عصر کرد
وجود حرفه هاي جديد زينت بخش خيابان ها و بازارهاي کردستان
شنبه 26 فروردين 1396 - 11:36:05 AM
ايرنا
کردانلاين- با گذشت زمان به تدريج ساختار بازارهاي شهرها تغيير پيدا کرده و حرفه هاي جديدي وارد اين عرصه شده اند.
شهرهاي کردستان نيز از اين قاعده مستثني نبوده و طي ساليان اخير، تغييرات بسياري در ساختار و ظاهر بازار و خيابان هاي اين شهر روي داده است.
از اواخر دهه 80 صاحبان برخي مغازه ها در سنندج، محل کسب خود را به شغل هايي اختصاص دادند که براي مردم تازگي و سابقه قبلي نداشته است.
پخت کلانه و عطرفروشي از جمله حرفه هايي است که در چند سال گذشته به سرعت در خيابان هاو بازارهاي شهرهاي مختلف کردستان بويژه سنندج، گسترش يافته است.
از جمله اين شغل ها که مغازه هاي قابل شماري را در خيابان هاي مرکزي سنندج به خود اختصاص داده پخت نان هاي محلي(کلانه، برساق و کوليره) است که طرفداران زيادي نيز در ميان مردم اين شهر و حتي مسافران غيربومي دارد.
پيش از اين بانوان کُرد در روستاها يا شهرها، در خانه اقدام به پخت اين نان محلي مي کردند و پخت کلانه يا کوليره در خيابان ها به شکل کنوني وجود نداشت.
در حال حاضر تعداد زيادي مغازه هاي پخت کلانه در خيابان هاي مرکزي سنندج به ويژه خيابان فردوسي و چندين بازار اين شهر راه اندازي شده و حتي برخي از غذاخورها و هتل ها نيز اين نان هاي محلي را به منوي خود اضافه کرده اند.
در طول روز به ويژه حوالي غروب، صف هايي کوتاه و گاه بلند از مردم در مقابل مغازه هاي پخت کلانه مشاهده مي شود که نشان از علاقه شهروندان به اين نان محلي دارد.
برخي از مشتريان، مقابل مغازه يا در صورت کافي بودن جا، در داخل مغازه، کلانه را با دوغ محلي صرف مي کنند و بعضي نيز آن را به منزل برده و به عنوان غذاي شام يا ناهار ميل مي کنند.
يکي ديگر از شغل هايي که تا چند سال پيش در سنندج مغازه هاي بسيار کمي را به خود اختصاص داده بود، عطر فروشي است که هم اکنون تعداد قابل توجهي از مغازه ها در خيابان هاي مرکزي سنندج به اين حرفه روي آورده اند.
عطري که از اين عطرفروشي ها به بيرون از مغازه تراوش مي کند، شهروندان را به سمت خود جذب و بوي مطبوعي اطراف مغازه را فرا مي گيرد.
از ديگر نقاط قابل توجه حضور تعداد قابل ملاحظه اي از بانوان فروشنده در کنار فروشندگان مرد در مغازه هاي سطح شهر سنندج هستند که پيش از اين سابقه نداشته است.

** کلانه پزي ها از نظر سلامت و بهداشت مشکلي ندارند
رئيس بهداشت محيط استان کردستان با بيان اينکه اغلب واحدهاي صنفي کلانه پزي از جهت ساختاري مجوز ندارند افزود: اين واحدها از نظر سلامت و بهداشت مشکلي ندارند و مردم با اطمينان مي توانند آن را مصرف کنند.
کريم جوانمردي با بيان اينکه توليدکنندگان نان محلي را وادار کرده ايم که روپوش و کارت سلامت داشته باشند اظهار کرد: اداره بهداشت، همواره آزمايش هاي لازم را از نظر سلامت از فرايند پخت و پز اين واحدهاي توليدي نان محلي انجام مي دهد.
وي با اشاره به اينکه اين توليدي ها از نظر مکاني داراي استاندارد لازم نيستند اضافه کرد: به دليل نبود اتحاديه، بهداشت محيط استان توان پلمپ اين مکان ها را ندارد.
جوانمردي گفت: تلاش مي کنيم اين مشکل را در کميسيون نظارت بر اصناف استان مطرح و نسبت به رفع آن اقدام کنيم.

** برخي از خبازي هاي نان محلي (کلانه پزي) در استان پلمپ شده اند
رئيس اتاق اصناف کردستان نيز در ارتباط با وضعيت خبازي هاي توليد نان محلي در کردستان گفت: تاکنون تعدادي از توليدکنندگان نان محلي(کلانه پزي) به دليل نداشتن پروانه کسب پلمپ شده اند.
فرهاد عزت پور با بيان اينکه اين واحدهاي صنفي زير نظر اتحاديه خبازان فعاليت مي کنند افزود: در صورت مشاهده فعاليت خبازي هاي نان محلي بدون مجوز، با آنان برخورد و پلمپ مي شوند.
هر چند تسهيل شرايط براي کسب درآمد از وظايف دولت ومسئولان است اما نياز است اتحاديه ها کنترل بيشتري بر واحدهاي صنفي مانند توليد کنندگان پخت نان محلي داشته باشند چرا که به طور مستقيم با سلامت مردم در ارتباط هستند.
هم اکنون حدود 56 هزار واحد صنفي داراي پروانه کسب در استان کردستان وجود دارد که از اين تعداد 29 هزار واحد در مرکز استان مستقر بوده و حدود سه درصد از اين واحدهاي صنفي فروشگاه هاي بزرگ و زنجيره اي محسوب مي شوند.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/4746/وجود-حرفه-هاي-جديد-زينت-بخش-خيابان-ها-و-بازارهاي-کردستان
بستن   چاپ