عصر کرد
کوله بار یاقوت سرخ بر دوش زنان اورامان
دوشنبه 30 مهر 1397 - 12:07:36 PM
ایرنا
عصر کرد_ زنان کُرد بویژه در مناطق روستایی علاوه بر کار خانه داری و بچه داری در زمینه کشاورزی هم دوشادوش مردان خود کار می کنند.
کار در هر منطقه روستایی در کردستان تفاوت های خاصی به دلیل توپوگرافی استان با هم دارند به عنوان نمونه فعالیت در روستاهای بخش اورامان از توابع شهرستان سروآباد به علت صعب العبور بودن بسیار سخت تر از کار در مناطق مسطحی همچون قروه و دهگلان است.
زراعت در بخش اورامان به دلیل نبود زمین انجام نمی شود به همین دلیل بیشترین کار کشاورزی در این بخش مربوط به باغداری و تاحدودی هم دامداری است.
بیشترین محصولات باغی در اورامان هم شامل انار، انجیر، توت فرنگی، گردو و انگور است البته انار و انجیر اورامان امروزه شهرت فراوانی یافته به گونه ای که از نقاط دیگر برای خرید این محصولات باغی به این منطقه می آیند.
از اواسط مهر ماه کار برداشت محصول انار در سطح 350 هکتار باغات شهرستان سروآباد که قسمت اعظم آن در منطقه اورامان است، آغاز و تا اواخر آبان هم این کار به طول می انجامد.
هر چند بیشترین مصرف انار در این منطقه به صورت تازه خوری است ولی زنان این روستا با همت خود بعد از برداشت اقدام به گرفتن آب انار و درست کردن رُب انار به صورت کاملا سنتی می کنند البته با قیمتی نازل هم به فروش می رسانند.
برداشت انار هم بطور کاملا سنتی انجام می شود و تمام اعضای خانوارهای روستایی در فصل برداشت درگیر چیدن و حمل می شوند.
باغات بسیاری از روستاهای اورامان همچون ناو در میان دره واقع شده و برای رسیدن به درخت های انار هر روز باید مسیری شیبدار و پر پیچ و خم را طی کرد.
مردم این روستا و حتی زنان و دختران در تعداد زیادی از باغات برای برداشت انار مجبور می شوند روی شاخه های در هم تنیده درختان بروند و انارهای چیده شده را در کیسه های پارچه ای که دور کمرشان بسته اند، بریزند.

** برداشت سنتی انار در اورامان همیشه با خطراتی همراه است
بانو خدیجه از اهالی روستای ناو که مشغول چیدن انار این یاقوت سرخ اورمان است به خبرنگار ایرنا گفت: هر روز صبح بعد از انجام کارهای خانه و صبحانه دادن به همسر و فرزندانم همه با هم راهی باغ می شویم.
این زن پرتلاش اورامانی که ظاهرش بیش از 40 سال نشان می دهد ولی در واقع 31 ساله است، افزود: از صبح تا حوالی غروب مشغول برداشت هستیم.
وی در پاسخ به اینکه ترسی از ارتفاع و یا افتادن از روی درختان انار ندارد، با خنده ای شیرین می گوید: زندگی در کوه و دره ترس را از دل انسان می برد و ما به این نوع زندگی عادت کرده و هیچ دلهره ای از ارتفاع نداریم.
این بانوی اهل روستای ناو اورمان در جواب اینکه آیا تاکنون در روستای شما افرادی از درخت سقوط کردند، گفت: قطعا بالا رفتن از درخت و انجام کار برداشت محصول با خطر سقوط همراه است و کافی است یک لحظه حواس مان جمع نباشد.
او افزود: در روستای ما و حتی روستاهای اطراف افرادی در حین برداشت محصول از درخت افتادند و دچار شکستگی دست و پا شدند.
کارهای مربوط به انار در بین اعضای خانواده های اورامانی تقسیم شده به گونه ای که همزمان با برداشت که چند عضو خانواده به آن مشغول می شوند چند نفر دیگر اقدام به دان کردن انار می کنند.
تعدادی هم به آبگیری انارهای دان شده می پردازند و سپس دیگ را روی آتش گذاشته و آب انارهای جمع آوری شده را در آن می ریزند تا رُب درست کنند.
فاطمه آداک دختر 26 ساله اهل روستای ژیوار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: از دوران کودکی همراه با خواهرم به باغ می آمدم و در برداشت انار به خانواده کمک می کردم.
وی که مشغول له کردن و آبگیری دانه های انار بود، افزود: در این فصل هر روز انارهایی که توسط دیگر اعضای خانواده دان شده را در گونی های تمیز ریخته و با پوشیدن چکمه هایی که تنها ویژه این کار است، دان های انار را له می کنم تا آب آن گرفته شود.
این دختر ژیواری اظهار داشت: سال گذشته رُب انار را کیلویی 400 هزار ریال به فروش رساندیم امسال چون درست کردن رُب انار تازه شروع شده قیمت نهایی مشخص نیست.
خانم آداک می کوید: بخشی از پول هایی که از فروش رُب انار بدست می آوریم سهم من و خواهرم است و با آن، آنچه نیاز داشته باشیم می خریم.

