عصر کرد
بدري که بدون پريشان معنا ندارد
شنبه 24 اسفند 1392 - 10:14:27 AM
فارس
هر جا که نام بدر مي‌آيد، پريشان هم با آن همراه است، اين دو يار استوار سال‌هاي سال است که در کنار هم مانند دو دلداده پشت به پشت هم استوار سر به آسمان مي‌سايند و در اين ميان تنها مي‌توان شکر خالقي را به جا آورد که زيبايي را اينقدر زيبا تفسير کرده است در چشمان بندگاني که سبحانک ربک الاعلي  ورد لبانشان است.

منطقه بدر و پريشان طي مصوبه شماره 276 شوراي عالي محيط زيست مورخ 19 فروردين ماه 1385 با وسعت 43 هزار و  209 هکتار بعنوان منطقه حفاظت شده  معرفي شد.

اين منطقه حفاظت شده در ضلع جنوبي شهرستان قروه واقع  شده است که به دليل فراواني چشمه‌هاي موجود، گونه‌هاي جانوري و گياهي منطقه جهت تامين آب مورد نياز خود با مشکلي مواجه نيستند.

اين منطقه به دليل شرايط توپوگرافي خاص، تنوع شکل زمين و دارا بودن صخره‌هاي متعدد محل امني براي حيواناتي مستقر در خود است.

گونه‌هاي شاخص جانوري

تا کنون 13 گونه پستاندار، 8 گونه خزنده، 42 گونه پرنده و 3 گونه ماهي در اين منطقه شناسايي شده است که شامل کل و بز، روباه، گرگ، شغال، گراز، خرگوش، تشي، گربه وحشي، انواع جوندگان، لاک پشت، مار و مارمولک مي باشند. گونه شاخص جانوري منطقه کل و بز است.

قرقي، طرقه، دليجه، شاهين، عقاب، سارگپه، کبوتر سانان، جغد، کلاغ نوک سرخ، شبگرد، شانه به سر، دارکوب و کبک از انواع گونه‌هاي پرندگان شناسايي شده منطقه بدر و پريشان است.

پوشش گياهي

گون، مرزه، کما، انواع لاله‌ها، نخود سياه، گياهان علفي چند ساله، درخچه بادام وحشي، ريواس، نسترن وحشي، جگن و سازو، زنبق، فرفيون، ميخک، کنگر، شکر تيغال، گل ماهور، زول، شقايق، جاشير، کلاه مير حسن، گندميان، کنگر فرنگي، انواع گونه‌هاي گرامينه، پوا و مليکا گونه‌هاي گياهي شناسايي شده در منطقه حفاظت شده بدر و پريشان است.

اين منطق زيبا در بين استان‌هاي کردستان و کرمانشاه واقع است و از آنجا که شهرستان قروه در منطقه‌اي سردسير و کوهستاني قرار دارد، داراي ارتفاعات بسياري است.

موقعيت کوهستاني، جهت چين خوردگي‌ها و نحوه تابش خورشيد، در ميزان پوشش گياهي اين ناحيه موثر است. اکثر دامنهها پوشيده از گياهان معطر و چند ساله هستند. از جمله منطقه بدر و پريشان که منطقه اي کوهستاني است و از کوه‌هاي صخره‌اي، دره‌هاي کم عمق، تپه ماهورها و ارتفاعات بهم پيوسته تشکيل يافته که دامنه تغييرات ارتفاعي آن بين 2000 تا 3298 متر متغير است.

کوه‌هاي بدر، پريشان، يوسف سياه، شعبان کچل، پنجه علي و دروازه از مهم‌ترين کوه‌هاي منطقه است. حدود 30 درصد منطقه صخره‌اي و مابقي تپه ماهور است و شيب منطقه نيز بالاي 30 درصد است.

اين منطقه  داراي چشمه‌هاي فراواني است که مي‌توان چشمه شاه پسند، چشمه‌هاي شمالي کوه بدر، چشمه کبود، چشمه پناهگاه پريشان را نام برد.

منطقه حفاظت شده بدر و پريشان با مساحت 43 هزار هکتار در ضلع جنوبي شهر قروه و با فاصله 12 کيلومتر از آن واقع شده است. اين منطقه مجموعه‌اي از ارتفاعات بهم پيوسته با پوشش گياهي مناسب و گونه‌هاي جانوري مهمي است.

به منظور حفظ اين گونه‌ها و چشم‌اندازهاي طبيعي و بسيار زيباي آن، از تاريخ  1375 به عنوان منطقه شکار ممنوع تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست قرار گرفته است. به دليل ظرفيت بالاي منطقه از نظر وضعيت زيستگاه و گونه هاي موجود و به منظور حفاظت و برنامه ريزي شده بهتر در اوايل سال 1385 منطقه مذکور به منطقه حفاظت شده بدر و پريشان ارتقاء يافت. قسمت عمده اين منطقه در حوزه استحفاظي شهرستان قروه واقع شده و قسمتي از آن نيز در حوزه استحفاظي شهرستان سنقر  است، اما مسئوليت حفاظت از آن به عهده اداره حفاظت محيط زيست شهرستان قروه است.

معرفي کوه پريشان

کوه پريشان در جنوب شرقي شهرستان قروه واقع شده است. براي رسيدن به دامنه اين کوه با حرکت از شهرستان قروه، ابتدا 10 کيلومتر از مسير جاده همدان طي مي‌شود، سپس به سمت راست تغيير مسير داده و پس از عبور از روستاهاي ميهم سفلي و عليا و ولي‌آباد و نعمت آباد به دامنه کوه پريشان مي‌توان رسيد. اين کوه از چهار قله صخره‌اي تشکيل شده که بلندترين آن قله پريشان است که از دور همانند کوهان‌هاي شتر (دوکوهانه) نمايان است و ارتفاع آن 3100 متر است و صخره‌هاي آن از ارتفاع 2800 متري شروع و تا قله ادامه دارد.

معرفي کوه بدر

کوه بدر در جنوب شهرستان قروه و حد فاصل مرز استان کردستان و کرمانشاه با ارتفاع 3 هزار و 298 متر از سطح دريا قرار دارد.  براي رسيدن به دامنه کوه،  از اين مسيرها مي توان گذشت.  از قروه به طرف روستاهاي قلعه، سرتيپ آباد، امين آباد، پير سليمان  و از آخرين روستا يعني پير سليمان پناهگاه مشاهده مي شود. در فصل تابستان از راه جيب رو تا منطقه چمنزار زير يال پناهگاه مي‌توان با ماشين رفت. بدر به نام کوه ميهمين نيز معروف است زيرا اين کوه بر دو روستاي ميهم محيط است.

قله‌هاي قابل دسترسي اين کوه وزير - دروازه - قلوز - چشمه و آبشار کاني شاه پسند است.

جاذبه‌هاي قله بدر

کاني شاه پسند: چشمه زيباي است که در ارتفاع 2600 متري ضلع غربي بدر واقع شده که داراي آب گوارا است و در فصل تابستان علاقمندان زيادي را به خود جذب مي‌کند. کاني به زبان کردي يعني چشمه، بنا به روايتي مي‌گويند يکي از شاهان صفوي در زمان لشگرکشي در اين محل اطراق نموده و اين چشمه را پسنديده است.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/797/بدري-که-بدون-پريشان-معنا-ندارد
بستن   چاپ