عصر کرد
مهر گزارش می دهد؛
روستایی با گنجینه ای ازظرفیت های گردشگری/قرآن نگل در بهشت کردستان
شنبه 17 فروردين 1398 - 16:11:51
عصر کرد - سنندج- روستای نگل از توابع شهرستان سنندج در استان کردستان گنجینه ای از ظرفیت های گردشگری اعم از مذهبی، تاریخی و طبیعی است که در طول سال همواره میزبان گردشگران است.

به گزارش خبرنگار مهر ، نگل ، مرکز یکی از دهستان‌های شهرستان سنندج است که 3 هزار و 500 نفر جمعیت دارد و در فاصله 65 کیلومتری سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
در منابع مختلف چندین معنی از نام نگل ذکر شده، به عنوان نمونه نگل به معنی (به رده لان ) زمین سنگی یا سنگلاخی، پاک و منزه، کوتاه شده کلمه نوگل به معنای گل تازه که از روایت مربوط به چگونگی یافتن قرآن توسط چوپان روستا برگرفته شده و همچنین تغییریافته کلمه نیل به معنای آتش است.
نگل یکی از روستاهای هدف گردشگری در کردستان است که دارای مجموعه‌ای از ظرفیت‌های گردشگری اعم از مذهبی، طبیعی و تاریخی است.
با توجه به روایات، اسناد و مدارک عینی قانونی موجود در روستا و اطراف آن اعم از وجود چندین گورستان و خرابه و چند تپه باستانی ( گومه رش ، قلعه گاه، تپه می خان قدمت این روستا به سده‌های پیش از میلاد باز می‌گردد.
از جمله آثار تاریخی در این روستا می‌توان به قرآن نگل ، موزه نگل ، تپه باستانی قلعه گاه و مه ی خان و پل بزرگ اشاره کرد.
قرآن نگل
این قرآن یکی از قرآن‌هایی است که در صدر اسلام توسط خلیفه سوم مسلمانان حضرت عثمان بن عفان برای چهار اقلیم مسلمان نشین جهان ارسال شده است. طبق اسناد تاریخی، این قرآن توسط عبدالله بن عمر به این مکان آورده شده و مسجدی بنا کرده است.
با توجه به مورد مذکور مسجد روستا به نام مسجد عبدالله بن عمر نامگذاری شده و قرآن موجود در این مسجد هم در سال 82 به شماره دو در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

این قرآن بعد از انقلاب تاکنون دو بار توسط قاچاقچیان عتیقه به سرقت رفته و سپس به محل اصلی آن بازگردانده شده است.
در کنار مسجد هم موزه‌ای با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و هیأت امنای مسجد ایجاد شده که در آن آثار خطی قرآنی و چاپ سنگی نگهداری می‌شود و بخش‌هایی هم به مردم شناسی و صنایع دستی منطقه اختصاص پیدا کرده است.
تپه‌های باستانی نگل
تپه قلعه گاه، تپه می خان و قلعه دی یه ر ، از جمله تپه‌های باستانی موجود در روستای نگل هستند.
در میان تپه‌های این روستا تپه باستانی قلعه گاه در تاریخ 23 شهریور 82 با شماره 10171 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نخستین پل خشتی راه ارتباطی سنندج به مریوان در نگل
در فاصله یک کیلومتری روستای نگل تا سنندج، پلی واقع شده، که نخستین پل خشتی راه ارتباطی سنندج به مریوان است که در دوران صفویه ساخت شده است.
این پل که مردم به نام پل بزرگ آن را می‌شناسند در زمان حکومت امان الله خان اردلان والی سنندج و همزمان با بنای مسجد دارالاحسان سنندج و به دلیل ارادت ویژه ای که او به نگل و قرآن موجود در آن داشته، ساخته می‌شود.
همزمان با ساخت این پل مسجدی هم در روستای نگل احداث می‌شود و متأسفانه به نیت بازسازی، در سال 1340 هجری شمسی مسجد تخریب می‌شود.

جنگل‌های بکر و زیبای بلوط و وه ن ( بنه )، کوه‌های (دی یه ر و قژاکان )، دریاچه فصلی و طبیعی گیلانه جار ، آبشار زیبای کانی چه رمو ، کوه و قله زیبای کوره میانه با ارتفاع 3 هزار متر، حاشیه رودخانه کوماسی ، بوم گردی در روستای نگل و روستای میانه از دیگر ظرفیت‌های گردشگری موجود در این منطقه است.
نان‌های محلی
علاوه بر موارد مذکور از دیگر ظرفیت‌هایی که همواره مورد استقبال گردشگران در این روستا قرار گرفته است پخت نان‌های محلی در این روستا است.
نان گرد بومی، ناوساجی ، شلکینه ، که لانه، کولیره تنوری، کولیره مه ژیه از جمله نان‌های محلی مناطق کوردنشین است که بوی عطر آن هنوز در این روستا مشام رهگذران را می‌نوازد.
علاوه بر کار کشاورزی و باغداری و دامداری بخشی از مردم روستای نگل به ویژه زنان به کار صنایع دستی هم مشغول هستند و از جمله آنها می‌توان به کلاش ، سبدبافی، جاجیم بافی و قالی بافی اشاره کرد.
این روستا به دلیل اینکه همواره در طول سال به ویژه ایام تعطیلات میزبان مهمانانی از اقصی نقاط ایران و حتی خارج از کشور است، دارای امکانات مناسبی برای پذیرش مسافران از جمله زائرسرا و اقامتگاه‌های خصوصی و کمپ گردشگری است.
پارکینگ، پارک کودک، مرکز بهداشت، درمانگاه و داروخانه، پست بانک و مخابرات، کتابخانه عمومی و فروشگاه از دیگر امکانات موجود در این روستا است.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/77179/روستایی-با-گنجینه-ای-ازظرفیت-های-گردشگری-قرآن-نگل-در-بهشت-کردستان
بستن   چاپ