عصر کرد
48 هزار نفر در 80 کتابخانه عمومی کردستان عضو هستند
شنبه 18 اسفند 1397 - 15:03:46
عصر کرد - سنندج - کردستان با یک میلیون و 600 هزار نفر جمعیت دارای 80 باب کتابخانه نهادی و مشارکتی است که اکنون 48 هزار و 241 نفر عضو فعال این کتابخانه ها هستند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، 17 اسفند سالروز تاسیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور است که در 15 سال پیش لایحه تاسیس و نحوه اداره این نهاد به تصویب مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان رسید.
قبل از تصویب قانون تاسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی هم کتابخانه هایی در سطح استان احداث شده بودند به گونه ای که تاریخ احداث نخستین کتابخانه در کردستان به سال 1346در شهرستان دیواندره بر می گردد.
شهرستان دیواندره با 80 هزار نفر جمعیت هنوز هم تنها این یک باب کتابخانه را دارد که تعداد اعضای فعال آن هم یک هزار و 487نفر است.
مساحت کتابخانه عمومی شهید بهشتی دیواندره 910 مترمربع است و به لحاظ درجه بندی هم جزو کتابخانه های درجه پنج است.
کتابخانه های عمومی شهری به 9 درجه تقسیم بندی می شوند که در حال حاضر در کردستان از درجه چهار تا 9 وجود دارد و هنوز براساس شاخص های تعیین شده دارای درجه سه، 2 و یک نیست.
**ایجاد 5 کتابخانه طی چهار سال در کردستان
مدیرکل امور کتابخانه های عمومی کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کتابخانه‌های عمومی رسالت مهم آگاهی بخشی، اطلاع رسانی و زمینه سازی مناسب برای ارتقای سرانه مطالعه و ترویج کتابخوانی و تحقق عدالت دسترسی به کتاب و کتابخانه را برعهده دارند.
محمد عبدالملکی اعلام کرد: این استان دارای 50 کتابخانه نهادی و 30 کتابخانه مشارکتی است که بیشترین تعداد کتاخانه نهادی مربوط به سنندج با 12 باب کتابخانه است.
وی اضافه کرد: کامیاران هم با 9 باب کتابخانه نهادی دومین شهرستان استان در تعداد کتابخانه های نهادی است.
مدیرکل امور کتابخانه های عمومی کردستان افزود: بیشترین کتابخانه مشارکتی هم در سقز با 9 باب کتابخانه و سنندج با هشت باب کتابخانه مشارکتی قرار دارد.
وی اضافه کرد: طی چهار سال اخیر پنج باب کتابخانه بر تعداد کتابخانه های موجود در سطح استان اضافه شده است.
عبدالملکی یادآورشد: کتابخانه امام جعفرصادق (ع) روستای خانم آباد، کتابخانه شهید یوسف مرادی روستای خامسان و کتابخانه شهید فریدون رستمی در روستای شیروانه ، کتابخانه شهید حبیب الله معاذی درروستای طا و کتابخانه ماموستا هیمن در روستای کوله ساره پنج کتابخانه ایجاد شده در چهار سال اخیر بودند که همه آنها در کامیاران واقع شدند.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه در حال حاضر ساخت و تجهیز کتابخانه زمان بر و بسیار پرهزینه است بنابراین ایجاد کتابخانه های دارای حق انتفاع و یا مشارکتی راهکار بسیار مطلوبی برای ارتقای فضای کتابخانه ای است.
مدیرکل امور کتابخانه های عمومی کردستان گفت: هم اکنون از کتابخانه های موجود در این استان چهار باب درجه چهار، 6 باب درجه پنج، 6 باب درجه 6، 11 باب درجه هفت، چهار باب درجه هشت و چهار باب درجه 9 و 15 باب هم روستایی هستند.
