عصر کرد
ساماندهی مرز باشماق مریوان وعده ای که تاکنون محقق نشده است
سه شنبه 30 بهمن 1397 - 1:11:59 PM
مهر
عصرکرد- رفع مشکلات و معضلات گوناگون مانند مشکلاتی که در زیرساخت های مرزی که نام بین المللی را یدک می کشد تنها با کمی عزم، اراده و همت مسئولان قابل حل است اما آنگونه که مشخص است هنوز این عزم و اراده نه در مسئولان گذشته استان کردستان و نه در مسئولان امروز دیده نشده و نمی شود.

هر چند سال یکبار رئیس گمرک کشور، مدیرکل گمرکات استان کردستان، استاندار کردستان و دیگر مسئولانی که تازه پای کار می آیند سر از مرز باشماق مریوان در می آورند و با وعده و وعیدهای مختلف خبر از ساماندهی این مرز و توسعه و رونق زیرساخت های آن را می دهند اما با گذشت زمانی اندک دیگر خبری از تحقق این وعده ها نیست و ساماندهی مرز باشماق نیز منتظر مسئولان آینده می ماند.

با گذشت بیش از 10 سال از رسمی ‌شدن مرز باشماق مریوان در استان کردستان، همچنان مشکلات اولیه این مرز پابرجاست و اگر چه طی دو سال اخیر مسئولان استانی وعده ‌های یک ماهه و 45 روزه مبنی بر ساماندهی این مرز داده ‌اند امااین وعده ها هنوز رنگ عملی به خود نگرفته و همین امر موجب دلخوری ‌هایی برای فعالان اقتصادی بخش خصوصی شده است.

بر اساس آمارهای موجود گمرک باشماق مریوان دومین گمرک شناخته شده کشور بوده و نقش مهمی در صادرات به کشور عراق به ویژه اقلیم را دارد اما وضعیت کنونی به هیچ عنوان برازنده این مرز رسمی نیست.

بهمن مرادنیا استاندار فعلی کردستان سال گذشته و در اولین سفر شهرستانی خود به مریوان از مرز رسمی باشماق بازدید کرد و وعده تسریع در رفع مشکلات این مرز را مطرح کرد که علیرغم گذشت بیش از یک سال از این بازدید هنوز مشکلات مهم و اصلی این ظرفیت مهم توسعه تجارت خارجی در کشور پابرجاست.

در تابستان سال جاری نیز معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان هم وعده ای 45 روزه را برای ساماندهی مشکلات مرز رسمی باشماق مریوان مطرح کرد که متاسفانه علیرعم گذشت چندین 45 روز همچنان مشکلات مرز حل نشده است.

ادامه مشکلات این مرز رسمی بار دیگر در جریان سفر روز یکشنبه هفته جاری رئیس گمرکات کشور به مریوان رسانه ای شد در جایی که نماینده مردم شهرستان های مریوان و سروآباد از عملیاتی نشدن وعده های مسئولان استان برای ساماندهی مشکلات این مرز انتقاد کرد.

وضعیت زیرساخت ها و جاده های منتهی به مرز باشماق مناسب نیست

منصور مرادی اظهارداشت: سال گذشته 9 مقام کل گمرکات کشوری به مریوان آمدند و در نهایت نیز خروجی مناسبی برای مرز رسمی باشماق مریوان تا امروز دیده نشده است.

وی افزود: امیدواریم سفر اخیر رئیس کل گمرک ایران به این مرز در سال جاری مانند دیگر سفرهای گذشته نباشد و حضور مهدی میراشرفی در این مرز خبرهای خوبی را به همراه داشته باشد.

نماینده مردم شهرستان های مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی خواستار توجه ویژه به حل مشکلات گمرک باشماق مریوان شد و ادامه داد: نبود مدیریت واحد در گمرک باشماق مریوان یکی از عمده ترین مشکلات این گمرک بین المللی است.


مرادی در ادامه سخنان خود به انتقاد از اجرایی نشدن وعده های استاندار کردستان پرداخت و یادآور شد: از روزی که بهمن مرادنیا به عنوان استاندار کردستان روی کار آمده وعده های زیادی در خصوص ساماندهی این مرز داده شده و اما تا امروز هیچ اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است.

450 روز از وعده های استاندار کردستان گذشت

همه شواهد و ظواهر ماجرا این را نشان می دهد که انگیزه و اراده ای برای حل مشکلات مرز باشماق وجود ندارد و یا اینکه دست هایی در کار هستند که نمی خواهند این مرز رونق گرفته و زیرساخت های آن ساماندهی شود.

علیرغم گذشت بیش از 450 روز از وعده های استاندار کردستان مشکلات مرز باشماق برطرف نشده و حل مشکلات مرز با وعده امکان ‌پذیر نیست و باید یک تیم قوی برای بررسی مشکلات گمرک باشماق وارد عمل شود که ظاهرا در استان کردستان این تیم عملیاتی هم وجود ندارد.

استاندار کردستان در شانزدهم آبان ‌ماه سال گذشته در بازدید از مرز باشماق مریوان گفت: مرز باشماق به عنوان دریچه اتصال استان کردستان به خارج از کشور و دریای مدیترانه از اهمیت خاصی برخوردار است و ساماندهی آن در دستور کار قرار گرفته است.

بهمن مرادنیا در این بازدید اظهارداشت: سعی می شود دغدغه ‌های فعالان اقتصادی و تجار در این مرز را در کمتر از یک ماه با مشارکت همه ادارات، سازمان ‌ها و نهادهای دولتی مرتبط رفع کرد که تا امروز خبری از اجرایی شدن این وعده ها نشده است.

