عصرکرد- پیاز از دیدگاه طب سنتی گرم و خشک است، مواد معدنی موجود در پیاز فعالیت سلولی بدن را افزایش میبخشد، این ماده خوراکی دارای فیبر و اسید فولیک، نوعی ویتامین B است که به بدن کمک میکند تا باعث تولید سلولهای جدید و سالم در بدن شود.
مواد موجود در پیاز موجب تحریک سلولهای ترشحی معده میشود و در تولید و افزایش اشتها موثر است، مصرف پیاز در پاکسازی خون از مواد زیانبخش و زائد موثر بوده، ویتامین ث موجود در پیاز تصفیه کننده عالی بدن است و در دفع سرب، آرسنیک و کادمیم موثر است.
آمینو اسیدهای موجود در این سبزی پرخاصیت، در تصفیه بدن از فلزات سنگین موثر هستند، از دیگر خواص پیاز، وجود آنزیمهای موجود در آن است که به آن خاصیت هضم کنندگی بخشیده و از همین رو مصرف پیاز به صورت خام و پخته در هضم بهتر غذا موثر است.
کیوان بهرامی اظهار کرد: پیاز دارای خاصیت باکتری و استاتیک است و از رشد میکروبها جلوگیری و همانند یک آنتی بیوتیک طبیعی برای بدن عمل میکند.
وی با اشاره به اینکه تقویت تراکم استخوانی در زنان مسن از خواص درمانی و بی نظیر پیاز است، تصریح کرد: در گذشته، طبیبان پیاز را برای درمان بیماریهایی همچون مار گزیدگی، سردرد، درمان ریزش مو و نازایی زنان تجویز میکردند.
دکترای تخصصی بیوتکنولوژی و ژنتیک مولکولی، در کردستان، بیان کرد: از خواص پیاز در طب سنتی به عنوان دارویی برای درمان سرفه، برونشیت و عفونت متابولیسم استفاده می شود، مصرف موضعی پیاز در درمان سوختگی خفیف، کورک، نیش حشرات و زگیل کمک کننده و موثر است.
بهرامی افزود: پیاز، منبع بسیار خوبی برای ویتامین ث، فیبر غذایی، قند طبیعی، ویتامینهای آ، ای و ب6 است در واقع از مواد معدنی موجود در این سبزی میتوان به سدیم، پتاسیم، آهن و منگنز اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: پیاز قرمز از موثرترین مواد غذایی از بین بردن سلولهای سرطانی روده بزرگ و سینه است چرا که سرشار از آنتوسیانین بوده و خاصیت ضدسرطانی قوی دارد .
دکترای تخصصی بیوتکنولوژی و ژنتیک مولکولی، در کردستان، عنوان کرد: چای پیاز برای درمان سریع سرماخوردگی و آنفلوآنزا مفید است، کافیست تعدادی برش پیاز را داخل آب بجوشانید و مقداری زنجبیل برای خوش طعم شدن به آن اضافه کنید .
بهرامی ذکر کرد: پیاز خام حاوی ترکیبات گوگردی است که باکتری های عامل پوسیدگی دندان را از بین میبرد و به دلیل ویتامین C فراوان به حفظ سلامت دندانها کمک کرده و دندان درد را درمان میکند .
معایب مصرف پیاز
وی بیان کرد: یکی از معایب مصرف پیاز بوی بد دهان است که به این دلیل بسیاری از افراد از مصرف آن خودداری میکنند.
بهرامی گفت: پیاز برای بهبود علائم یائسگی مفید است چراکه از کبد محافظت کرده و ضایعات هورمونی را دفع میکند، همچنین دارای مقادیری کلسیم است و از بروز پوکی استخوان که از مشکلات رایج دوران یائسگی است پیشگیری میکند .
وی خاطرنشان کرد: برای تسکین زخم و نیش حشرات برشهای پیاز را روی زخم یا جای نیش قرار دهید، خواص ضد التهابی پیاز به کاهش سوزش، خارش و تورم ناحیه آسیب دیده کمک میکند .
بهرامی گفت: گوگرد موجود در آب پیاز برای «کراتین مو» حیاتی است و به ضخیم شدن و تقویت موها کمک کرده و تولید کلاژن را افزایش میدهد که تاثیر عالی در درمان ریزش مو و رشد موها دارد .
در ادامه مهزاد لطفی کارشناس اتاق عمل، بیان کرد: پیاز و سیر سرطانهای از جمله روده بزرگ، کبد، تخمدانها، دهان و مری، پستان، پروستات، کلیه و معده را کاهش میدهد.
لطفی گفت: هر روز نصف فنجان پیاز خرد شده و هر هفته 5 حبه سیر مصرف کنید تا به کاهش خطر ابتلا به انواع مشخصی از سرطانها کمک کند.
وی یادآورشد: مردان و زنانی که در هفته، هفت وعده یا بیشتر پیاز میخورند در مقابل افرادی که پیاز نمیخورند، کمتر در معرض سرطان روده بزرگ قرار میگیرند