**زنان،بیشترین اعضای فعال کتابخانه های عمومی کردستان هستند
رئیس اداره امور کتابخانه های اداره کل کتابخانه های عمومی کردستان هم در این ارتباط تعداد اعضای فعال کتابخانه های استان را 48 هزار و 241 نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد 22 هزار و 88 نفر را مردان و 26 هزار و 153 نفر را زنان تشکیل دادند.
محمد جلیل سیدی اضافه کرد: بیشترین اعضای فعال هم مربوط به کتابخانه های عمومی سنندج با 10 هزار و 862 نفر و کامیاران با 7 هزار و 654 نفر عضو و قروه با 7 هزار و 466 نفر است.
وی گفت: در آینده نزدیک هم در روستای تنگیسر از توابع سنندج و در روستای ژیوار از توابع سروآباد به کمک خیرین کتابخانه ساز و انجمن حامی در تهران کتابخانه مورد بهره برداری قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: به کمک بخشداری کلاترزان مقرر شده است سال آینده در شهر شویشه هم کتابخانه ایجاد و راه اندازی شود.
رئیس اداره امور کتابخانه های اداره کل کتابخانه های عمومی کردستان افزود: حق انتفاع کتابخانه های مذکور سال آینده اخذ می شود و سپس به بهره برداری می رسد.
**طرح کتابخانه گردی امسال در کردستان اجرا نمی شود
طرحی با عنوان کتابخانه گردی 17 اسفند سال 96 در چهاردهمین سالروز تاسیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای نخستین بار در تمامی استان های کشور به منظور آشتی با یار مهربان و آشنایی با خدمات و فعالیت های این نهاد برگزار شد.
آغاز این طرح دراستان سال گذشته با ورود یک کشاورز از روستاهای تابعه سنندج به کتابخانه عمومی شهید مطهری همراه گشت که سطح اطلاعات و نحوه حرف زدن این کشاورز به گونه ای بود که تمامی حاضران و مدیران وکارکنان کتابخانه های استان را تحت تاثیر قرار داد.
اقشار مختلف مردم اعم از ورزشکاران، هنرمندان و مسئولان به کتابخانه های محل اجرای این طرح در سطح استان مراجعه کردند و شور و نشاط فراوانی ایجاد شده بود و در گفتگوهایی که با مراجعه کنندگان داشتیم خواستار استمرار اجرای چنین طرحی بودند و آنرا در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بسیار موثر می دانستند.
دومین سال برگزاری این طرح از امروز 18 اسفند در تعدادی از استان های کشور آغاز شده است که کردستان با توجه به شرایطی که امسال توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور در نظر گرفته شده بود، شامل استان های اجراکننده این طرح نشد.
مدیرکل امور کتابخانه های عمومی کردستان گفت: طرح کتابخانه گردی در راستای معرفی کتابخانه ها و تبدیل آنها به پایگاه فعال فرهنگی و اجتماعی تدوین و اجرایی شده است.
عبدالملکی اظهار داشت: دومین سال اجرای این طرح با تصمیم نهاد کتابخانه های عمومی کشور تنها در کتابخانه های جدید التاسیس که از دهه فجر سال 96 تاکنون بازگشایی شده اجرا می شود.
به ازای هر یکصد نفر جمعیت استان 1.3 مترمربع فضای کتابخانه ای وجود دارد که این میزان در میانگین کشوری چهار مترمربع است.
براساس سند چشم انداز 1404 نهاد کتابخانه های عمومی باید فضای کتابخانه ای در کشور به ازای یکصدنفرجمعیت به 8 مترمربع برسد.
6 پروژه نیمه تمام مربوط به حوزه کتابخانه در سطح استان وجود دارد که اگر به اتمام برسند فضای مطالعاتی دراین استان به 2.6 مترمربع افزایش خواهد یافت.
9936 / 3034

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/76197/48-هزار-نفر-در-80-کتابخانه-عمومی-کردستان-عضو-هستند
بستن   چاپ