عصر کرد
آبخوان داری جان دوباره ای به دشت های ممنوعه داده است
سه شنبه 14 اسفند 1397 - 18:51:25
عصر کرد - سنندج - مدیر کل منابع طبیعی کردستان گفت: با اجرای طرح آبخوان داری در دشت های ممنوعه قروه و دهگلان، بیلان چاه های کشاورزی منطقه با وجود برداشت های غیرمجاز، افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، سعدی نقشبندی روز سه شنبه در نشست خبری به مناسبت هفته منابع طبیعی اظهار داشت: امروزه کشورهای توسعه یافته تمایلی به استفاده از سدهای رو زمینی ندارند و به ساخت سدهای زیرزمینی روی آورده اند که در استان کردستان نیز دو طرح بزرگ آبخوان داری در دست اجرا است.
وی اجرای این طرح را راهکاری برای توزیع عادلانه آب دانست و افزود: این طرح ها به تغذیه سفره های آب زیزمینی کمک می کند در مقایسه با ساخت سد هزینه کمتر و بهره وری بیشتری دارد.
مدیر کل منابع طبیعی کردستان با اشاره به سهم طرح آبخوان داری دشت میهم اضافه کرد: این آبخوان سالانه پنج تا 6 میلیون مترمکعب آب به حوزه آبخوان استان اضافه می کند.
نقشبندی با اشاره به وجود پنج حوزه آبخیز در استان از تقسیم بندی آن به 409 زیر حوزه خبر داد و گفت: در 19 حوزه از این تعداد مطالعات آبخیزداری و آبخوان داری انجام شده است.
وی اعتبارات طرح مدیریت جامع آبخیزداری کشور از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی را 200 میلیون دلار اعلام کرد و یادآور شد: از این میزان 180 میلیارد ریال سهم استان کردستان است که تاکنون 50 درصد آن اختصاص یافته است.
** آبخیزداری راهی مطمئن برای جلوگیری از فرسایش خاک
مدیر کل منابع طبیعی کردستان به نقش آبخیزداری و اجرای سدهای گابیونی و ملاتی و خشکه چین نیز اشاره و آن را گامی برای پیشگیری از هدر رفت آب و خاک دانست و افزود: این سدها به حرکت کُند آب و جاری شدن چشمه های کوچک کمک می کند تا در مسیر رسوب، سیلاب ایجاد نشود.
نقشبندی تاکید کرد: در کنار تحقق این اهداف، وابستگی اقتصادی برای مردم منطقه ایجاد می شود تا در حوزه حاشیه سدهای آبخیزداری بتوانند گونه های جنگلی کشت کرده و از اثر بخشی لازم برای حفاظت از منابع طبیعی نیز استفاده کنیم.
وی اعتبارات این بخش از مجموع اعتبار 180 میلیاردی استان کردستان در حوزه منابع طبیعی را 110 میلیارد ریال اعلام کرد.
** جایگزینی سوخت های فسیلی با انرژی خورشیدی
مدیرکل منابع طبیعی کردستان در ادامه به اجرای طرحی با عنوان جایگزینی سوخت های فسیلی به منظور حفاظت از جنگل ها اشاره کرد و گفت: تاکنون 90 دستگاه آبگرمکن خورشیدی به منظور نصب در روستاهای فاقد گاز طبیعی خریداری و 50 دستگاه آن نصب و راه اندازی شده است.
نقشبندی افزود: این تعداد در 10 روستای شهرستان های بانه، مریوان و سروآباد نصب و راه اندازی شده تا از قطع درختان به منظور تهیه هیزم و زغال جلوگیری شود.
** بانک اطلاعات زمین راهبردی برای اجرای قانون
وی در ادامه به تهیه بانک اطلاعاتی زمین به منظور اجرایی شدن قانون رفع تداخلات اشاره کرد و یادآور شد: این طرح با مشارکت دستگاه های اجرایی مرتبط تهیه و برای هر روستا یک نسخه تهیه می شود تا حدود تمک زمین های خصوصی و دولتی معین شود.
نقشبندی اظهار داشت: این سامانه امکان ایجاد طرح مکان مبنا را فراهم می کند و استعلام برای زمین در کمتر از 15 دقیقه انجام می شود.
وی گفت: تاکنون تنها کردستان این سامانه را راه اندازی کرده که به کمک متخصصین بومی طراحی شده است.
مدیر کل منابع طبیعی کردستان به اجرای طرح کارداس اراضی نیز اشاره کرد و افزود: در این طرح 143 پلاک برای اجرای قانون رفع تداخلات مشخص شده است.
** پایش جنگل برای یافتن آفات
نقشبندی به اجرای طرح پایش جنگل های زاگرس هم اشاره کرد و اظهار داشت: در این طرح 228 هزار هکتار جنگل در استان پایش و در 960 هکتار آن آفات و بیماری شناسایی شد.
وی این آفات را تا قبل از طغیان از حد استاندارد، طبیعی و جزیی از اکوسیستم برشمرد و افزود: یکی از بیماری های شناخته شده در جنگل های کامیاران، بیماری زغالی بلوط (نوعی قارچ) است که فعلا تنها راه مقابله با آن قطع درخت و حذف فیزیکی است.
مدیر کل منابع طبیعی کردستان از دعوت دانشگاه ها برای ورود به این مساله و بررسی آن خبر داد و گفت: این بیماری در مناطقی از ایلام و فارس بیشتر از دیگر مناطق است و در کامیاران هم دیده شده که تمام اعتبار بخش پایش، امسال به این شهرستان اختصاص یافته است.
