عصر کرد
صحنه نمایش بی پشتوانه در بدنسازی
پنجشنبه 4 بهمن 1397 - 17:26:51
عصر کرد - سنندج - ورزش بدنسازی در باشگاه ها همانند صحنه تئاتر بی نمایشنامه ای است که نه کارگردانی دارد و نه صحنه آرایی و بازیگران آن بی آنکه برنامه و شاید هدفی محکم را دنبال کنند در صحنه می چرخند خود را نمایش می دهند و در نهایت به خود و سلامت شان هم در برخی موارد آسیب می زنند.
بدنسازی یکی از حساس ترین رشته های ورزشی است که در عین حالیکه اگر طبق اصول آن پیش رود می تواند مفید باشد اما گرایش بیش از حد به این رشته و عجله افراد برای نتیجه گیری زودهنگام در کنار انگیزه های غیر ورزشی، آن را آسیب زا هم کرده است.
انجام حرکات اشتباه، استفاده بیش از حد و ناصحیح از داروها، مکمل ها و فشار زیاد بر بدن بخاطر عجله در تغییر فرم ظاهری می تواند آسیب های جدی جسمی از محل این رشته به بدن بزند.
در این گزارش بدنبال بررسی ریشه و علل رویکرد و گرایش زیاد افراد جامعه به این رشته ورزشی و تغییر کارکرد آن هستیم، کارکردی که بیشتر جنبه ظاهرگرایانه و نمایشی دارد.
دبیر هیات بدنسازی استان کردستان با اشاره به دلایل مختلف گرایش جوانان به این رشته ورزشی گفت: گروهی از کسانی که به این رشته گرایش پیدا می کنند ورزشکاران دیگر رشته ها هستند که به بدنسازی روی می آورند تا در رشته خود به موفقیت برسند.
بهنام بهاری اظهار داشت: گروهی نیز به دلیل توصیه پزشک بویژه برای انجام حرکات هوازی به این رشته روی می آورند.
وی اضافه کرد: برخی نیز تنها جنبه ظاهر را می بینند و می خواهند بدنی ورزیده داشته باشند که این گروه چون می خواهند ره چند ساله را در مدت کوتاهی طی کنند آلوده دارو هم می شوند و آسیب های دیگری هم می بینند.
بهاری افزود: پاورلفتینگ و بدنسازی در میان بانوان هم رواج زیادی پیدا کرده و حتی در برخی استان ها آنها با مردان رقابت می کنند.
** بدنسازی با هدف اغواگری
استاد دانشگاه های کردستان هم در این رابطه گفت: مساله توجه به تن در کنار اینکه تحلیل روانشناختی دارد از تحلیل جامعه شناختی عمیقی هم برخوردار است و آن مبتنی بر نمادین شدن بدن است.
هادی نقدی اظهار داشت: ما در جامعه ای زندگی می کنیم که اندام به عنوان نماد شناخته شده و انسان ها از طریق توجه به بدن بدنبال کارکردهای خاص می روند.
وی افزود: همانطور که جراحی زیبایی و آرایش در زنان مساله است ورزش بدنسازی و توجه به بافت بدن در چارچوبه قالب های جنسی هم برای آقایان مهم است.
نقدی یادآور شد: مردها از راه توجه به جسم خود همچون امری مردانه که قدرتمندی را هم نشان می دهد و نماد نرینگی است سعی می کنند آن قالب جنسی سنتی که در مورد مرد وجود دارد را در خود به حداکثر برسانند.
وی با اشاره به اینکه شانه های فراخ و بازوهای درشت از جمله این نمادها است، تاکید کرد: مراجعین زیادی داریم که وقت خود را در باشگاه های بدنسازی برای ساختن و تغییر فرم ظاهری بدن می گذرانند.
نقدی با بیان اینکه تبیین دیگر برای دلیل گرایش به بدنسازی مبحث نمادین شدن بدن است، افزود: انسان ها همانطور که در فضای واقعی و مجازی به شکلی نمایشی ظاهر می شوند و سعی می کنند از طریق رفتار خود و نحوه بیان احساسات خود و حتی شیوه صحبت کردن به شکلی اغواگرانه معرفی و دیگران را تحت تاثیر قرار دهند از طریق بدن هم همان رفتار را دنبال می کنند.
وی اضافه کرد: اختلال شخصیت هیستریونیک در افرادی که شخصیت نمایشی دارند و سعی می کنند از طریق پرورش دادن بدن شکلی از اغواگری داشته باشند، بیشتر است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه این افراد شکلی از رفتار نمایشی را دنبال می کنند تا دیگران را تحت تاثیر قرار دهند، گفت: با توجه به اینکه امروزه جامعه بیشتر از هر زمان دیگری در معرض نمایش است شخصیت های بازاری به قول اریک فروم مجال بروز پیدا کرده اند.
