عصر کرد
نان بهانه کار در کارخانه بازيافت زباله
شنبه 31 تير 1396 - 11:23:07 AM
ايرنا
کردانلاين- 25 کارگر کارخانه بازيافت زباله شهري بانه روزانه بيش از 10 ساعت در محيطي بسيار سخت و طاقت فرسا مشغول تفکيک زباله هاي آلي و غيرآلي بوده تا مواد بازيافتي را دوباره به چرخه مصرف بياورند.
کارخانه بازيافت زباله بانه به عنوان نخستين کارخانه بازيافت در غرب کشور سال گذشته در منطقه هژده دولان در مسير جاده بانه - سردشت به بهره برداري رسيد و اکنون روزانه 120 تُن زباله اين شهر را تفکيک مي کند.
از 100 متري محوطه کارخانه بوي بد زباله هاي انباشته شده باعث شد، تعدادي از خبرنگاراني که براي بازديد از اين کارخانه آمده بودند از جمع جدا شده و تحمل آمدن به داخل کارخانه بازيافت زباله را نداشته باشند.
در ادامه مسير و بازديد از بخش هاي کارخانه تعداد جمع 15 نفري ما اکيپ بازديد خبرنگاران کردستان از کارخانه بازيافت زباله کمتر و کمتر مي شد.
کارگران ماسک زده و لباس هاي مخصوص بر تن داشتند و هر کدام در محدوده اي از مسير مواد مختلف را جداسازي مي کردند.
راستي تنها در اينجا مي توان فهميد اين مردان بزرگ براي پيدا کردن نان، چقدر سختي مي کشند و 10 ساعت از طول روز را در اين محيط به سر مي برند.
دست کش ها نيمه پاره و پيراهن هاي آستين در رفته اين کارگران در کنار گوني ها و سبدهاي تا انتها پر از زباله هاي بازيافتي و حمل آنها حکايت هر روزه اين کارگران بود.
به خاطر سر و صداي بلند دستگاه ها آسيابي، به خوبي نمي توان صداي کارگران را شنيد اما به درخواست مسئول کارگاه براي دقايقي دستگاه ها را خاموش کردند و به دنبال آن سيستم هاي تهويه نيز خاموش شدند و بوي محيط هم چند برابر شد.
راستش محيط به گونه اي گويا بود نمي توانستم در مورد سختي کار کارگران از آنها سوالي بپرسم، اما به گفته يکي از کارگران کار تا پايان تفکيک زباله ها هر روز تداوم دارد و برخي روزها از صبح تا عصر طول مي کشد.
محمد مي گويد: 6 ماه است در اين محيط کار مي کند و بوي بد و سر و صداي دستگاه ها ديگر برايش عادي شده و فقط هفته اول نسبت به آنها حساس بود.
با خاموش شدن دستگاه ها و سيستم هاي تهويه، چند نفر ديگر از کارگران بخش تفکيک زباله به جمع ما اضافه شدند و در مورد سختي کارشان مي گفتند.
مهران گفت: پس از پايان کار روزانه به خاطر بوي بد، نمي توانيم به هر جايي برويم و از اين نگرانيم که مايه آزار و رنجش ديگران و حتي خانواده هايمان بشويم.
وي اضافه کرد: خوردن و آشاميدن در محيط کارخانه بسيار سخت بوده و کارگران در معرض انواع عوامل بيماري زا قرار دارند.
در کنار اين همه سختي هاي کار و ارزشمندي اين کارخانه در خصوص جلوگيري از آلودگي محيط زيست مسئولان شهرداري نيز از آن به عنوان يک موفقيت در بخش پسماندها ياد مي کنند.
شهردار بانه گفت: پروسه مديريت پسماند با شروع مراحلي از مراحل هفتگانه که جزء وظايف شهرداري است با افتتاح کارخانه بازيافت يکي از مراحل اساسي به بهره برداري رسيد.
بابک رستم پور افزود: احداث کارخانه بازيافت به عنوان پنجمين مرحله از مراحل پسماند است در مديريت پسماند برابر قوانين ابلاغي مجلس شوراي اسلامي مرحله اول و دوم مديريت پسماند جزء وظايف شهروندان و توليد کنندگان پسماند است.
وي اضافه کرد: تفکيک در مبدا به عنوان مرحله دوم کار مشارکتي و همکاري و تعامل بين شهرداري به عنوان متولي مديريت و جمع آوري پسماند با کمک شهروندان است.
وي ادامه داد: مرحله تفکيک از مبدا از سال 94 شروع شد و با تخصيص منابع و امکانات اجرايي و بکار گيري پرسنل، آموزش خانوارها به صورت چهره به چهره مقدمات اين پروسه در بانه آغاز شد.
شهردار بانه اظهار کرد: هم اکنون90 درصد محدوده شهر تحت پوشش پروسه تفکيک از مبدا و جداسازي زباله تر از خشک قرار دارد و با توجه به آگاهي مردم از مشکلات زيست محيطي اين طرح به سرعت پيشرفت کرد.
مسئول واحد پسماند شهرداري بانه نيز گفت: اين کارخانه بازيافت زباله ظرفيت 250 تن را دارد و در يک شيفت کاري فعاليت مي کند.
مهدي گلپسندي افزود: طراحي اين کارخانه با توجه به نوع زباله بانه طراحي شده و مطالعات اوليه در حدود يک سال انجام شد و همزمان طرح تفکيک از مبدا اجرا شد.
وي اظهار کرد: ميزان سرانه توليد زباله در بانه روزانه 1.2 کيلوگرم است و روزانه 120 تن به طور ميانگين زباله در بانه توليد مي شود.
وي افزود: هدف اصلي ايجاد اين کارخانه جداسازي بخش غير آلي زباله بوده چرا که 40 درصد حجم زباله هاي توليدي در بانه بخش غيرآلي است که اين کار سبب کاهش حجم زباله مي شود و آن را به چرخه توليد بر مي گردانيم.
وي گفت: در آينده بخش آلي زباله هاي توليدي نيز به صورت مکانيزه ساماندهي مي شود که هم اکنون مطالعات اجرايي آن در حال انجام است.
راه اندازي کارخانه بازيافت زباله يکي از موفقيت هاي شهرداري ها در زمينه مقابله با گسترش پسماندها بوده اما اين پروسه مي تواند با نهادينه کردن فرهنگ تفکيک زباله در مبداء که بسيار آسانتر و کم هزينه تر است انجام گيرد.
بسياري از شهروندان با اين تفکر که زباله ها بازيافت مي شوند توجه چنداني به توليد زباله نمي کنند و اين در حالي که ميانگين توليد زباله در کشورمان بيشتر از ميانگين جهاني است.
اين افزايش توليد زباله در حالي در کشورمان سير صعودي دارد که تاکنون نتوانسته ايم به طور کامل از اين طلاي کثيف بهره اقتصادي ببريم.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/5349/نان-بهانه-کار-در-کارخانه-بازيافت-زباله
بستن   چاپ