عصر کرد
حاشیه و متن مرگ دنیا ویسی؛
شایعه سازی به قیمت آبروی یک خانواده/پای اطلاع رسانی صحیح می لنگد
یکشنبه 22 مهر 1397 - 9:39:02 AM
مهر
عصر کرد - سنندج – مرگ دانش آموز کردستان بار دیگر فرصتی شد تا بازار داغ شایعات به ویژه در شبکه های اجتماعی گرم شده و هر کسی در جایگاه خود سناریویی برای این اتفاق طراحی کند.

 روز شانزدهم مهر ماه سال جاری بود که خبرگزاری های داخلی خبری تکان دهنده و غم انگیز را انتشار دادند مبنی بر اینکه ریزش دیوار حیاط یکی از مدارس روستایی از توابع آموزش‌ و پرورش ناحیه دو سنندج منجر به فوت یک دانش آموز شد.
مدیر آموزش و پرورش ناحیه دو سنندج در این رابطه گفت: صبح روز دوشنبه 16 مهر، دنیا ویسی دانش آموز پایه اول دبستان روستای گرماش از توابع شهرستان سنندج به دلیل ریزش دیوار فرسوده حیاط مدرسه جان خود را از دست داد.
محمد سعید کنعانی در تشریح نحوه وقوع این حادثه اظهارداشت: قبل از ظهر دوشنبه 16 مهر 97 ریزش بخشی از دیوار حیاط مدرسه روستایی به علت فرسوده بودن بنا، یکی از دانش آموزان پایه اول دبستان به نام دنیا ویسی مصدوم و توسط مدیر،آموزگار و پدرش به بیمارستان بعثت سنندج برده شد، اما متأسفانه بر اثر جراحات وارده این کودک فوت کرد.
پس از وقع این حادثه، افراد معلوم الحالی مدعی شدند دنیا پیش از اینکه فوت کند، مورد تعرض و تجاوز قرار گرفته و این احتمال وجود دارد که ریزش دیوار، سناریویی برای قتل دنیا و مخفی کردن تجاوز به او صورت گرفته باشد.
مدیرکل آموزش و پرورش استان کردستان صبح روز بعد از ماجرا نیز از تشکیل و راه اندازی یک کارگروه برای بررسی مرگ این دانش آموز خبر داد.
رشید قربانی اظهار داشت: متاسفانه شمار زیادی از مدارس در استان کردستان فرسوده هستند و به همین دلیل نیاز است که اعتبارات حوزه مقاوم سازی مدارس در استان افزایش یابد تا دیگر شاهد بروز حوادث این چنین در استان نباشیم.
پس از انتشار این خبر به دلیل ضعف در اطلاع رسانی دقیق در این خصوص شایعات بسیاری در دنیای مجازی و رسانه های خارج از کشور در خصوص علل فوت این دانش آموز دست به دست شد که قلب خانواه این کودک را بیش از خبر فوت دخترشان آزرد.
دستور دادستان سنندج به پزشکی قانونی برای بررسی ادعای تعرض به دنیا ویسی
بلافاصله پس ازاین شایعات دادستان سنندج به پزشکی قانونی دستور داد ادعای تعرض به دنیا ویسی را بررسی کند و در همین زمینه دادستان سنندج بیان کرد: با توجه به این ادعا، به پزشکی قانونی دستور دادم بررسی و معاینات لازم برای تأیید یا رد این ادعا را انجام دهد اما تا این لحظه هنوز نظریه پزشکی قانونی اعلام نشده است اما به محض وصول گزارش، به اطلاع مردم خواهد رسید.
اکبر جوهری افزود: این حادثه در قبل از ظهر روز دوشنبه هفته گذشته بر اثر فرو ریختن دیوار مدرسه قدیمی در روستای گرماش اتفاق افتاد که متاسفانه منتهی به فوت دختر هفت ساله به نام دنیا ویسی شد. بلافاصله معاون دادستان و بازپرس ویژه قتل و اکیپی از کارآگاهان آگاهی در صحنه حاضر شدند و دستور همه جانبه قضایی در خصوص این حادثه و مسببین آن صادر شده است.
وی ادامه داد: از مردم با محبت استان می خواهم که تا پس از وصول نظریه قطعی پزشکی قانونی و تشخیص علت مرگ اعلام نتیجه بررسی ها بر احساسات خود غلبه کنند. مردم هیچ نگرانی نداشته باشند ما همه دستورات لازم را صادر کرده ایم و با جدیت پیگیر موضوع مرگ دنیا ویسی هستیم.
