عصر کرد
"پالنگان" روستايي توريست‌پذير با قابليت پرورش ماهي قزل‌آلاي زنده
شنبه 17 اسفند 1392 - 9:52:05 AM
ايسنا
روستاي پالنگان که در اصطلاح محلي به آن "پالنئان" مي‌گويند، در مسير دهستان ژاوه‌رود غربي و منطقه اورامان از توابع شهرستان کامياران قرار گرفته است.

در مورد وجه تسميه نام اين روستا دو معني آمده، اول آنکه پالنگان در ابتدا "پلنگان" بوده، به معني «زيستگاه پلنگ» و ديگر آنكه "پال" در زبان كردي و محلي به معني «تكيه دادن» بوده و به دليل اينکه اين روستا شيب زيادي دارد به پالنگان معروف شده است.

اين روستا داراي شيب بسيار تندي بوده و از لحاظ نوع معماري به شکل پله‌کاني ساخته شده است، يعني پشت‌بام خانه جلويي به عنوان حياط خانه پشتي مورد استفاده قرار مي گيرد.

در گذشته قلعه پالنگان در 800 متري روستا و در دره زيباي "تنگي‌ور" وجود داشته است، كه اكنون بقاياي اتاق‌ها، آتشکده ها و پل هاي قديمي ‌آن ديده مي شود؛ با توجه به آثار به دست آمده از قلعه و بقاياي پل‌هاي ساخته شده بر روي رودخانه، اين نکته دريافت مي شود که قدمت اين روستا به دوره پيش از اسلام بر مي گردد.

مردمان اين روستا به لهجه "اورامي" صحبت مي‌کنند و از لحاظ پوشش ظاهري نيز لباس مخصوص محلي که همان لباس کردي است را مي پوشند.

پس از طي مسافتي که از دل روستا بايد بگذري به چشمه هاي جوشاني مي رسي که آب زلال و خنک خود را به رودخانه تنگي ور مي‌ريزند و آبشارهاي حاصل از ريزش آب اين چشمه‌ها بسيار ديدني است.

با توجه به آسفالت بودن مسير روستا، در تمام طول سال امکان بازديد از آن وجود دارد و همچنين مکان هايي نيز براي اسکان مسافران و گردشگران در آن تعبيه شده است.

پرورش و عرضه ماهي قزل‌آلاي زنده يکي از بهترين جاذبه هاي روستاي پالنگان

به واسطه خصوصيات آب رودخانه تنگي ور و همچنين وجود چشمه‌هاي اين روستا، بزرگ‌ترين مجتمع‌هاي پرورش ماهي در کنار اين روستا ساخته شده است، که بيشتر گردشگران به علت تازگي ماهي‌ها و همچنين قيمت مناسب آن اقدام به طبخ ماهي در اين مکان کرده يا اهالي روستا آن را براي گردشگردان طبخ مي‌کنند.

همچنين گردشگران مي توانند براي سوغاتي و دستاورد سفر به پالنگان از اين ماهي ها خريداري کنند، که اين مسئله موجب شده که اهالي روستا بخشي از مايحتاج خود را از همين روش تأمين کنند.

آوات مکاري، کارشناس مسئول گردشگري اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کردستان، در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کردستان، در مورد اين روستا اظهار کرد: روستاي پالنگان از لحاظ بافت معماري به صورت پله‌کاني ساخته شده و وجود رودخانه «تنگي ور» در دل اين روستا آن را به دو قسمت تقسيم کرده است.

وي با اشاره به اينکه در فاصله 800 متري روستا، چشمه هاي پر آب «شيخ خاتون»، «شيخ عمر» و «شيخ علاءالدين» قرار دارند، افزود: مجاورت اين چشمه ها با رودخانه تنگي ور، در کنار کوه هاي سر به فلک کشيده آن، چشم انداز بسيار زيبايي را به منطقه بخشيده است.

مکاري با اشاره به وجود قلعه تاريخي پالنگان، عنوان کرد: اين قلعه به مدت 400 سال مرکز حکمراني حکمرانان "کلهر" و خاندان بانفوذ "اردلان" بوده که بخشي از بقاياي آن در حال حاضر باقيست.

وي اعلام کرد: مجتمع شيلات پرورش ماهي در کنار رودخانه تنگي ور واقع شده که به علت طبخ ماهي به روش سنتي و تازگي و ارزان بودن آن مورد توجه گردشگران زيادي قرار مي گيرد.

اين کارشناس گردشگري همچنين وجود کانال تعبيه شده براي آبرساني که از شمال روستا به مجتمع شيلات کشيده شده را به عنوان "پياده راه"، يکي ديگر از موارد مورد توجه گردشگران عنوان کرد.

وي همجواري اين روستا با روستاي «کاشتر» که در آن زيارتگاه صحابي بزرگوار پيامبر اکرم(ص) به نام «معين الدين روحاني» معروف به حضرت «عکاشه» قرار دارد را يکي ديگر از موارد قابل توجه براي گردشگران دانست.

مکاري بيان کرد: همجواري روستاي پالنگان با روستاي تنگي ور و کتيبه تاريخي آن و همچنين مجاورت با پناهگاه حيات وحش اين روستا يکي ديگر از موارد مورد توجه گردشگران است.

وي در پايان يادآور شد: در اين روستا جهت اقامت ميهمانان و گردشگران، خانه هاي استيجاري تحت نظارت اداره ميراث فرهنگي و گردشگري وجود دارند که گردشگران مي توانند بدون دغدغه، شبي خوش را در اين خانه ها بگذرانند.

افزايش جمعيت روستاي پالنگان طي چند سال گذشته

همچنين عطاءالله فرهادي، بخشدار منطقه پالنگان اظهار کرد: روستاي پالنگان در 50 کيلومتري شمال غربي شهرستان کامياران قرار گرفته که مسير دسترسي به اين روستا تماما آسفالت شده است.

وي افزود: بر طبق آخرين سرشماري ها 223 خانوار در اين روستا زندگي مي کنند که جمعيتي حدود 850 نفري را شامل مي شوند.

فرهادي با اشاره به اينکه طي چند سال گذشته حدود 70 خانوار به جمعيت اين روستا اضافه شده است، عنوان کرد: دليل افزايش جمعيت روستا، رونق گردشگر، اشتغال زا و درآمدزا بودن مجتمع شيلات آن است.

وي به پرورش ماهي هاي سردآبي از جمله ماهي قزل آلا در اين روستا اشاره و تصريح کرد: اين نوع ماهي مورد استفاده مردم شهرهاي استان و خارج از استان قرار مي گيرد و همچنين به کشور عراق نيز صادر مي شود.

بخشدار منطقه پالنگان در پايان با اشاره به ضرورت اجراي طرح جامع گردشگري در استان، يادآور شد: اين طرح نيازمند تخصيص اعتبارات و هزينه هاي قابل توجهي است که بايد در اين مورد بخش خصوصي وارد عمل شود.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/766/"پالنگان"-روستايي-توريست‌پذير-با-قابليت-پرورش-ماهي-قزل‌آلاي-زنده
بستن   چاپ