عصر کرد
/یادداشت/
توسعه کتاب و کتابخوانی نیازمند همت همگانی
سه شنبه 15 آبان 1397 - 12:55:57
عصر کرد - کتاب و کتابخوانی و موضوع سرانه مطالعه، در فرآیند پیشرفت فرهنگی هر جامعه‌ای، نقش مؤثری دارد که بدون در نظر گرفتن نقش مهم و کلیدی کتاب،‌ امکان دست‌یابی به توسعه مطلوب و کارآمد وجود نخواهد داشت. هر چند در بعد شخصیتی افراد یک جامعه، نقش مهم تاثیر کتابخوانی در رفتار و منش هر فرد آشکار شده است، می‌توان به یقین گفت که کتاب و کتابخوانی در سلامت روانی و اخلاقی فرد، خانواده، جامعه و تعلیم و تربیت هم مؤثر است.
یکی از مهمترین آیتم‌های توسعه یافتگی فرهنگی در جوامع مختلف، میزان تولید و مصرف کالاهای فرهنگی در میان آنان است و یکی از این کالاهای فرهنگی موثر در روند پیشرفت هر جامعه‌ای، میزان سرانه مطالعه و اهمیت دادن به موضوع کتاب و کتابخوانی در آن جامعه است.
کتاب به مثابه باغی زیباست که هر برگ آن معرف گل‌های رنگارنگ، روح و روان آدمی را شاد می‌کند و خوش به سعادت آنانکه در میان این باغ، قدم می‌زنند و خوشبوترین و معطرترین گل‌های آن را می‌چینند و وجودشان را بهاری می‌کنند؛ آنانکه در میان این بهشت زیبا راه می‌روند و از بوی خوش گل‌های مریم، لاله، رز و یاس سرمست می‌شوند، خوش رایحه ترین نسل های یک جامعه هستند که به سان پروانه به دور این گلهای دلربا می‌چرخند و سروری می‌کنند.
آری کتاب‌ها مانند هوای تازه نسیم بهاری هستند که اگر شروع به وزیدن کنند به روح و روان هر انسانی، طراوت و شادابی، عشق و جوانی می بخشند.
از آنجایی‌که انسان، موجودی کنجکاو و جستجوگر است و می‌خواهد همه مجهولات را کشف کند به نظر می آید یکی از راه های شکوفا شدن این حالت کنجکاوی، دوستی با کتاب، مطالعه و کتابخوانی می باشد.
کتاب یار مهربان و صادقی است که هرکسی با آن دوست شود وی را به مطلوب و مقصود اصلی می‌رساند و او را تا رسیدن به مجهولات راهنمایی می‌کند.
رفیقی دانا، خوش بیان و همیشگی که همه خصوصیات مثبت و خوبی‌های فراوان در آن نهفته شده است؛ تنها و تنها کتاب است و کتاب است و بس.
آنانکه دل و وجودشان در گرو کتاب و کتابخوانی است می دانند که کتابخوانی چه لذتی دارد و بعد از خواندن کتاب، چه حال و هوای خوبی پیدا می کنند.
به یقین همانگونه که تمدن‌ها و فرهنگ‌ها با کتاب تعریف می شود، بی گمان تاثیر کتاب بر تکمیل شخصیت سازی مثبت افراد هر جامعه ای، تاثیری بس شگرف است که در روند زندگی روزمره فردی، نمایان خواهد شد.
حرکت در مسیر توسعه کتاب و کتابخوانی در بسیاری از کشورهای پیشرفته، توجه به مقوله کتاب و کتابخوانی و افزایش فرهنگ مطالعه یکی از نمادهای توسعه فرهنگ عمومی آنان تلقی می شود.
در این کشورها نگاه به مقوله کتاب و کتابخوانی نگاهی ملی و توام با احترام است و این نوع نگاه مثبت نسبت به مقوله کتاب و کتابخوانی، هم از جانب مسئولان دولتی و فرهنگی و هم از طرف افراد، خانواده، مدارس و دانشگاه‌های آن کشورها وجود دارد و مهم تر اینکه خانواده ها در این کشورهای پیشرفته، در به وجود آوردن این فرهنگ و تشویق فرزندانشان به مقوله کتابخوانی نقش اساسی را ایفا می کنند و نهادهای فرهنگی آنان نیز به کتاب نگاهی اساسی دارند.
در باب راه حل این مسئله در کشورمان، راهکارهای زیادی از سوی کارشناسان کتاب و مسئولان مربوطه، مطرح شده است اما واقعیت ماجرا این است که اگر بخواهیم به مقوله کتابخوانی توجه ویژه ای شود باید یک همت و عزم همگانی در بوجود آوردن چنین فرهنگی نمایان شود و در راس آن خانواده ها و متولیان فرهنگی، جایگاهی ارزشی برای کتاب و کتابخوانی در سبد فرهنگی کشورمان تعریف کنند و این اراده تنها و تنها عزم همگانی، همگان را می طلبد.
در نهادینه کردن این عزم همگانی نقش موثر و اولیه والدین در خانواده‌ها در علاقه مند کردن کودکان به کتاب و کتابخوانی و نقش مکمل مدارس و دانشگاه‌ها، در تقویت این همت همگانی و نیز نگاه حمایتی و مالی متولیان دولتی و فرهنگی کشور به مقوله خطیر کتاب از بدیهیات توسعه فرهنگ مطالعه در کشورمان است.
خوشبختانه نهاد کتابخانه های عمومی کشور به عنوان یکی از ارگان‌های تاثیرگذار در مبحث کتاب و کتابخوانی در چند سال اخیر با برنامه‌ریزی‌هایی مدون و بنیادی، در صدد تلاش در جهت رسیدن به وضعیت مطلوب می باشد و در این راه هم اقدامات شایسته‌ای انجام داده است و حال و هوای خوبی در کتابخانه های کشور وجود دارد که ضمن قدردانی و دستمریزاد به بانیان امر؛ امید است خانواده ها به عنوان اولین پایگاه اجتماعی در کنار سایر سازمان های فرهنگی کشور همگام و هم صدا در یک اقدام همگانی، یاور و حامی مبحث کتاب و کتابخوانی در سرزمین تمدن و فرهنگ ایران باشند.
علی حیدرآقایی، نویسنده و پژوهشگر فرهنگی
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/60730/توسعه-کتاب-و-کتابخوانی-نیازمند-همت-همگانی
بستن   چاپ