دادستان عمومی استان کردستان با اشاره به فضاسازی ها در رابطه با مرگ این دختر بچه یادآورشد: این فضاسازی ها جز التهاب، کاری از پیش نمی برد و از خبرگزاری ها و شبکه های استانی درخواست می کنم اولا تا روشن شدن قضیه فعلا خبر رسانی نکنند و متعاقبا پس از بررسی ها، علت مرگ را به اطلاع مردم استان می رسانیم.
جوهری همچنین با بیان اینکه در فضاسازی های اخیر بحث را به تهمت کشانده اند، گفت: فعلا نتیجه بررسی ها مشخص نشده است و هنوز پزشکی قانونی نظریه خود را ارائه نکرده است.
وی اظهارداشت: دستگاه قضایی بدون کوچکترین تاثیر از فضاسازی ها کار خود را بر اساس بازسازی صحنه، مستندهای قانونی و نظریه پزشکی قانونی انجام می دهد و انشاالله علت مرگ را مشخص می کنیم.
شایعه تجاوز و یا قتل دانش آموز دختر روستای گرماش کذب است
در همین زمینه نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: هرگونه شایعه تجاوز و یا قتل دانش آموز دختر روستای گرماش را به شدت تکذیب می کنم.
سید احسن علوی در رابطه با فوت دنیا ویسی، دانش آموز دبستان ظفر روستای گرماش سنندج یادآور شد: شواهد حاکی از آن است که زمان ساخت مدرسه روستای گرماش به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بر می گردد و بسیار فرسوده بوده است که می بایست هر چه زودتر بازسازی می شد. براساس اظهارات و شواهد محلی در روز حادثه این دانش آموز به دنبال توپ خود در کنار حفره دیوار می دود که متاسفانه دیوار مستهلک و فرسوده مدرسه روی سرش آوار می شود و جان می سپارد.
وی ادامه داد: شایعه هرگونه قتل و یا تجاوز به این دانش آموز را تکذیب می کنم و امروز هم در بازدید از این روستا هیچگونه شواهدی دال بر صحت این موضوع را نیافتیم.
نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: استان کردستان همواره جایگاه و خاستگاه انسان های عالم و پاک بوده است و اینگونه شایعات در مرام و مسلک هیچ کردی جایی ندارد.
دنیا ویسی کودک گرماشی که امروزه سوژه شماری از رسانه ها شده است در سن هفت سالگی به دلیل تخریب دیوار فرسوده و کهنه مدرسه چشم از دنیا فرو بست و تمام شایعات در این خصوص کذب محض است و خانواده دنیا نیز این موضوع را تائید کرده اند.
مرگ دنیا ناشی از فرو ریزی دیوار کهنه و فرسوده مدرسه گرماش بود
توفیق ویسی عموی دنیا مرگ دنیا را ناشی از فرو ریزی دیوار کهنه و فرسوده مدرسه گرماش عنوان کرد و از اینکه شماری از رسانه ها بدون گفت و گو با خانواده دنیا و اعلام نظر پزشکی قانونی خبر منتشر می کنند معترض شد.
وی با اعلام اینکه خانواده ما از رسانه های که خبر کذب منتشر کرده اند به مراجع قضایی شکایت می کنند، افزود: ما نسبت به مرگ دنیا به دلیل فرو ریختن دیوار کهنه و فرسوده مدرسه اطمینان داریم و اینکه شماری از افراد به مسایل دیگر و غیر واقعی در فضای مجازی دامن زده و می زنند جای تاسف دارد.
عموی دنیا در تشریح ماجرا گفت: دیوار حیاط مدرسه گرماش از سال ها قبل شکاف برداشته و بچه ها از درون این شکاف دیوار تردد می کردند.

به گفته وی در روز حادثه، دنیا و همکلاسی هایش مشغول توپ بازی بودند که توپ با شوت یکی از دانش آموزان به بیرون از حیاط مدرسه می رود و دنیا از درون همین شکاف برای آوردن توپ به بیرون می جهد و در حین برگشت که دست به دیوار مخروبه می گیرد، دیوار بر روی جسم نحیف کودکی دنیا آوار می شود.
وی با اعلام اینکه مرگ دنیا تنها ناشی از تخریب دیوار مدرسه است و اینکه شماری از افراد دایه مهربان تر از مادر برای دنیا شده اند جای افسوس دارد، در خصوص انتشار عکس منتشر شده نیز در فضای مجازی انتقاد کرد و گفت: عکس دختر بچه ایی که یک خروس سیاه در آغوش گرفته متعلق به دنیا نیست این درحالی است که این عکس به اشتباه در صفحه اول خبرگزاری ها و روزنامه های کشوری منتشر شده است.
