عصر کرد
قلعه تاریخی زیویه سقز در معرض آسیب جدی قرار گرفته است
دوشنبه 19 فروردين 1398 - 18:27:11
عصر کرد - سنندج - رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سقز گفت: به دلیل بارش های اخیر، قلعه تاریخی زیویه سقز بعنوان یکی بناهای های ارزشمند کشور در معرض آسیب های جدی قرار گرفته است.
حمید گلالی پور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پس از بارش های چند روز اخیر قسمت های از این قلعه باستانی زیویه که در چند سال اخیر مرمت و بازسازی شده بود آسیب دیده است
«استان کردستان در نیمه اول فروردین در 2 نوبت شامل سه تا 6 و 10 تا 13 فرودین شاهد بارش های متناوب باران و سیلابی شدن مسیل ها و رودخانه ها بود که به صورت میانگین حدود 84 میلی متر در این استان بارندگی ثبت شد».
وی با بیان اینکه پس از این بارندگی ها قسمت هایی از این بنای تاریخی دچار ریزش یا شکاف شده است افزود: با وجود اینکه خسارتی به دیواره های اصلی قلعه وارد نشده است اما اگر اقدامات جدی برای مرمت و نگهداری آن صورت نگیرد، موجب آسیب جدی برای قلعه تاریخی زیویه می شود.
وی اضافه کرد: عدم اقدامات زیربنایی برای حفاظت و احیا از معضلات فراروی قلعه زیویه بوده و از چند سال پیش ایجاد سقف برای قلعه در دستور کار قرار گرفته اما تا کنون اعتباری برای آن اختصاص نیافته است.
مسئول پایگاه پژوهشی زیویه و گرفتو نیز اظهار داشت: برای جلوگیری از آسیب های جدی شامل بارش های شدید و سیل باید این بنایی تاریخی را مسقف کرد.
صابر وفایی با بیان اینکه دیوارهای در معرض خطر برای جلوگیری از صدمه خوردن اسکلت اصلی دیوار شمع گزاری شده است افزود: قسمت های آسبب دیده قلعه باستانی زیویه به دلیل بارش ها را تخیله شده تا در صورت تداوم بارش ها آسیب کمتری به بنا وارد شود.
وی اضافه کرد: با توجه به آمدن سیل در مناطق مختلف کشور بناهای تاریخی زیادی در استان های گلستان و لرستان دچار خسارات جبران ناپذیری شده اند و قلعه زیویه سقز نیز از این قاعده مستثنی نیست.
به گزارش ایرنا، قلعه تاریخی زیویه به فاصله 55 کیلومتری جنوب شرق سقز و در شمال روستایی موسوم به همین نام بر بالای تپه ای طبیعی که قسمتی از راس آن سنگی است، قرار گرفته است.
این تپه حدود 40 هکتار وسعت دارد و ارتفاع آن از سطح زمین های مجاور و از جهات مختلف بین 90 تا 110 متر است و موقعیت خاص طبیعی تپه زیویه در یک چشم انداز علت اصلی و اساسی برای بنای چنین قلعه ای را مسجل و مستدل می سازد.
قسمت شمالی تپه دارای شیب تندی است و قسمت جنوبی آن نیز در اغلب بخش ها صخره ای و به صورت صاف است؛ تنها جبهه های غربی و شرقی شیبی ملایم دارند.
با حدود 21 تپه سنگی که در طول کاوش های چند سال اخیر به دست آمده بنظر می رسد ورودی قلعه را در سمت شرق قرار داده اند؛ در دامنه جنوبی و در زیر صخره ها به ارتفاع 50 متری از زمین های اطراف غار نسبتا محدودی وجود دارد که شاید در گذشته سازندگان و معماران قلعه توانسته باشند از درون تاسیات قلعه راهی به آن پیدا کرده اند.
بسیاری از محققان و باستان شناسان در مورد زیویه و آثار آن اظهار نظر نموده اند و بر اساس شواهد و مدارک بدست آمده قدمت این مکان را نیمه دوم قرن هفتم قبل از میلاد دانسته اند و در این که این محل یک قلعه حکومتی بوده است.
7345 / 3034

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/77261/قلعه-تاریخی-زیویه-سقز-در-معرض-آسیب-جدی-قرار-گرفته-است
بستن   چاپ