عصر کرد
"گلين" روستايي بکر با قدمت بيش از يک هزار سال
يکشنبه 5 شهريور 1396 - 11:29:05 AM
ايسنا

کردانلاين- 45 کيلومتر از شهر سنندج را که طي کنيد و جاده‌‌هاي پيچ در پيچ و باغ‌هاي پُرثمر منطقه ژاوه‌رود را پشت سر بگذاريد به روستايي مي‌رسيد که «گلين» نام دارد، عروس منطقه ژاوه‌رود ...

بنا بر آثاري که وجود دارد و به گفته خود اهالي اين منطقه، اين روستا بيش از يک هزار سال قدمت دارد و محلي بوده که بزرگان و عالمان زيادي را در دل خود پرورش داده است.

سنگفرش روستا و سايه درختان، راه را هموار مي‌کند براي گردشي چندين ساعته در دل روستا؛ چشمه‌ها، حوض‌ها و درختاني با قدمت چندين صد ساله در گلين، بي شک تو را مجذوب خود خواهد کرد.

خانه‌هاي اين روستا همچون سخاوت دل اهالي آن بنا شده است، به صورت پله کاني و پشت بام هر خانه حياط خانه همسايه است.

نماي کاهگلي خانه‌هاي اهالي اين روستا بافت سنتي و دست نخورده و بکر روستا را نشان مي‌دهد.

گلين 3 مسجد، مدرسه ابتدايي، راهنمايي و دبيرستان، کتابخانه و خانه بهداشت هم دارد، مي‌گويند به شبکه اينترنت هم متصل است اما کمي کم سرعت است ...

هرچند در اين روستا اکثر ميوه‌ها و انواع سبزيجات کاشت مي‌شوند اما محصولات اصلي آن بيشتر توت فرنگي، گردو، شاتوت و توت سفيد است.

نماي روستا از روبرو به دو بخش تقسيم شده است و در روبروي روستا هم کوه "قاله گا" رخ مي‌نمايد. کوهي به استقامت و صلابت مردمان گلين.

بوي نان تازه و صداي دستپخت زنان روستا که خمير را با وردنه صاف کرده و بر روي «ساج» مي‌گذراند از داخل کوي و برزن به گوش مي‌رسد؛ در مسير از چندين دالان عبور مي‌کنيم، مردمان آن دل بزرگي دارند از کوچک تا بزرگ آنها وقتي از کنارشان عبور کني حتما سلامي از روي صدق و صفا نثار تو مي‌کنند.

هرچند روستا در فصل تابستان به دليل اينکه مردم به باغات خود مي‌روند و مشغول برداشت محصولات خود مي‌شوند تقريبا خالي از سکنه مي‌شود اما امروز که ما ميهمان اين روستا شده‌ايم روز جمعه است و جمعيتي زيادي از مردمان و زنان روستا براي اقامه نماز جمعه به روستا برگشته‌اند تا نماز جمعه را باشکوه برگزار کنند.

ظرفيت‌هاي روستاي گلين بايد احياء شوند

در ابتداي اين سفر که به همت آژانس مسافرتي فراز کُرد سنندج و شورا و دهياري روستاي گلين صورت گرفته است، هوشنگ جواهري مديرعامل فراز کُرد، به معرفي اين روستا پرداخت و گفت: روستاي گلين ظرفيت‌هاي زياي دارد که بايد احياء شوند.

وي افزود: اگر اين ظرفيت‌ها احياء شوند مي‌توان جهت اشتغال و جلوگيري از مهاجرت جوانان به شهرها از آنها استفاده کرد.

مديرعامل فراز کُرد، با تاکيد بر اينکه بايد گردشگري هدفمند در روستاها ايجاد شود، گفت: روستاهاي استان کردستان همانند معادن نفت و گاز ارزشمند هستند و مي‌توان از آنها ثروت خلق کرد.

وي با اشاره به اينکه در هيج جايي ايران روستاهايي بکر همانند روستاهاي استان کردستان وجود ندارد، افزود: روستاها مامني بسيار خوب براي شهرنشينان هستند که فارغ از هياهوي شهرها به اين مکان‌ها سفر کنند و اوقات خاطره انگيزي را براي خود رقم بزنند.

