عصر کرد
روی دیگر باران
دوشنبه 26 فروردین 1398 - 2:11:54 PM
ایرنا
عصرکرد- همه در تب و تاب عید بودند و روزهای نو کم کم داشت از راه می رسید، بحث روز گرانی های بازار شب عید بود و بالاخره عید از راه رسید و چند روزی که گذشت، ابرهای باران زا آسمان کشور را پوشاندند و اولین خبر بد سال از آق قلا منتشر شد، سیل جان و مال عده ای از هموطنانمان را گرفت.
هشدارهای هواشناسی یکی پس از دیگری صادر می شد و بارش های شدید و وقوع سیلاب در راه استان های مرکزی، جنوبی و غربی بود.
با وجود تعطیلات نوروزی، مرخصی مدیران لغو و ستاد بحران ها به حالت آماده باش در آمدند، در کردستان چند جلسه برگزار شد که گاهی تا ساعاتی پس از بامداد نیز جلسات و بازدیدهای میدانی مسئولان از مناطق حادثه خیز ادامه داشت.
اگر چه در کردستان سیلابی نبود اما بارش های سنگین خسارتی به بار آورد و برخی خانه های قدیمی روستاهایی و شهری آوار شدند، البته ساکنان این خانه ها قبل از خراب شدن، به دستور مدیریت بحران، خانه هایشان را ترک کرده بودند.
این روی سکه باران، پر از دلهره و ترس و هشدار بود ولی آن روی باران فقط و فقط رحمت الهی بود.

** افزایش 97 درصدی بارندگی در کردستان
با وجودی که متوسط بارندگی در کردستان 540 میلی متر در 30 سال گذشته بود و این میزان 2 برابر متوسط کشوری را شامل می شود، مجموع بارندگی های استان در سال زراعی جاری (از اول مهر پارسال) تاکنون 682 میلی متر بوده است.
این را مدیرکل هواشناسی کردستان گفت و اضافه کرد: مریوان با یک هزار و 398 میلی متر بارندگی رکورددار در این استان است.
رحیم صدیقی میزان بارندگی در مدت مشابه سال گذشته را 355 میلی متر اعلام کرد و اظهار داشت: امسال با افزایش 97 درصدی بارندگی ها مواجه بودیم.
کمترین میزان بارندگی های کردستان را هم بیجار داشت و 361 میلی متر در این شهرستان به ثبت رسید، عددی که اگر چه در مقابل میزان بارندگی در دیگر شهرستان ها کمتر است اما در مقایسه با سال های گذشته، افزایش چشمگیری دارد.

** سدهای پر آب
خبر سرریز شدن سدهای استان هم یکی پس از دیگری رسید و هفت سد از 9 سد موجود استان کردستان سرریز شد و این نوید سالی پر برکت برای کشاروزان داشت.
با بارش های مناسب بهار امسال، سدهای عباس آباد بانه، گاران مریوان، زریوار مریوان، زیویه کامیاران، سورال دهگلان، قشلاق سنندج و گاوشان کامیاران سرریز کردند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان، حجم آب موجود در مخازن سدهای استان را پس از بارندگی های اخیر 2 میلیارد و 6 میلیون و 200 هزار مترمکعب اعلام کرد.
کامران خرم اظهار داشت: سدهای در حال بهره برداری کردستان در مجموع 2 میلیارد و 548 میلیون مترمکعب ظرفیت دارند.
وی دبی ورودی به مخازن سدهای داخل استان را 642 مترمکعب در ثانیه اعلام کرد و افزود: حدود 87 درصد این سدها بطور متوسط پر شده است.
کردستان استانی کوهستانی و آب و هوای آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ ای است.

** دشت های تشنه سیراب شد
از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان می توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه های آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانه های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه رود اشاره کرد.
این استان 9 دشت بزرگ دارد که پنج دشت آن در نیمه شرقی، 2 دشت در غرب و 2 دشت دیگر در جنوب استان واقع شده است.
دشت های قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت های ممنوعه (از نظر برداشت آب های زیرزمینی) محسوب می شوند، دشت هایی که اجرای طرح های آبخیزداری در چند سال اخیر به کمک این دشت های تشنه آمده است.

** نوید رونق تولید کشاورزی
با وجود خسارتی که رواناب ها برای کشاورزی کردستان داشت، اما باران روی خوش خود را به مزارع گندم نشان داد و مزارع زیر کشت این محصول در سال زراعی جاری زودتر از موعد سبز شدند و در دومین ماه پاییز 81 درصد مزارع سبز شد و این در حالی بود که سال زراعی گذشته در همین مدت تنها 30 درصد مزارع سبز بود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی کردستان می گوید: 32 هزار هکتار زمین آبی و 560 هزار هکتار دیم امسال به کشت گندم اختصاص یافته است.
کشاورزان کردستانی پارسال یک میلیون و 170 هزار تن گندم تولید و 970 هزار تن آن را به مراکز خرید تحویل دادند و توانستند رتبه دوم خرید کشور در این زمینه را از آن خود کنند.
محمدفرید سپری به رشد مطلوب بارندگی ها اشاره کرد و افزود: پیش بینی می شود میزان تولید گندم امسال به بیش از یک میلیون و 300 هزار تن برسد.
وی با بیان اینکه خوشه های طلایی گندم در کردستان به دوران طلایی خود نزدیک شده است، یادآور شد: سال زراعی گذشته میزان نزولات جوی نصف امسال بود و انتظار می رود امسال سالی پر برکت پیش روی کشاورزان باشد.
خورشید هم در کنار باران توانست درجه حرارت مناسبی برای مزارع کردستان رقم بزند و آفت را از آنها دور کند.

** جاری شدن زندگی
با بارش باران رحمت الهی، زمین تحرک و نشاطی دوباره گرفت و مردمی که چندین سال گرفتار خشکسالی و تنگدستی آسمان بودند، به یک باره آن روی باران را دیدند.
زمین روح تازه‌ای به خود گرفت و درختان حیات تازه از سر گرفتند، جانداران شور و نشاط دیگری دارند و زندگی در رگ زمین و دل کشاورزان جاری شد.
امسال هم سال رونق تولید است و کشاورزی محور اصلی تولید و رونق اقتصادی کشورمان است، باران نوید بخش زندگی است.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/77366/روی-دیگر-باران
بستن   چاپ