عصر کرد
بیش از 500 اثر باستانی در منطقه هورامان شناسایی شد
چهارشنبه 17 بهمن 1397 - 10:44:07
عصر کرد - سنندج - مدیر پایگاه منظر فرهنگی، تاریخی اورامان گفت: بیش از 500 اثر باستانی مربوط به دوران پارینه سنگی تا اواخر دوران اسلامی در منطقه این منطقه تاریخی شناسایی شده است.
پویا طالب نیا روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در بررسی های انجام شده توسط هیئت باستان شناسی پایگاه منظر فرهنگی تاریخی اورامان طی سال های 96 و 97 از منطقه هورامانات بیش از 500 محوطه باستانی با ارزش شناسایی شده است.
وی افزود: این آثار ارزشمند که مربوط به دوران پارینه سنگی تا اواخر دوران اسلامی است و شامل غارهای باستانی، محوطه ها و تپه های تاریخی، پل ها، مساجد، قلعه ها و اماکن خدماتی نظیر حمام ها و کاروان سراها است.
مدیر پایگاه منظر فرهنگی، تاریخی اورامان اضافه کرد: این منطقه تاریخی از جغرافیای فرهنگی و تاریخی وسیعی برخوردار بوده و به همین دلیل نیز پراکندگی آثار شناسایی شده آن در بیش از 80 روستای منطقه اروامانت در شهرستان های سروآباد، کامیاران و سنندج است.
وی تاکید کرد: پایگاه منظر فرهنگی، تاریخی هورامان درصدد است از خروجی این مطالعات که در راستای تدوین پرونده ثبت جهانی هورامان مورد استفاده قرار می گیرد، اطلس باستان شناسی منطقه هورامانات را تهیه و تدوین کند.
وی اضافه کرد: همچنین از خروجی این بررسی ها می توان پراکنش آثار باستانی منطقه را مشخص و سیاست گذاری دقیقی برای فعالیت باستانی منطقه اولویت بندی کند.
طالب نیا افزود: پرونده ثبتی بخشی از آثار شناسایی شده نظیر پل ها، قلعه ها و مساجد آماده شده و برای ثبت در فهرست آثار ملی به بخش ثبت آثار اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان ارسال شده است.
مدیر پایگاه منظر فرهنگی، تاریخی هورامان گفت: تاکنون از 500 اثر و محوطه باستانی شناسایی شده در منطقه هورامانات بیش از 15 اثر در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.
وی افزود: مطالعات منطقه هورامان در قالب مطالعات مردم شناسی، باستان شناسی، علوم طبیعی، معماری، اسناد تاریخی و هوار نشینی (جابجایی از جایی به جای در فصول مختلف سال) انجام شده است.
وی حفاظت از بافت ها و آثار با ارزش منطقه هورامان را در ثبت جهانی این منطقه تاثیرگذار دانست و اضافه کرد: دستورالعمل نحوه حفاظت از بافت های با ارزش منطقه هورامان از طریق بخشداری های به دهیاران روستاهای جامعه هدف ابلاغ می شود.
طالب نیا افزود: ثبت جهانی هورامان گامی بلند برای توسعه استان است و بدون تردید با ثبت جهانی این منطقه، هورامان از حمایت های سازمان جهانی یونسکو بهره مند می شود.
به گزارش ایرنا، هورامان نام منطقه ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخش هایی از شهرستان های سروآباد، سنندج و کامیاران استان کردستان و شهرستان های پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان کرمانشاه را شامل می شود.
منطقه هورامان در استان کردستان داری یک شهر (اورامان تخت) و 76 روستا است که تاکنون 13 روستای این منطقه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و پرونده ثبتی 22 روستا نیز در حال پیگیری است.
واژه هورامان یا اورامان از 2 بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
استان کردستان دارای یک هزار و 519 اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکان های طبیعی است که 828 مورد از این تعداد شامل 763 اثر تاریخی، هشت مورد میراث طبیعی، 49 مورد میراث معنوی و هشت مورد میراث منقول است.
هم اکنون ثبت جهانی هورامان در دست بررسی است، در این راستا معاونت میراث فرهنگی و گردشگری کشور با هدف حفاظت، مرمت و بازسازی بافت های باارزش این منطقه پایگاهی به نام پایگاه منظر فرهنگی تاریخی هورامانات ایجاد کرده است که در شهر هورامان تخت، روستای پالنگان و یکی از روستاهای سنندج یک نمایندگی از این پایگاه دایر شده است.
شهرستان سروآباد با 2 بخش مرکزی و هورامان و بیش از 50 هزار نفر جمعیت در فاصله 90 کیلومتری از سنندج مرکز استان کردستان واقع شده و 24 کیلومتر مرز با کشور عراق دارد.
7354 / 3034

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/74463/بیش-از-500-اثر-باستانی-در-منطقه-هورامان-شناسایی-شد
بستن   چاپ