گلين 1300 نفر جمعيت دارد

عزيز قاسمي، عضو شوراي اسلامي روستاي گلين هم در ادامه اظهار کرد: روستاي گلين به صورت ثابت يک هزار و 300 نفر جمعيت دارد که در برخي فصول به 2 هزار نفر هم مي‌رسد.

وي عنوان کرد: وجه تسميه روستاي گلين از کلمه کُردي «گَلي» گرفته شده است که به معني دره‌هاي تنگ است و به احتمال زياد اين نامگذاري به دليل شرايط اين منطقه صورت گرفته است.

اين عضو شوراي روستاي گلين گفت: همچنين گلين يک کلمه ترکي به معناي عروس است که شايد به دليل زيبايي‌هاي فراوان اين روستا باشد، هرچند که معني اول بيشتر به واقعيت نزديک است.

وي ادامه داد: قدمت اين روستا به يک هزار سال مي‌رسد و هم اکنون از نعمت برق و آب و تلفن برخوردار است و از دوماه پيش هم گازرساني آن کلنگ زني و آغاز شده است.

قاسمي در ادامه اظهار کرد: در چهار سال گذشته که شوراي دور چهارم مشغول به فعاليت بودند خوشبختانه جاده پايين روستا احداث شد که بالغ بر يک ميليارد تومان هزينه دربرداشت.

وي با اشاره به اينکه 3 هزار و 500 نفر روز نيروي انساني براي احداث اين جاده کار کردند، گفت: اگر همکاري مردم روستا نبود که بدون هيچ چشمداشتي براي احداث اين جاده کار کردند احداث آن مسير نمي‌شد.

عضو شوراي روستاي گلين در بخشي ديگر از سخنان خود بيان کرد: متاسفانه به دليل بيکاري مهاجرت از روستا افزايش يافته است در صورتي که اگر مسئولان حمايت کنند مي‌توان از اين کار جلوگيري کرد.

ضرورت اختصاص بخشي از آب سد ژاوه به اراضي کشاورزي گلين

وي خواستار اختصاص بخشي از آب سد ژاوه به زمين‌ها و اراضي کشاورزي اين روستا شد و ذکر کرد: با توجه به اينکه اين سد در نزديکي روستاي گلين وجود دارد و کار اصلي مردم روستا کشاورزي است اگر مسئولان بخشي از آب آن را به خود روستا اختصاص دهند مطمئنا مهاجرت معکوس خواهيم داشت.

قاسمي افزود: در سفر دو ماه پيش آقاي استاندار به اين روستا قول دادند که بخشي از آب سد ژاوه به روستا اختصاص يابد که منتظر تحقق اين وعده هستيم.

وي همچنين داشتن يک درمانگاه با حضور يک پزشک ثابت را براي روستاي گلين ضروري دانست و گفت: در مواقعي که حادثه‌اي در روستا اتفاق بيفتد به دليل نبود پزشک به مشکل برمي‌خوريم به ويژه در فصل زمستان که راه بندان اتفاق مي‌افتد و به دليل بسته شدن جاده‌ها مراجعه به شهر غيرممکن مي‌شود.

باسام فرزين، رئيس شوراي روستاي گلين هم به اقداماتي که در اين روستا صورت گرفته اشاره و اظهار کرد: تاکنون در روستاي گلين شش فاز سنگفرش معابر صورت گرفته است که نسبت به روستاهاي ديگر بي نظير است.

وي افزود: براي توسعه گردشگري روستايي با آژانس‌هاي گردشگري بسيار ارتباط برقرار کرده‌ايم که خوشبختانه در شروع کار هستيم و برنامه‌هاي خوبي را براي اين منظور در برنامه داريم.

توسعه گردشگري روستايي نيازمند حمايت مسئولان است

فرزين ادامه داد: اما توسعه گردشگري قطعا نيازمند حمايت مسئولان است که اميدواريم بودجه‌هايي را به شورا و دهياري اختصاص دهند تا آن را صرف امورات روستا کنيم.

وي در پايان از ادغام کلاس‌هاي مدارس اين روستا توسط آموزش و پرورش انتقاد کرد و گفت: متاسفانه به دليل کم بودن تعداد دانش آموزان در برخي از کلاس‌ها همزمان دو مقطع تحصيلي تدريس مي‌شود که اين مسئله براي دوره راهنمايي بسيار مشکل ايجاد مي‌کند و اميدواريم در آن تجديدنظر شود.