نقدی اظهار داشت: شخصیت بازاری به این معناست که انسان ها تلاش می کنند آن کسی باشند که از آنها انتظار دارند و نه آن کسی که خود می خواهند و می پسندند.
وی با اشاره به اینکه امروزه به شکلی زندگی می کنیم که انتظارات بیرونی از ما بر آورده شود، افزود: بدنسازی هم همچون کاری که موجب می شود فرد بدنی موجه پیدا کند و در جامعه خریدار بیابد شکلی از تربیت شخصیت بازاری است.
نقدی یادآور شد: برخی از کسانی که به بدنسازی می پردازند اگر این شیوه نبود تلاش می کردند به شکلی دیگر خودنمایی کنند.
وی تاکید کرد: کسی که نمی تواند ابراز عاطفه و باورهای خود را نشان دهد ممکن است از طریق تن دیگران را تحت تاثیر قرار دهد.
نقدی گفت: چنین فردی در اینجا هم متوقف نمی شوند و برای اینکه برانگیختگی و لذت خود را به حداکثر برساند از طریق فضای مجازی و به نمایش در آوردن بدن خود تلاش می کند این نیاز به برانگیختگی خود را ارضا کرده و ارضایی مضاعف را تجربه کند.
وی اضافه کرد: او یکبار در فضای واقعی و دفعه ای دیگر با به نمایش در آوردن خود در فضای مجازی و دریافت لایک خود را نشان می دهد.
عضو شورای نظام روانشاسی و مشاوره کردستان اظهار داشت: چون جامعه طلب چنین رفتاری را از ما می کند و کاری می کند که افراد به این سمت و سوی شخصیت بازاری بروند اگر این مجال برای این افراد فراهم نشود ممکن است به اشکالی دیگر آن را بروز دهند.
وی تاکید کرد: این افراد سعی می کنند از طریق ابراز کنش های رفتاری، عاطفی یا بدنی که مورد پذیرش جامعه است در جامعه نفوذ پیدا کرده و احساس رضایت درونی را به دست بیاورند.
نقدی در رابطه با تاثیر رسانه بر این شرایط و گرایشات گفت: دنیای سرمایه داری ابزارهایی ایجاد می کند که بتواند خود را باز تولید کند که به سختی می شود با استفاده از رسانه علیه دنیای سرمایه داری که پشت صنعت هایی همچون بدنسازی و مد وجود دارد، ایستاد.
این استاد دانشگاه افزود: یکی از دلایل شدت توجه به بدن هم رسانه و اهمیتی است که رسانه با برجسته کردن برخی چهره ها به آن می دهد.
وی یادآور شد: همانطور که بدنسازی به مساله ای تبدیل شده به شکلی دیگر نوعی از پرورش تن وجود دارد که تمایل افراطی به لاغر شدن است و از طریق صنعت مد تشویق می شود.
نقدی اضافه کرد: آنقدر که لاغر شدن مساله است بدنسازی هم شود وقتی که آن را به سطحی می کشد که فرد برای نمایش بدن به سراغ آن می رود، می تواند مساله شود.
وی افزود: آرایش، عمل جراحی زیبایی، لاغر شدن و بدنسازی همه از الگویی یکسان که نمایش بدن و ظاهر است و در این بین رسانه ها و دنیای مجازی هم آن را تشدید می کنند.
** کالایی شدن بدن و ایجاد رقابت ناسالم
استاد جامعه شناسی دانشگاه کردستان هم در این رابطه گفت: بدون شک اقبال به این رشته در ذیل فرایند سبک زندگی جدید و مدیریت بدن قرار می‌ گیرد اما دامنه وسیع گرایش به این عرصه بیشتر از آنکه دغدغه‌ سلامتی را داشته باشد، سودای زیبایی و نمایش بدن به عنوان کالایی لوکس و مورد توجه در فرهنگ پاپ امروزی را در بر دارد.
دکتر مسعود بیننده افزود: تبعات گرایش بیمارگونه به این رشته، کالایی‌ شدن بیش ‌از پیش بدن، توسعه بازار فیتنس و بادی ‌بیلدینگ به ‌شکلی ناهماهنگ با نیاز واقعی جامعه، شکل ‌گیری فرهنگ‌ الگوبرداری نادرست، نزول دانش و سواد موثر افراد و گروه‌ها، ایجاد رقابتی ناسالم، توسعه رفتارهای پرخاشگرانه و دیگرستیزانه و در نهایت نزول شان و فضیلت انسان‌ها خواهد بود.
