عصر کرد
رگ ترک خورده انار در پاییز اورامان
شنبه 5 آبان 1397 - 14:39:15
عصر کرد - 350 هکتار از باغات انار اورامان که از معدود تولیدکنندگان محصول ارگانیک در کشور است تنها راه امرار معاش عده زیادی از مردم منطقه اورامان است که هنوز هیچ گونه حمایتی نشده و این در حالی است که میزان زیادی از باغات بارور اورامان با احداث سد داریان از بین رفت. به گزارش ایسنا منطقه کردستان، برداشت انار در منطقه اورامان از نیمه مهر شروع شده و تا آخر آبان ماه ادامه دارد، بیشترین انار منطقه در روستاهای ناو، سلین، بلبر و ژیوار است و سالانه حدود 5 هزار تن انار توسط باغداران منطقه برداشت می شود.
یک نیمروز پاییزی در روستای زیبای «ناو»، یکی از روستاهای منطقه اورامان، وارد که می شوی مشخص است اهالی روستا همه چیز را برای برپایی ضیافتی قشنگ آماده کرده اند.
نشانه های این ضیافت در سبدهای چوبی که محصول همین منطقه است بر دستان دختران زیبای روستا که با لباس کوردی خود را آماده حضور در این جشن کرده بودند، پیداست .
با پیچیدن نوای "سیاچمانه" پسرکی جوان، که نوایی آشنا و برخاسته از دل منطقه اورامانات است در میان روستا که چشم اندازی زیبا و رو به کوه های سر به فلک کشیده اطراف دارد، "رقص انار"، ضیافت را شور و حال دیگری می بخشد.

انارستان های روستای ناو اولین مقصد تور رسانه ای جشنواره انار بود‌ .
باغ‌های شیبدار آراسته به انار، چشمه های خروشان و هوای مطلوب پاییزی تصویری ست که به آسانی از ذهن پاک نمی شود. درخشندگی انارها فراموش‌نشدنی است. در این ‌باغ‌ها که راه می‌روی آن‌قدر انار سرخ کوچک بر زمین ریخته که از دور فکر می‌کنی باران انار آمده است. انارهای روی شاخه‌ها، ترک خورده و بزرگ و کوچکش به یک اندازه چشمت را خیره می کنند. در لابه لای درختان و درختچه های انار درخت "انجیر" و "به" هم به چشم می خورد که زیبایی این باغ ها را صد چندان کرده است .

نزدیک 300 الی 400 متر در این باغ ها پایین آمده ایم، با یکی از دهیاران روستاهای اطراف که ما را همراهی می کرد هم کلام و جویای سرنوشت این میوه های بهشتی شدم، اول از سختی کار می گوید و اینکه چرا مردم اورامان به مردمی سخت کوش شهره دارند را تشریح می کند .
کاک "سه‌رکه‌وت عزیزی" می‌گوید: زنان روستایی هر روز از این راه سخت و طولانی پایین آمده و انارها را با کول بالا می‌برند... این باغ‌ها راه دسترسی آسانی به جاده بالای روستا ندارد و دیوارهای کوتاه پلکانی که باغ ها را به هم پیوند داده، با زحمت و مرارت بسیار و به دست خود باغداران ساخته شده است، چرا که این جا نه سنگ دارد نه خاک و نه هیچ نوع مصالح دیگری ...
محصولات باید هرچه سریعتر به بالا برسد، جایی برای انبار کردن نه سنتی و نه مدرن دیده نمی شود و به همین خاطر بیشتر انارهای منطقه اورامان به صورت تازه خوری مصرف و مقداری از آن هم به صورت محصولاتی چون رب انار و داروی گیاهی استفاده می شود .
"کاک سه‌رکه‌وت" در ادامه از کمبود امکانات، نداشتن صنایع تبدیلی، نبود پمپاژ آب مناسب برای کشاورزان و باغداران و جاده نامناسب در این منطقه گله می کند و می گوید: رقابت برای فروش انار که راه امرار معاش بسیاری از مردم منطقه اورامان است از تولید خود آن هم برای کشاورزان مهم تر می باشد .
سنگینی دست دلالان بر انار اورامان هم سایه انداخته و قیمت واقعی این محصول هنوز مشخص نشده است .

در ادامه راه سفر به این انارستان، به باغی رسیدیم که سفره ضیافت میوه انار بر روی بام خانه باغی پهن شده بود... سفره ای ناب و ساده با انارهایی خوشمزه و آبدار.
زن و مرد روستایی که در باغ بودند با دلی گرم و رویی باز مهمان نوازی بی نظیری داشتند ... مردمان این اهالی دانه های دلشان همچون دانه های انار ترک خورده پیدا بود...
راه طولانی و سختی برای رسیدن به روستا پیش رو بود و به بالا که نگاه می کردی صعب العبور بودن جاده، سخت کوشی مردم منطقه را در ذهنت تداعی می کرد.
بعد از صرف شام، روستای زیبای ناو را ترک کردیم، هتل روستای "نوین" مقصد بعدی برای اقامت و استراحت بود .
اورامان بهشت زیبایی هاست، زیبایی نوین از دور در دل شب و کوه های پر پیچ و خم، همچون نگینی خودنمایی می کرد .