مرز باشماق باید یک متولی مشخص داشته باشد

وی در پانزدهم فروردین امسال نیز در جلسه ساماندهی و بررسی مشکلات مرز باشماق مریوان یکی از مشکلات اساسی این مرز را نبود متولی رسمی عنوان کرد و افزود: زمانی که مرز یک متولی مشخص داشته باشد، مسائل دیگر سامان پیدا خواهد کرد و دیگر بخش‌ ها نیز فعالیت ‌های معین خود را انجام خواهند داد.

استاندار کردستان ادامه داد: مشکلات مرز باشماق باید حل شود و هیچ عذری از هیچ مسئولی پذیرفتنی نیست و سازمان حمل و نقل و پایانه ‌های استان باید محدوده 30 هکتاری مرز را تحویل بگیرد و نسبت به ساماندهی آن اقدام کند.

مرادنیا در آخرین وعده خود بیان کرد: ساماندهی مرز باشماق ظرف 45 روز از 15 فروردین ماه به پایان می ‌رسد که امروز پس از گذشت بیش از 11 ماه هنوز هم این وعده های پابرجا مانده و مشخص نیست چه زمانی این 45 روز به اتمام می رسد.

در آخرین بازدید رئیس کل گمرک ایران و استاندار کردستان از مرز باشماق مریوان که 27 بهمن ماه سال جاری انجام گرفته نیز وعده هایی بازهم داده شده است و ساماندهی این مرز بازهم در اولویت کاری مسئولان قرار گرفته است.

مرز باشماق مریوان نقش مهمی در صادرات کالا از ایران به عراق دارد

رئیس کل گمرک ایران در حاشیه بازدید از مرز باشماق مریوان در خصوص مشکلات و ساماندهی این مرز گفت: مرز بین المللی باشماق مریوان یکی از مهمترین مرزهای صادراتی کشور است و در صادرات کالا به کشور عراق نقش این مرز انکار ناپذیر است.


مهدی میراشرفی اظهار داشت: کشور عراق یکی از مهمترین شرکای اصلی و عمده تجاری ایران است که تا پایان سال انتظار می رود بیش از 10 میلیارد دلار صادرات کالا به این کشور انجام شود.

وی افزود: حدود نیمی از این کالاها از مرز باشماق مریوان به کشور عراق صادر می شود و همین مسئله اهمیت توسعه زیرساخت های این مرز را به خوبی نشان می دهد.

رئیس کل گمرک ایران با بیان اینکه گمرک ایران نسبت به مرز باشماق عنایت ویژه ای در سال آینده خواهد داشت، ادامه داد: این منطقه بضاعت لازم و کافی جهت توسعه تجارت و توریسم را دارد.

میراشرفی یادآور شد: در دنیا علاوه بر بحث تسهیل تجارت بحث مدیریت هماهنگ مرزی بسیار مورد توجه و یک راه حل موثر در حل چالش های موجود به شمار می رود و مدیریت هماهنگ و یکپارچه مرزی و ایجاد دروازه مشترک مرزی از مهمترین مسائل مد نظر گمرک ایران خواهد بود.

وی با بیان اینکه سعی می شود در آینده بحث مدیریت واحد و یکپارچه در مرز باشماق مریوان را به سرانجام رساند، بیان کرد: تا پایان اسفند ماه سال جاری یک دستگاه ایکس ری به گمرک باشماق مریوان اختصاص می یابد.

ساماندهی وضعیت مرز باشماق مریوان از اولویتهای اقتصادی کردستان است

استاندار کردستان نیز در آخرین اظهارات خود در خصوص ساماندهی مرز باشماق مریوان  بیان کرد: ساماندهی وضعیت مرز بین المللی باشماق مریوان به عنوان یکی از مرزهای مهم زمینی کشور از اولویت های اقتصادی استان کردستان است.

بهمن مرادنیا اظهارداشت: متاسفانه به دلایل مختلف در گذشته نوع نگاه به وضعیت مرز رسمی باشماق مریوان، نگاه مناسبی نبوده و در حال حاضر نیز برای فعالیت بخش خصوصی در این پایانه مرزی نارسایی های وجود دارد.

وی افزود: با توجه به احتمال تصویب نهایی منطقه آزاد بانه و مریوان همه باید برای تسهیل در مراودات مرزی به خصوص در پایانه مرزی باشماق مریوان تلاش کنیم.

استاندار کردستان با تاکید بر لزوم تسریع درروند توسعه زیر ساخت های مرز باشماق مریوان ادامه داد: دستگاه های متولی باید با هدف بهبود وضعیت توسعه صادرات در این مرز توان خود را مضاعف کرده و راه را برای رونق هر چه بیشتر اقتصادی در مرز باشماق هموار سازند.

مرادنیا یادآور شد: تلاش های فراوانی برای بهبود شرایط در مرز باشماق صورت گرفته و حضور همزمان دو معاون وزیر در این مرز نیز نشان از اهمیت بررسی مشکلات مرزی بین المللی باشماق مریوان است.

با شنیدن این وعده های جدید باید بازهم منتظر ماند و دید آیا این وعده ها نیز مانند گذشته به فراموشی سپرده می شوند و باید منتظر رئیس گمرک جدید، استاندار جدید و دیگر مدیران جدید در این حوزه باشیم و یا نه اینکه این بار مسئولان به وعده های خود عمل می کنند و برگ تاریخی در کارنامه اجرایی فعالیت های خود برای آیندگان به جا می گذارند.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/75248/ساماندهی-مرز-باشماق-مریوان-وعده-ای-که-تاکنون-محقق-نشده-است
بستن   چاپ