عصر کرد
به همت انجمن تجلیل از مفاخر کردستان؛
2 پیشکسوت عرصه فرهنگ و ادب کردستان تجلیل شدند
شنبه 17 شهریور 1397 - 10:39:59 AM
ایسنا
عصر کرد - به همت انجمن تجلیل از مفاخر کردستان و با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و ادب کردستان، از علی ظهیرنیا و محمد کمانگر، دو شخصیت برجسته و پیشکسوت فعال در حوزه فرهنگ و ادب کردستان تجلیل به عمل آمد.
  مراسمی به منظور تجلیل از علی ظهیرنیا، فعال حوزه هنری و پیشکسوت هلپرکی کردی و همچنین محمد(همایون) کمانگر فعال حوزه ادبیات و رادیو کردی، با حضور جمعی از فعالان حوزه فرهنگ و هنر کردستان در باغ نوروز، برگزار شد.
در آغاز این مراسم نایب رئیس انجمن تجلیل از مفاخر کردستان در رابطه با فعالیت این انجمن، اظهار کرد: انجمن تجلیل از مفاخر کردستان به مدت 25 سال است که در استان فعال و به منظور قدردانی از سالها خدمت پیشکسوتان عرصه فرهنگ و هنر و ادب کردستان، از این افراد تجلیل به عمل می‌آورد.
یحیی صمدی افزود: این انجمن وابسته به هیچ گروه و حزب و جناحی نیست و تمامی فعالیت‌هایش تنها در راستای خدمت به فرهنگ و هنر کردستان صورت می‌گیرد.
وی عنوان کرد: ابتدا تعداد محدودی اعضای این انجمن بودند که بعدها با افزایش فعالیت انجمن، بر تعداد اعضا هم افزوده شد و امروز تعداد زیادی از فعالان عرصه فرهنگ و هنر کردستان با این انجمن همکاری و فعالیت دارند.
صمدی به بیان فرهنگ غنی و استعداد و هنر کردها در این زمینه پردخت و گفت: کردها در حوزه های مختلف فرهنگی استعدادهای زیادی دارند و بررسی پیشینه آنها در این حوزه، این را اثبات می کند.
رادیوی کردی مدیون خدمات محمد کمانگر است
در ادامه سید اسماعیل حسینی، فعال حوزه فرهنگ و ادب کردستان به تاریخ راه‌اندازی و فعالیت رادیوی کردی در کشور اشاره کرد و گفت: فعالیت رادیوی کردی در ایران به سال 1324 برمی‌گردد اما ابتدا فعالیت ضعیفی داشت.
وی افزود: در ادامه و با آغاز رسمی فعالیت رادیوی کردی، افرادی نظیر محمد کمانگر، مظهر خالقی و ... در آن آغاز به کار کردند که علیرغم فضا و شرایط نامناسبی که وجود داشت، این افراد خشت اول را به خوبی گذاشتند و به سرمایه‌های فرهنگی تبدیل شدند که آثار کارشان تا امروز همچنان پابرجاست.
حسینی ادامه داد: به همت این افراد امروز تراز رادیوی کردی در کشور در سطحی است که در عراق هم به این موضوع اذعان می‌کنند که رادیوی کردی در ایران از نظر زبان و دوبلاژ بسیار قویتر از این کشور است.
وی رادیو در عصر فعالیت این افراد را مرکز تجمع بزرگان دانست و ادامه داد: رادیوی کردی در تهران، سنندج، مهاباد و کرمانشاه مدیون خدمات محمد کمانگر است که پس از اتمام فعالیت در رادیو، همچنان در عرصه فرهنگ ماند و خدمات بزرگی در این زمینه داشته است.

هلپرکی نماد حرکت و جنب و جوش است که علی ظهیرنیا در حفظ آن سهم بسزایی داشته است
این فعال حوزه ادب و فرهنگ کردستان به خدمات علی ظهیرنیا نیز پرداخت و گفت: هلپرکی کردی نماد حرکت و جنب و جوش و تلاش و رفتن به سوی عالم بالاست که ظهیرنیا سالها در این عرصه خدمت کرده و این بخش مهم از فرهنگ کردی را به نسل‌های بعد انتقال داده است.
وی به تفاوت میان رقص و هلپرکی کردی اشاره کرد و افزود: کردها رقص ندارند و هلپرکی با آنچه از آن به عنوان رقص یاد می‌شود، متفاوت است و نمادی از فرهنگ کردهاست که همیشه باید حفظ شود.

داشته های امروز تاریخ و فرهنگ کردی مدیون فعالان عرصه رادیو در دهه 50 است
در ادامه پژوهشگر سنندجی نیز به تاریخچه و چگونگی راه اندازی رادیوی کردی در کشور پرداخت و اظهار کرد: دهه 50 اوج کار رادیو بود، در این زمان که با شکوفایی اقتصاد ایران همراه بود، همه به فکر مال اندوزی و ثروت اندوزی بودند درحالیکه محمد کمانگر به فکر رسالت فرهنگی خود بوده و خدمت در حوزه ادبیات کردی را از طریق رادیو عرضه می‌کرد.
جمال احمدی آیین داشته‌های امروز تاریخ و فرهنگ کردی را مدیون افراد فعال در عرصه رادیوی در این برهه از زمان دانست و گفت: بسیاری از پیشرفت‌های حوزه ادبیات کردی مدیون رادیو کردی بود که افرادی بی مزد و منت در آن مشغول فعالیت بودند.
وی همچنین به جایگاه هلپرکی کردی به عنوان بخشی از فرهنگ اشاره کرد و افزود: هلپرکی میراثی آیینی در بین کردها بود که بعدها رنگ و بوی حماسی به خود گرفت و حفظ این فرهنگ مهم و انتقال آن به آیندگان مهمترین کار علی ظهیرنیاست که کاری شایسته تقدیر است و صرفا مراسمی اینچنینی کاری ناچیز در برابر خدمت این هنرمند است.
ادامه این مراسم با پخش پیام استاد مظهر خالقی به مراسم و اجرای چند گروه موسیقی با حضور هنرمندان کرد، عادل نادری، فرید رحیمی، جلیل رحمتی و اجرای گروه هلپرکی همراه بود.

در پایان این مراسم از علی ظهیرنیا و محمد کمانگر به عنوان دو پیشکسوت عرصه ادب و فرهنگ کردستان تجلیل به عمل آمد و همچنین از سرگل‌ آرش، خبرنگار خبرگزاری ایسنا و بختیار صمدی، عکاس خبرگزاری فارس به عنوان خبرنگار و عکاس همکار انجمن تجلیل شد.
لازم به ذکر است؛ محمد کمانگر 40 سال فعالیت فرهنگی و هنری داشته و سالها مدیریت رادیوی کردی تهران و کرمانشاه را بر عهده داشته است، وی همچنین سردبیر مجله فرهنگی ئاوینه و همکار و هم دوره اساتید بزرگی همچون مظهر خالقی بوده است.
همچنین علی ظهیرنیا در چندین جشنواره و فستیوال داخلی و خارجی، هلپرکی کردی را به نمایش گذاشته است و در احیا و حفظ این آیین منطقه کردستان سهم بسزایی داشته است.
 


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/50950/2-پیشکسوت-عرصه-فرهنگ-و-ادب-کردستان-تجلیل-شدند
بستن   چاپ