وی تاکید کرد: در چنین شرایطی جامعه به جامعه‌ ای خاموش، بی‌ تفاوت و لذت‌ طلب تبدیل می ‌شود که انسان‌ها را نه بر اساس هستی و سرمایه‌ واقعی ‌شان بلکه بر اساس ظواهر و خودنمایی‌ هایی پوشالی‌ ارزیابی خواهد کرد.
بیننده یادآور شد: فردگرایی‌ های منفی و رادیکال، شیرازه‌ سرمایه‌های اجتماعی و مشارکت‌های مثبت و موثر را از هم گسیخته و آسیب‌های اجتماعی را افزایش خواهد داد.
وی اضافه کرد: ژیژک یک نظریه پرداز در این رابطه نقش فضاهای مجازی را برجسته کرده و می‌ گوید حضور جسم‌ زدوده انسان‌ها در فضاهای مجازی نوعی گرایش جبرانی را در عرصه‌ واقعیت بوجود می ‌آورد به گونه‌ ای که عدم تحرک و نبود لذت‌های واقعی در این فضاها به جبران این خلاها البته به شکلی بیمارگونه در زندگی واقعی منجر می ‌شود.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: بدنسازی و پف ‌کردن بدن‌ ناشی از عدم حضور بدن‌های واقعی در فضای مجازی است لذا کاربران تحت تاثیر ناکامی‌ها و خلاهایی که رسانه‌های مجازی برای آنها بوجود می‌ آورند به جبرانی هیستریک دست زده و بدنبال انواع مازادها سرگردان می ‌شوند.
وی گفت: مازاد لذت، مازاد هیجان، مازاد بدن، مازاد سرخوشی، مازاد آدرنالین و موارد دیگر به عنوان هدف‌های سیری‌ ناپذیری برای انسان‌های اسیر در فضاهای مجازی بروز می‌ کنند که دسترسی به آنها برای همگان در دنیای عینی نیز ممکن نخواهد بود.
بیننده افزود: انواع روش‌های ساختگی و تقلبی از قبیل هورمون‌ها، مواد روانگردان و اعتیاد برای جبران مافات در بازار سرمایه ‌داری ظاهر شده و جمعیت سرگشته فرهنگ پاپ را سرگشته‌ تر از همیشه بدنبال خود می‌ کشاند.
وی اضافه کرد: با در نظر گرفتن شرایط خاصی، حتی می‌ توان رواج انواع ایدئولوژی‌های راست‌ گرایانه‌ فاشیستی و داعشی را در بستر ناکامی ‌ای که فرهنگ کالایی امروزی در وجود انسان‌ها بوجود آورده است، تحلیل کرد.
این استاد جامعه شناسی یادآور شد: رسانه‌ها بدون شک خود بخشی از مشکل هستند و بعید به ‌نظر می ‌رسد رسانه‌‌های جریان اصلی که خود تابعی از فرایندهای قدرت و ثروت جامعه‌ سرمایه ‌داری هستند بتوانند راه ‌حلی در این زمینه ارائه دهند.
وی تاکید کرد: البته می ‌توان رسانه‌های روشنفکری را که البته همیشه در اقلیت بوده و رسالتی اجتماعی و انتقادی دارند، در این زمینه به‌عنوان نیروهای ضدهژمون در مواجهه با جریان‌های حاکم در نظر گرفت.
به گزارش ایرنا، بدنسازی رشته ای ورزشی است اما این روزها بیشتر کارکردی نمایشی و فخرفروشی یافته است تا افراد از آن طریق خود را به جامعه نشان دهند و به شکلی خود را بهتر و برتر بدانند.
کسی که توانسته با هزینه های بالا به باشگاه های ورزشی برود و مکمل های آنچنانی مصرف کند خود بخود متمول بودن فرد را در بطن خود نشان می دهد کما اینکه همزمان بدنی ورزیده را به دیگران نشان می دهد که با پشتوانه همان نگاه سنتی، ظاهرگرایانه و فیزیکی که مرد عضلانی تر و قویتر بیشتر در اجتماع پسندیده است، می تواند مقبولیت بیشتری کسب کند.
این روند و رویه ای است که با تایید جامعه روز به روز گسترش بیشتری می یابد و نتیجه آن به اشکال مختلف در قالب بدنسازی، جراحی های زیبایی بر روی اعضای مختلف بدن، لاغر شدن ها و آرایش های افراطی و شیوه های دیگر خود را نشان می دهد.
در شرایطی که رسانه ها هم از تغییر این رویه و شیوه زندگی جامعه ناتوان مانده اند باید تدبیری اندیشید در غیر این صورت مشخص نیست که با این حجم از ظاهرگرایی به کدامین سو می رویم.
6108/9102

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/72591/صحنه-نمایش-بی-پشتوانه-در-بدنسازی
بستن   چاپ