عصر کرد
زنان نقش مهمی در ادبیات کُردی دارند
شنبه 21 مهر 1397 - 11:49:34
عصر کرد - سنندج - شاعره و نویسنده کُرد اهل اقلیم کردستان عراق گفت: زنان در تاریخ ادبیات کُردی نقش مهمی داشته اند از جمله مستوره اردلان که هم تاریخ نویسی بود و هم شعر می گفت به همین خاطر اثرگذاری او بر ادبیات کُردی از دیگر زنان بیشتر است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، کژال احمد شامگاه جمعه در نشست تخصصی ادبیات کُردی، نقد و ترجمه که در نمایشگاه کتاب کردستان برگزار شد با اشاره به اینکه به زنان در فرهنگ کُردها اهمیت داده می شد، اظهار داشت: حضور زنان به عنوان کسانی که در تربیت فرزندان نقش دارند توانسته بر ادبیات کُردی تاثیر بگذارد.
وی افزود: ما به عنوان کُرد در معرفی ادبیات خود به جهانیان کم کاری کرده ایم اما تلاش ما متمرکز بر ترجمه ادبیات دیگر کشورها بوده است.
مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کردستان هم در این نشست گفت: شباهت هایی میان ادبیات کُردی و فارسی وجود دارد اما تفاوت هایی نیز دارد که نشان می دهد ژنتیک این 2 ادبیات جدا است.
نجم الدین جباری با اشاره به تاثیر جغرافیا بر هر 2 ادبیات تاکید کرد: ادب فارسی از کویر سر بر آورده اما ادب کُردی از زاگرس آمده است و شاعران و ادبای کُردی در کنار آب های روان شعر گفته اند.
وی یادآور شد: ادب فارسی محافظه کاری در آن دیده می شود اما در ادب کُردی این محافظه کاری وجود ندارد به عنوان مثال «نالی» به وضوح از معشوق در شعرهای خود نام می برد.
استاد ادبیات و زبان کُردی در دانشگاه کردستان هم در این نشست گفت: غربی ها وقتی رمان های کُردی را ترجمه می کنند تغییرات زیادی در آن می دهند از جمله برخی کلمات را حذف و برخی بخش ها را جابجا می کنند.
بهروز چمن آرا افزود: آنها فکر نمی کنند توانایی کُردها در رمان نویسی رشد کرده و گمان می کنند خودشان بهتر رمان می نویسند.
نشست تخصصی ادبیات کردی، نقد و ترجمه با حضور سه استاد و فعال این حوزه در حاشیه سومین روز از برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب کردستان برگزار شد.
در این نشست تخصصی به تفاوت ها و شباهت های ادبیات کُردی و فارسی، مشخصات ادبیات کُردی، جایگاه آن در جهان و تاریخچه این ادبیات پرداخته شد.
برگزاری ٦ نشست تخصصی در هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب کردستان در دستور کار قرار گرفته که در روز اول نشست آسیب شناسی تواریخ کُردی با حضور دکتر محمد علی سلطانی، دکتر اسماعیل شمس، دکتر نجاتی عبدالله و سید محمد شیخ برگزار شد.
در روز دوم هم نشست اسناد و نسخ خطی کردستان با حضور دکتر اسماعیل شمس، رفیق صالح، عبدالله صمدی و به ریاست محمد علی عبدالملکی برگزار شد.
هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب از ١٨ تا ٢٣ مهر ٩٧ در محل دایمی نمایشگاه های بین المللی شهر سنندج دایر است.
٦٣٦ ناشر برای شرکت در این دوره از نمایشگاه کتاب در کردستان ثبت نام کردند و کتاب های خود را در ٢٣٠ غرفه به نمایش گذاشته اند، غرفه ها شامل ٢٠٥ مورد ویژه ناشران خارج از استان و ٢٥ غرفه برای ناشران استانی است.
٤١٢ ناشر داخلی و خارجی در این نمایشگاه حضور دارند، این دوره از نمایشگاه کتاب با شرکت ٣٦٢ ناشر و نمایندگی داخلی شامل ١٩٥ ناشر مستقل، ١٥٧ ناشر نمایندگی، ١٠ ناشر استانی و ٥٢ ناشر لاتین بر پا شده است.
کتاب های این نمایشگاه با حداقل ٣٠ درصد تخفیف شامل ٢٠ درصد از طریق بن های خرید کتاب و تخفیف ١٠ درصدی ناشران به علاقه مندان به کتاب و کتابخوانی عرضه می شود.
6108/9102

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/56163/زنان-نقش-مهمی-در-ادبیات-کُردی-دارند
بستن   چاپ