در دریا، مثل نهنگ اسپرم، نهنگ آبی یا نهنگ عنبر که قادر به اسیر کردن آنها نیستیم بسیار دشوار است و در این موارد، بررسی سوابق رفتاری آنها بهترین شاخص برای بررسی رفتار خوابشان است.»
استفاده از برچسب‌های نظارتی
در موارد دیگر، محققان می‌توانند برچسب هایی را روی حیوانات بچسبانند تا بر رفتار آنها نظارت داشته باشند. مطالعه‌ای در سال 2008 توسط میلر انجام شد که طی آن برچسب‌های مکشی به نهنگ‌های اسپرم متصل گردید. این برچسب‌ها نشان دادند که این نهنگ‌ها در اقیانوس‌های باز، خواب‌های کوتاه مدتی دارند. نهنگ‌ها شیرجه‌های کم عمقی در زیر سطح آب انجام می‌دهند و سرعت شنا کردنشان را تا حد توقف کاهش می‌دهند و با تنبلی به سمت بالا حرکت می‌کنند. حرکت رو به بالای آنها، احتمالا به دلیل وجود روغن شناور معروف به اسپرماستی در سر آنهاست.
در هنگام خواب، غلاف‌های کامل نهنگ‌ها را می‌توان درست زیر سطح اقیانوس دید. در طول این مدت، حیوانات کاملا بدون واکنش هستند و این حکایت از آن دارد که در خواب عمیقی فرو رفته‌اند. البته این حیوانات فقط می توانند برای بیست دقیقه زیر آب استراحت کنند و بعد از آن نیاز دارند تا به روی سطح آب آمده و تنفس کنند. زمانی که نهنگ، نفس گرفت، دوباره برای استراحت زیر آب می‌رود و ممکن است این رفتار را برای 3.5 ساعت ادامه دهد.

عصر کرد


فوک‌های فیل شمالی، نیز با هردو نیمکره مغزشان می‌خوابند و در دوره‌های مشابه کوتاهی چرت می‌زنند. در سال 2023 توسط جسیکا کندال بار، محقق فوق دکترا در موسسه اقیانوس‌شناسی اوشنگرافی، در دپارتمان دانشگاه کالیفرنیا، موفق شد تا برای اولین بار، فعالیت مغز یک پستاندار در دریا را نظاره کند. کندال بار و همکارانش دریافتند که فوک‌ها به عمق 300متری آب شیرجه می‌زنند و در آن نقطه، مغز آنها کند شده و وارد خواب REM (خواب حرکت سریع چشم) می‌شوند. فوک‌ها زمانی که در فاز خواب REM هستند، وارونه می‌شوند و در حالتی که به خواب ادامه می‌دهند،به صورت دایره‌ای آرام می‌چرخند.
کندال بار در یک ویدیو در یوتیوب به توصیف این بررسی پرداخته و گفته:« فوک‌هایی که در اقیانوس می‌خوابند، در طول دوره خواب REM صد درصد وارونه می‌شوند و این بدان معناست که آنها هم دقیقا مثل ما انسان‌ها، در زمان خواب REM فلج می‌شوند.»
به احتمال زیاد به دلیل ریسک شکار شدن، فوک‌ها، کل زمان خواب خود در دریا را به حدود دو ساعت در روز محدود می‌کنند. طبق گفته محققان، بدین ترتیب آنها رقیب رکورددار کمترین میزان خواب در تمام پستانداران هستند که در حال حاضر با 2 ساعت خواب در روز در اختیار فیل آفریقایی است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/794319/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو خط کتاب/ هیچ چیز تصادفی نیست

قربانعلی‌پور: قلعه‌نویی نگاه ریزبینانه به لیگ دارد

آخرین شانس کشتی آزاد به المپیک می‌رسد

دلایل سرد بودن بازی پرسپولیس - سپاهان

بدرقه خاطرات قهرمانی را فراموش کرد

خانواده مارادونا به دنبال انتقال جسد او به بوئنوس آیرس

تاثیرگذاری لیونل مسی هر 31 دقیقه بر روی یک گل

برترین گل‌های منچسترسیتی در ماه آوریل

عملکرد ستاره‌های سابق دنیای فوتبال

اعلام زمان پخش برنامه‌های تبلیغاتی نامزد‌های انتخابات مجلس

درخشش استقلالی سابق او را یاد تیم ملی انداخت

فولاد راه نساجی را در پیش گرفت

مربی تیم هندبال مس: با سختی‌های زیاد قهرمان شدیم

روایت رستمی از مبارزه با فرنگی‌کار ژاپنی با وجود مصدومیت

لیونل مسی بازیکن ماه MLS شد

شیری دست استقلال و نکونام را خواند!

اشک‌های علی نظرمحمدی بعد از برد رویایی

سهم پرسپولیس از 4 بازی 6 امتیازی فقط 3 امتیاز!

کسب رتبه اول اداره کل راهداری و حمل و نقل در زمینه درآمد طی پارسال

روانسازی ترافیک به عنوان یکی از ضروریات کلانشهر کرمانشاه

اولین واکنش دادستانی به پیدا شدن یسنای 4 ساله

داستانک/ گالری نقاشی

رونمایی هادی چوپان از دکور باشگاهش به سبک تخت جمشید!

ملی‌پوش پرتاب وزنه: می‌خواهم فینالیست المپیک شوم

معرفی یک گلر جدید از تیم اخباری

تلاش عجیب بیرانوند برای اخرج احمدزاده

آمادگی دانشگاه رازی برای پذیرش و جذب تمامی استادان و دانشجویان اخراجی دانشگاه‌های آمریکا

صعود سراسری بازی دراز بازهم به تعویق افتاد

جزئیات جدید از تقسیم استان تهران

مناسبت روز، جمعه، 14 اردیبهشت

کاظمی: هزینه‌های رشته اسکیت خیلی زیاد است

بازیکن پرافتخار تیم ملی: همین حالا کمک کنید

تورس از هافبک‌های گل‌گهر گلزن می‌سازد!

مایکل اوون: می‌ترسم لیورپول به سرنوشت منچستریونایتد دچار شود

رقابت گلرهای سرخابی به اوج خود رسید

ضعف تراکتور مقابل بزرگان

تفتیان: المپیکی شدنم قطعی است

استقلال بعد از 145 روز خارج از خانه گل‌ نزد!

حریف پرسپولیس حریف استقلال را برد

خوان آخر سابریست‌ها برای رقابت در پیست پاریس

سرنوشت مهم‌ترین بازی‌های لیگ برتر در دستان ساکت و نساجی است

مدافع سنگالی بازیکن کلیدی استقلال!

یک پژوهش: تفاوت عمیقی بین زنان و مردان در مورد علل بیماری و مرگ زودرس وجود دارد

مروری بر گل های برتر هفته 34 سری آ ایتالیا

چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟

لحظات فان دنیای فوتبال در هفته گذشته

گل‌های برتر بوندسلیگای آلمان در ماه آوریل

330 عنوان برنامه طی هفته بسیج سال جاری در کرمانشاه اجرا می‌شود

خلاصه بازی آاس رم 0 - بایرلورکوزن 2

روانخواه: موقعیت های خوبی داشتیم اما ..