عصر کرد
ائتلاف بين المللي هشدار داد:
کاهش معنادار توليد گندم در شهرستان ديواندره
يکشنبه 12 شهريور 1396 - 9:09:12 AM
ايرنا
کرد آنلاين - هفته نامه ئاريز در شماره هجدهم ششم شهريور خود در گزارشي با عنوان کاهش معنادار توليد گندم در ديواندره به قلم هيوا محمدپور به مشکلات گندم کاران در اين شهرستان پرداخته است.
در اين گزارش آمده است: گندم محصولي استراتژيک است که در هر ساله بيش از 90 هزار هکتار از اراضي ديواندره زير کشت گندم مي‌رود لذا اقتصاد بيش از 60 درصد مردم اين شهرستان بر پايه کشاورزي است که به صورت غير مستقيم فعاليت‌هاي اقتصادي تمام شهرستان را تحت تاثير قرار مي دهد.
هر سال که محصول گندم مزارع اين شهرستان پربار بوده است به موازات آن شاهد رونق اقتصادي هم بوده‌ايم و برعکس همين موضوع نيز اتفاق افتاده است.
يک کشاورز ديواندره اي مي‌گويد: امسال وضعيت گندم بسيار نامناسب است در برخي از زمين ها حتي نمي‌توان هزينه انجام گرفته را برداشت و در کل نسبت به سال گذشته گندم بسيار ضعيف است.
ابراهيم کريميان ادامه مي دهد: سال گذشته کشاورزان محصولات خود را بيمه کردند با توجه به اينکه گندم برخي از زمين ها خراب بود اما بيمه خسارت آنها را پرداخت نکرد و به همين دليل کشاورزان امسال ديگر تمايلي به بيمه کشاورزي نداشتند و زمين هاي خود را بيمه نکردند.
وي مي افزايد: اکثر خانواده هاي که در شهرستان مشغول کشاورزي هستند تنها درآمدشان همين است و يکسال تمام بر روي کشاورزي برنامه ريزي و خرج مي کنند اما امسال وضعيت گندم در ديواندره بسيار نامناسب بود و اين در حالي است که هزينه هاي جاري بالا و فرد به سختي مي تواند بذر سال آينده را تامين کند.
کريميان بيان مي کند: به واقعيت بايد گفت اين يک بحران است مسئولان نبايد فقط بحث بيمه را دليل اصلي قرار دهند و بايد گفت خسارت شديد به کشاورزان وارد شده است اميدواريم دولت حامي شود و براي کمک به کشاورزان آستين همت را بالا بزند.
يکي ديگر از کشاورزان ديواندره اي مي گويد: سال هاي قبل کمباين دارها بر اساس باک دستگاه نرخ تعيين مي کردند اما امسال بدليل کمبود گندم تغير رويه داده و ساعتي براي کشاورزان کار مي کنند.
محمد عزيزي ادامه مي دهد: خود ما وسايل کشاورزي نداريم و از آغاز مراحل کشت به صورت اجاره اي کارها را انجام داده ايم و مبلغ زيادي را براي کشت گندم صرف کرده ايم و يک سال منتظر مانده ايم اما کمتر از 10 تن گندم تحويلي داشتيم که نسبت به سال هاي گذشته بيش از 70 درصد کاهش داشته است.
وي مي افزايد: کشاورزي ديم آنچنان که بايد و شايد است جوابگوي هزينه و دخل و خرج يک خانواده نيست اميدواريم دولت نسبت به تبديل زمين ها به آبي کمک حال کشاورزان شود و براي کشت محصولات ديگر تسهيلات ويژه اي پرداخت کند.
يک کارشناس کشاورزي مي گويد: کشت بموقع، رعايت تراکم بذر و عمق کاشت، استفاده از بذر اصلاح شده و بکارگيري نوآوري هاي علمي و يافته هاي جديد تحقيقاتي در کاشت و داشت محصول گندم و جو به افزايش توليد و درآمد کشاورزان کمک خواهد کرد.