** توسعه جنگل کاری مشارکتی گامی بزرگ برای حفاظت
نقشبندی به ماموریت این اداره کل در کنار عمل به نقش صیانت از جنگل ها اشاره کرد و افزود: جنگل کاری مشارکتی طرحی است که عرصه مناسب را برای توسعه فضای سبز شناسایی و در کنار آن، به اقتصاد جنگل نشینان هم کمک می کند.
وی مهمترین گونه های پیشنهادی برای کشت در اجرای این طرح را سنجد، سماق، بادام، بنه، مازو و زالزالک برشمرد و یادآور شد: برنامه امسال در استان کشت در یک هزار و 36 هکتار است که تا پایان سال مالی اجرا می شود.
** دیواندره رکورددار تخریب منابع طبیعی
مدیر کل منابع طبیعی کردستان در ادامه به وضعیت تعرض به عرصه های طبیعی اشاره کرد و افزود: اکنون یک هزار و 49 پرونده تخریب و تصرف عرصه های ملی وجود دارد که 70 درصد آن مربوط به سال 97 است.
نقشبندی یادآور شد: شهرستان دیواندره با 423 فقره بیشترین پرونده ها را در این ارتباط دارد.
وی به قطع درختان هم اشاره کرد و اظهار داشت: این تخلف در سطح 42 هکتار از جنگل های استان اتفاق افتاده که بیشترین آن در بانه با 47 اصله بوده است.
** کشت گیاهان دارویی در مراتع
مدیر کل منابع طبیعی کردستان، به اجرای طرح بذرکاری، کپه کاری و بانکت بندی در تمام شهرستان های استان اشاره کرد و افزود: یکی دیگر از طرح های مهم کشت گیاهان دارویی است که امسال 230 هکتار به این امر اختصاص یافت.
** کشف 25 درصد محموله های قاچاق چوب
نقشبندی در ادامه به کمبود مواد اولیه کارخانجات مرتبط با چوب اشاره کرد و گفت: با اجرای طرح تنفس جنگل در شمال و مشکلات مربوط به واردات آن از خارج از کشور، این کارخانجات با کمبود مواد اولیه مواجه شدند.
مدیر کل منابع طبیعی کردستان با اشاره به اجرای طرح زراعت چوب در کشور برای این منظور، اظهار داشت: این طرح در استانی نظیر کردستان (با وجود ارزش اقتصادی بسیار بالاتر از گندم) مناسب نیست چرا که قطعات زمین برای کشت کوچک بوده و از سویی وضعیت اقتصادی زارعان این امکان را به آنان نمی دهد تا چهار سال منتظر ثمردهی کار خود باشند.
وی با بیان اینکه با کمبود مواد اولیه قیمت چوب به یک باره چندین برابر شد، افزود: این امر باعث شد تا سودجویان به قطع غیرمجاز درختان روی آورده و به استان های زاگرس نشین هجوم بیاورند که کردستان نیز از این امر مستثنی نبود.
نقشبندی به وجود 20 هزار هکتار بیدزار در بستر و حاشیه رودخانه های استان اشاره کرد و اضافه کرد: نیروهای یگان حفاظت در هر شهرستان از چهار نفر تشکیل می شود که اگر امامان جمعه، سمن ها، دهیاران و شوراها همکار مناسبی نداشته باشند، عملا کاری از پیش نمی برند.
وی به بازرسی از 800 محموله چوب در استان اشاره کرد و اظهار داشت: از این میزان 400 محموله به وزن 300 تن غیرمجاز و قاچاق بود.
مدیر کل منابع طبیعی کردستان به همکاری مطلوب دستگاه قضا و مردم استان در این باره اشاره کرد و گفت: در حال حاضر تردد این محموله ها کاهش چشگیری پیدا کرده است.
نقشبندی تاکید کرد: با وجود همه حساسیت ها و آگاهسازی مطلوبی که انجام گرفته، این تنها 25 درصد از حجم کل قاچاق است و تا زمانی که شورا و دهیار به عنوان مدیریت بحران روستا وارد عمل نشوند، 75 درصد مشکل باقی است.
** مریوان در صدر آتش سوزی
مدیر کل منابع طبیعی کردستان، به وقوع 48 فقره آتش سوزی در سطح 798 هکتار اشاره کرد و گفت: مریوان با 262 هکتار و دهگلان با 15 هکتار بیشترین و کمترین میزان را دارند.
نقشبندی به کمبود امکانات و تجهیزات آتش نشانی در استان اشاره کرد و افزود: در چهار استان منطقه غرب کشور تنها یک بالگرد وجود دارد.
وی از احداث استخری در سروآباد به منظور آبگیری بالگرد در مواقع آتش سوزی خبر داد و یادآور شد: عرصه های جنگلی و مرتعی باید برای ساکنان آن منفعت داشته باشد تا نسبت به حفاظت از آن حساس شوند لذا در نظام بهره برداری به سمت احیا و اقتصادی کردن فعالیت های جنگل نشینان حرکت شده است.
15 تا 21 اسفند هفته منابع طبیعی نامگذاری شده و در این هفته برنامه های متنوعی از جمله درختکاری در کشور اجرا می شود.
9937/9102

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/76073/آبخوان-داری-جان-دوباره-ای-به-دشت-های-ممنوعه-داده-است
بستن   چاپ