** سنگینی بار انار بر دوش زنان اورامی
در این فصل اگر به اورامان سفر کنید زنان زیادی را در روستاهای نوین، کلجی، ژیوار و بلبر خواهید دید که بر روی شانه هایشان کوله ای مملو از انار حمل می کنند، چون تردد وسایل نقلیه در جاده بین باغات امکان پذیر نیست لذا مجبورند خود اقدام به جابجایی محصولات برداشت شده، کنند.
رئیس شورای بخش اورامان  خواستار توجه ویژه مسئولان به روستاهای اورامان شد و گفت: از حدود 25 سال پیش تاکنون کشت انار در این منطقه توسعه پیدا کرده و به یکی از محصولات اصلی تبدیل شده است.
سید علی سجادی اضافه کرد: بزرگترین چشمه آب را در اورامان داریم ولی در مسیر هدر می رود و بارها درخواست دادیم تا مسئولان برای هدایت آب به باغات؛ ما را یاری کنند.
رئیس شورای بخش اورامان یکی از مشکلات اصلی در اورامان را مربوط به آب دانست و افزود: سه سال پیش نماینده مردم شهرستان های مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی در جمع مردم در مسجد روستای کلجی وعده ایجاد ایستگاه های پمپاژ آب از سد داریان به اراضی کشاورزی منطقه را داد ولی تاکنون عملی نشده است.
سجادی اظهار داشت: مردم اورامان خود بهترین حافظ محیط زیست هستند و هر کاری که انجام می دهند در این راستاست و انتظار می رود ادارات کل منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست حامی اهالی اورامان باشند و در زمینه اشتغال آنها مانع تراشی نکنند.

** انتخاب زنان نمونه
دهیار روستای نوین در بخش شالیار اورمان گفت: این روستا 208 خانوار و 842 نفر جمعیت دارد که حدود 342 نفر از آنها را زنان تشکیل می دهند.
سرکوت عزیزی پیرترین فرد این روستا را صدرالدین سعیدیان با 96 سال سن اعلام کرد و افزود: براساس مستندات موجود روستای نوین 860 سال قدمت دارد.
وی با اشاره به اینکه شغل اصلی مردم این روستا کلاش بافی است، اضافه کرد: برنامه های فرهنگی و اجتماعی مختلفی همچون انتخاب زنان نمونه و تجلیل از آنها را هر سال برگزار می کنیم.
دهیار روستای نوین تاکید کرد: یکی از دغدغه های مردم این منطقه طرح توسعه باغات است که همواره در این راستا موانعی وجود دارد و نسق زراعی کشاورزان ما مورد پذیرش قرار نمی گیرد.
عزیزی یادآور شد: یکی از مسایل بسیار مهم این است که در این روستا مهاجرت صفر است و این به دلیل وجود امکانات و جلب رضایت مردمی است.
انار یکی از محدود میوه هایی است که در چند آیه از قرآن کریم هم از آن نام برده شده و این دلیل محکمی در ارتباط با خواص این میوه است.
هیچ قسمتی از انار دور ریختنی نیست، پوست، دانه، آب و حتی تفاله آن مورد استفاده قرار می گیرد.
بی شک ایجاد واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی در این مناطق می تواند ارزش افزوده فراوانی ایجاد کند هر چند از مردم محلی شنیدم برخی افراد بومی آمادگی سرمایه گذاری در این بخش را دارند ولی به دلیل اینکه بیشتر اراضی اورامان جزو منطقه حفاظت شده کوسالان است دستگاه های متولی با این کار موافقت نمی شود.
علاوه بر موارد مذکور آنچه نیاز است تا از سنگینی بار بر دوش زنان و مردان اورامانی تا حدودی برداشته شود، طراحی و ساخت دستگاه های برداشت و حمل انار ویژه مناطق صعب العبور است که امید می رود کارآفرینان، صنعتگران و سرمایه گذاران ما به این مهم توجه داشته باشند.
نخستین جشنواره انار اورامان با هدف کمک به توسعه گردشگری و معرفی محصول باغات این منطقه به بازارهای داخلی و جهانی هفته گذشته برگزار شد.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/57844/کوله-بار-یاقوت-سرخ-بر-دوش-زنان-اورامان
بستن   چاپ