کليد چوبي با قدمتي 200 ساله

در ادامه سفر نزد دايه «سلطنت» پيرزن 85 ساله اين روستا مي‌رويم، کليدي چوبي دارد با قدمت 200 سال که همزيستي اهالي روستا با طبيعت را نشان مي‌دهد.

بعد از گشت و گذاري در روستا، براي صرف نهار ميهمان باغ کاک عزيز، عضو شوراي روستا شديم، سپس براي اقامه نماز جمعه مجددا به داخل روستا بازگشتيم.

نماز جمعه با شکوه خاصي در مسجد جامع اصلي روستاي گلين به امامت ماموستا عثمان زرين و با حضور جمعيت کثيري از اهالي روستا برگزار شد. پس از آن فرماندار سنندج براي ايراد سخنراني به پشت تريبون رفت و طي سخناني اظهار کرد: روستاي گلين حتما بايد به ساير نقاط ايران معرفي و شناسانده شود چون داراي جاذبه‌هاي بکر و دست نخورده است.

ابراهيم زارعي افزود: منظر طبيعي اين روستا بسيار با اهميت است که مردم روستا نبايد در آن تغييري ايجاد کنند.

وي ضمن تاکيد بر رونق گردشگري در اين روستا، تصريح کرد: بافت قديمي معماري و نماي کاهگلي خانه‌هاي اين روستا حتما بايد حفظ شود.

پيگير تسريع گازرساني به روستاي گلين هستيم

فرماندار سنندج گفت: پيگير تسريع گازرساني به روستاي گلين هستيم اما چون اين مسير بسيار کوهستاني و صعب العبور است مقداري روند کار را کند مي‌کند.

وي در پايان سخنان خود خاطرنشان کرد: مطمئنا به روستاهاي اطراف سدها حق‌آبه داده مي‌شود و ما هم پيگيري مي‌کنيم که بخشي از آب سد ژاوه به اراضي اين روستا اختصاص يابد.

جلال جلالي زاده، نماينده استان کردستان در دوره ششم مجلس شوراي اسلامي هم در مسجد جامع روستاي گلين، اظهار کرد: با اينکه گلين تاريخ بسيار کهني دارد اما متاسفانه نتوانسته‌ايم خوب آن را به ديگر جاها معرفي کنيم.

وي افزود: در اين روستا عالمان بسيار زيادي زندگي کرده‌اند و مجلس وعظ و عرفان در اين روستا هميشه برپا بوده است.

گلين مردمان سخاوتمند و مهمانوازي دارد

جلالي زاده به موقعيت ويژه اين روستا اشاره و ادامه داد: گلين مردمان سخاوتمند و مهمانوازي دارد که مي‌تواند به عنوان يک روستاي نمونه و هدف گردشگري مورد توجه قرار گيرد.

وي همچنين فرهنگ و آداب و رسوم اين روستا را ويژه دانست و در پايان خاطرنشان کرد: بايد شرايطي فراهم شود که جوانان اين روستا براي اشتغال به شهرها مهاجرت نکنند.

در ادامه سفر، گشت و گذار در باغ‌هاي اطراف روستا با خودروهايي که در اصطلاح محلي به آنها «سايپا» مي‌گويند صفاي ديگري داشت، هواي تازه را استشمام مي‌کرديم و زير نور آفتاب، کمي هم گرد و خاکي شدن برايمان خاطره انگير شد.

در طول اين سفر دو پسرک بازيگوش اين روستا به نام‌هاي «کوردوان» و «محمد» هم از ابتدا تا انتها با ما همراه بودند و با ظاهر نحيف و کم سن و سال خود شيطنت‌هاي شيريني داشتند که براي ما جذاب بود.

اين سفر يک روزه هم با خاطره خوبي که از آن در ذهن ما ايجاد کرد ماندگار شد؛ اما بايد گفت که روستاها نقش زيادي در رونق اقتصادي کشور دارند بشرطي که به آنها بها داده شود و حمايت شوند.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/5566/"گلين"-روستايي-بکر-با-قدمت-بيش-از-يک-هزار-سال
بستن   چاپ