فريدون مجيدي ادامه مي دهد: کشاورزان ديواندره اي بايد به سمت کشت محصولات ديگر در زمين هاي کشاورزي بروند و تحقيق کنند که چه محصولي با شرايط آب و هواي و خاک منطقه سازگار است آن محصول را کشت نمايند. شايد دليل کشت گندم در منطقه بخاطر خريد تضميني آن است اگر دولت از خريد محصولات ديگر نيز حمايت کند وضعيت کشاورزان رو به بهبود خواهد رفت.
وي مي افزايد: تنها 500 هکتار از اراضي آبي شهرستان زير کشت گندم است که کمتر يک درصد کل اراضي کشاورزي ديواندره است براي افزايش توليد گندم آب مهمترين شاخص است بايد کشاورزان و مسئولان براي تبديل اراضي ديم به آبي برنامه اي منسجم و عملياتي داشته باشند؛ با وجود سد سيازاخ و تعريف 2 بخش براي کشاورزي پتانسيل مناسبي براي اين کار است.
رئيس جهاد کشاورزي ديواندره با اشاره به کاهش شديد توليد گندم در سال جاري گفت: تاکنون 33 هزار تن گندم مازاد بر نياز کشاورزان اين شهرستان توسط تعاوني هاي روستايي و سيلوها خريداري شده اين در حالي است سال گذشته بيش از 112 هزار تن از کشاورزان ديواندره اي گندم خريداري شد.
حميد رضا وزيري افزود: باتوجه به اينکه کشاورزان نتوانستند گندم مورد نياز را از کشت اين دوره برداشت کنند نياز است صندوق بيمه در پرداخت خسارت واقعي و به موقع به کشاورزان گندمکار ديواندره توجه ويژه اي داشته باشد.
وي از پرداخت 43 ميليارد ريال طلب وجه گندم کشاورزان خبر داد و با تاکيد بر اينکه خشکسالي بنيه مالي کشاورزان را ضعيف کرده خواستار پرداخت حداکثري و بموقع خسارت توسط صندوق بيمه محصولات کشاورزي و مابقي وجه گندم و مطالبات کشاورزان شد.
به گفته اين مسئول، امسال به دليل کاهش ميزان بارندگي و سرماي زودرس پاييزه و بهاره، شاهد کاهش ميزان توليد گندم در اين شهرستان بوديم ولي پرداخت وجه گندم و مطالبات کشاورزان بايد در اولويت قرار گيرد تا کشاورزان امکان خريد نهاده هاي کشاورزي شامل بذر گواهي شده، انواع کود و سموم مورد نياز و ساير ملزومات مورد نياز را داشته باشند.
وي افزود: به دليل کشت زودهنگام نخود در شهرستان و استفاده از رطوبت زمين، امسال وضعيت اين محصول در اراضي زير کشت شهرستان ديواندره بهتر است.
رئيس جهاد کشاورزي ديواندره گفت: يکي از مهمترين اهداف پروژه امنيت غذايي که مشترکا بين 4 استان کشور از جمله استان کردستان و مرکز تحقيقات بين المللي کشاورزي مناطق خشک (ايکاردا) در حال اجراست دستيابي و معرفي ارقام با عملکرد بالا در محصولات مختلف گندم، جو و نخود در اقليم هاي گوناگون است.
وزيري ادامه داد: پروژه ايکاردا در شهرستان ديواندره به صورت جدي دنبال مي شود و در پي معرفي قاطعانه ارقام مختلف محصولات عنوان شده با رعايت اصول کشاورزي حفاظتي براي شهرستان و استان کردستان خواهيم بود تا چنانچه بتوانيم در پنج سال آينده با همکاري هاي بين المللي صورت گرفته به ارقام پايدار و حفظ توليد در نواحي مختلف استان دستيابي پيدا کنيم.
وي مي افزايد: تغييرات اقليمي و کاهش بارندگي در آينده ما را به مسير اجراي کشاورزي حفاظتي هدايت مي کند و لازم است براي نجات منابع توليد ناچارا شمارش معکوس براي حذف گاو آهن برگردان دار آغاز و بکارگيري از ادوات خاکورزي حفاظتي در کنار مديريت بقاياي گياهي انجام شود.



http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/6079/کاهش-معنادار-توليد-گندم-در-شهرستان-ديواندره
بستن   چاپ