نبود بودجه و دیوار ترک خورده جان دنیا را گرفت
سالهاست درباره خرابی های مدرسه ای که بیش از چهار دهه از عمرش می گذرد، هشدار داده اند. نامه نوشته اند، اما گوش کسی بدهکارشان نبود. می گفتند پول نداریم. این ها حرف هایی است که دایی دنیا بر زبان می آورد: دیوار قبلا ترک برداشته بود. این دیوار به دستشویی در گوشه مدرسه منتهی می شود. مردم روستا همیشه نگران همین ترک بودند. مبادا ساختمان روی سر بچه ها آوار شود. آموزش‌ و ‌پرورش می گفت بودجه نداریم و آخرش همین دیوار ترک خورده دنیایمان را گرفت. به کسی هم اجازه تخریب دیوار را نداده بودند تا این بلا سرمان نیاید. دنیا امسال تازه رفته بود کلاس اول ابتدایی.
صباح ملایی داغدار است. هر کلمه ای که بر زبان می آورد، حجمی از بغض را فرو می دهد. او هم مثل اهالی روستا صدا از گلویش بیرون نمی آید: فاصله خانه پدر دنیا تا مدرسه بیشتر از 100 متر نیست. برای همین دنیا گاهی وقت ها در زنگ های تفریح به خانه می رفت و دوباره به مدرسه برمی گشت. روز حادثه هم زنگ ورزش بود و بچه ها توی حیاط بازی می کردند که دنیا برای کمک به مادرش به خانه برگشت. در روستای ما آب لوله کشی هست، اما در روز 20 دقیقه تا نیم ساعت بیشتر وصل نیست و مردم برای بقیه روز از چشمه ای که در نزدیکی مدرسه است، استفاده می کنند. دنیا به خانه که برگشت همراه مادرش به چشمه رفتند و ظرف ها را پر آب کردند و به خانه بردند. بعد دنیا دوباره به مدرسه برگشت.
دایی دنیا ادامه می دهد: او و بچه ها سرگرم توپ بازی بودند که آن حادثه رخ داد. روز دوشنبه ساعت 11:30 بود. توپ افتاد کنار دیوار. دنیا رفت توپ را بیاورد که دیوار روی او آوار شد. یکی از ساکنان روستا صحنه را دید و داد و فریاد کرد. دقایقی بعد هم چند نفر از روستا خودشان را به مدرسه رساندند و پیکر نیمه جان دنیا را از زیرآوار بیرون کشیدند. سپس با ماشین خانم معلم او را تا نزدیکی سنندج بردند که در بین مسیر آمبولانس رسید. او را به بیمارستان برد، اما خواهرزاده ام دوام نیاورد و جانش را از دست داد.
او همین طور با بغض ادامه می دهد: "دنیا دختر بزرگ خواهرم بود. او یک برادر چهار ساله دارد که حالا مدام سراغ خواهرش را می گیرد. پدر و مادر دنیا نمی دانند چطور به او بگویند خواهرش دیگر برنمی گردد".
ضعف اطلاع رسانی صحیح و دقیق در کردستان مشهود است
مسئولیت اجتماعی و مطالبه گری رسانه ها از پایه های توسعه همه جانبه جوامع امروزی است ولی در استان کردستان این وظیفه و نقش با موانعی مواجه است که تغییر نگاه و توجه به اجرای مسئولیت ها از سوی اهالی رسانه می تواند در برون رفت از این وضعیت موثر باشد.
رسانه ها برای اینکه بتوانند به وظایف و مسئولیت اجتماعی خود عمل کنند نیاز به شرایط و امکاناتی دارند که به نظر می رسد این شرایط در کردستان زیاد فراهم نیست و بی توجهی به مسئولیت اجتماعی و انجام درست وظایف، موجب می شود روش های غلط برای تحقق خواسته ها و مطالبات جایگزین شود و در مجموع به نظر می رسد رسانه های استان آن گونه که انتظار می رود نتوانسته اند تاثیرگذار باشند یا به مسئولیت های اجتماعی خود عمل کنند.
اگر در قضیه مرگ دانش آموز کردستانی خبرگزاری و نشریات محلی استان کردستان از روز اول به درستی کار اطلاع رسانی را انجام داده بودند شاید دیگر این شایعات نادرست در خصوص علل فوت دنیا ویسی در دنیای مجازی به راه انداخته نمی شد و قلب جریحه دار خانواده دنیا بیش از این آزرده نمی شد.
البته نکته مهمتر در این ماجررا بار دیگر ضعف در اطلاع رسانی در استان کردستان بود و متاسفانه این ضعف در اطلاع رسانی باعث شد تا شبکه های اجتماعی و حتی رسانه های ضد انقلاب ورود پیدا کرده و بازار شایعه داغ داغ شود که البته همانند این وضعیت در حوادث و اتفاقاتی دیگر نیز دارای سابقه است.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/56298/شایعه-سازی-به-قیمت-آبروی-یک-خانواده-پای-اطلاع-رسانی-صحیح-می-لنگد
بستن   چاپ