هتل زیبا و تازه ساخت نوین به مانند قلعه ای با ابهت در دل روستا پیدا بود. چراغ های نمای بیرونی هتل که به سبک معماری اورامان احداث شده است روشن بود و چشم را به خود خیره می کرد .
" کلجی" نام روستایی از اورامانات است که کمتر به گوش رسیده و پذیرای مهمانان جشنواره انار برای صرف صبحانه در روز دوم این سفر بود .
به مقصد این روستا سوار ماشین و وارد مسیر شدیم. بالا و پایین کردن مدام ماشین نشان از جاده نامناسبش بود، کیفیت جاده متاسفانه چنگی به دل نمی زد و حاکی از این بود که این جاده هیچ مهمان غریبه ای را به خود نمی خواند.
بعد از دقایقی، روستایی زیبا از ورای سبزینگی درختان بلوط پدیدار شد که همچون دیگر مناطق اورامان با خانه های سنگی و معماری خاص اصالت روستا را به رخ می کشید...
با دهیار روستا هم صحبت شدم دامداری و دامپروری بخشی از زندگی روستائیان بود. اما نکته جالب و جذاب این منطقه وجود جنگل های مرغوب بلوط است که مردم روستا تا حدی خوراک دام و طیور خود را از این جنگل ها تامین می کردند.
مرغوبیت جنگل های بلوط در این روستا طوری بود که به ذهنم خطور کرد که ای کاش می توانیستیم جشنواره بلوط زاگرس را در این روستا برگزار کنیم...
روستای کلجی علی رغم داشتن ظرفیت ها و منابع طبیعی زیاد از امکانات رفاهی بسیار کمی برخوردار بود، آب روستا از روستای ناو لوله کشی شده بود که به محض قطعی برق آب روستا هم قطع می شد و اینجاست که باید گفت"اورامان پر از آب از بی آبی رنج می برد" از نعمت گاز در این روستا خبری نبود، تصورش برایم سخت است چه برسد به اینکه بخواهم مطلبی در موردش بنویسم.
دهیار روستا در ادامه حرفهایش از مهاجرت روستاییان سخن می گفت که به دلیل نبود مدارس راهنمایی و دبیرستان مجبور به ترک روستا و مهاجرت به شهر می شوند. کلجی ساکنانت کجا می روند؟

اینجا ژیوار است؛ روستایی که به هزار ماسوله اورامان معروف است، ژیوار از کلمه "ژیو" به معنی زندگی یا همان ژیان در زبان کوردی گرفته شده و دارای دو معنی متفاوت جایگاه زندگی(در گویش محلی) و زنده(در زبان کوردی) است.
انار انارستان های ژیوار با ویژگی های منحصر به فرد خود سر سبد انار اورامان است، ورودی باغ با کارتن هایی پر از انار برای میزبانی و پذیرایی از مهمانان مزین شده بود، از حال و هوای باغ پیداست که ژیوار علی رغم صعب‌العبور بودنش مهمانپذیرتر از سایر مناطق است.

اینجا صدای برداشت انار به گوش می رسید، زن و مرد روستایی انارها را از سر شاخه های درختان کوتاه قد انار می چینند و همان جا دان می کنند، کمی آن طرف تر بساط رب گیری هم برپاست، دیگ های مخصوص انار برروی آتش برپا شده از چوب، حکایت تولید رب انار در باغ های ژیوار را گویا بود...

روستای سلین مقصد نهایی سفر سه روزه تور خبری به اورامان و میزبان اختتامیه جشنواره "هه نار" است، ازدحام جمعیت و ترافیک ماشین ها حاکی از استقبال بی نظیر مردم از جشنواره داشت، شور و نشاط خاصی به پا شده بود.
آیین اختتامیه این جشنواره در فضایی باز و با حضور میهمانان داخلی و خارجی برگزار شد، لباس های محلی رنگا و رنگ کوردی همه جا به چشم می خورد، باغداران ناب ترین محصولات خود را برای فروش به نمایش گذاشته بودند ... بارش باران هم زینت بخش فضای شاد و پرانرژی مراسم شده بود و زیبایی صد چندانی به آن بخشید.
برگزاری جشنواره‌هایی همچون جشنواره «هه نار» اثرات مثبت و بازتاب‌های مطلوبی برای کل استان و بویژه منطقه اورامان به لحاظ معرفی پتانسیل‌های منطقه دارد. از سوی دیگر نیز جذب بسیاری از گردشگران در این منطقه اقدامی مؤثر برای بسترسازی توسعه گردشگری در کردستان است .
گنجاندن جشنواره انار در تقویم گردشگری کشور و معرفی آن از سوی دفاتر گردشگری به تورهای خارجی می تواند در رونق گردشگری منطقه اورامانات و معرفی محصولات ناب این منطقه به سراسر کشور بسیار تاثیرگذار باشد و موجب افزایش بهره‌وری مالی و سرمایه و نیز کاهش مهاجرت در منطقه شود.
گزارش: فرانک کیانپور، خبرنگا ایسنا
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/60080/رگ-ترک-خورده-انار-در-پاییز-اورامان
بستن   چاپ