عصر کرد
نقش خبرنگاران در توسعه جامعه
سه شنبه 16 مرداد 1397 - 20:19:22
عصر کرد - خبرنگاران، قشری تاثیرگذار هستند که در صورت فراهم کردن زمینه و باور به تاثیرگذاری و منزلت قائل بودن برای آنان، می توانند در توسعه جامعه تاثیرگذار باشند.
به گزارش ایسنا، منطقه کردستان، مفهوم توسعه برای نخستین بار در قرن هجدهم از سوی آدام اسمیت و در حوزه علم اقتصاد مطرح شد و در مجموع بخش اعظم ادبیات توسعه مربوط به دهه نخستین پس از پایان جنگ دوم جهانی با هدف قرار دادن رشد اقتصادی مربوط می شود.
اما سال ها بعد توسعه از تک بعدی بودن و اقتصادی بودن صرف خارج شد و معنای عام اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی به خود گرفت و در نهایت توسعه پایدار مطرح شد که بر مبنای مولفه‌های پیچیده فرهنگی و زیست‌محیطی و تعامل این مولفه‌ها با هم اتفاق می‌افتد و از سوی جامعه شناسان و نظریه پردازان این امر مطرح شد که زمانی توسعه می‌تواند تاثیر پایدار روی یک جامعه داشته باشد که تمامی جوانب را در‌بر بگیرد.
امروزه عنوان شدن توسعه اجتماعی بیشتر از همیشه مطرح است و اعتقاد بر این است جامعه ای که از نظر اجتماعی توسعه یافته باشد، مشارکت مردم آن در عرصه های مختلف به خوبی دیده می شود و در واقع جامعه ای مطالبه گر خواهد بود که با آگاهی از حقوق خود و همچنین آگاهی از روش های مطالبه گری، حقوق خود را از سران سیاسی و گردانندگان دولت طلب می کند.
اما آنچه موجب می شود مردم جامعه ای از حقوق خود آگاه بوده و مطالبه گری با روش های مدنی را دنبال کنند، اطلاع رسانی صحیح از سوی رسانه های جمعی است که موجب می شود مردم ضمن درک دردهای جامعه، با هدف دستیابی به حقوق خود، خواستار احقاق آن شده و دولت ها را نیز پویاتر کرده و به موفقیت آنها کمک می کنند.
مردم جوامع توسعه یافته، خود را در تصمیم گیری های کلان جامعه سهیم می دانند و نسبت به رخدادهای جامعه بی تفاوت نیستند.
هر جامعه ای برای توسعه اجتماعی، به سیستم اطلاع رسانی آزاد و رسانه های قدرتمندی نیاز دارد که بدون جهت گیری و با نگاهی موشکافانه و دقیق اطلاعات صحیح در اختیار مخاطبان خود قرار دهند.
اما بازوی اصلی چنین رسانه هایی، خبرنگاران و روزنامه نگارانی هستند که با واقع نگاری، پرده از حقایق موجود برمی دارند و مردم را از تصمیمات و برنامه های کلان کشور آگاه می کنند.
صرفنظر از سایر آثار و پیامدهای مثبت آگاهی مردم جامعه ای از تصمیمات کلان کشوری و ایجاد حس اعتماد به سران سیاسی و همچنین مشارکت مردم در مسائل جامعه، وجود این سیستم اطلاع رسانی و دادن چنین فرصتی به خبرنگاران، مانع از نفوذ خواسته ها و برنامه های رسانه های خارجی خواهد شد.
رسانه ها و در واقع خبرنگاران می توانند نه تنها در رقم زدن توسعه اجتماعی و سایر ابعاد توسعه در هر جامعه موثر باشند، بلکه ثبات سیاسی را نیز موجب شوند.
اگر چنین خبرنگاران منصف و آگاهی از طریق استفاده از ابزار قدرتمند رسانه در جامعه فعال باشند، مسئولان و افراد تاثیرگذار جامعه به دلیل آگاهی از قدرت رسانه و تیزبینی خبرنگاران آن، سعی در بهبود عملکرد خود داشته و پاسخگویی و مسئولیت پذیری در برابر مردم را سرلوحه کار خود قرار می دهد که در نتیجه آن جامعه ای با ثبات و به دور از تنش های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... رقم می خورد.
بنابراین خبرنگاران قشر آگاه و تاثیرگذاری هستند که در صورت اجازه اطلاع رسانی صحیح و مستمر، اگر نگوییم بیش از مسئولان دولتی، به اندازه آنان در تحقق توسعه تاثیرگذار خواهند بود.
در هر جامعه ای فاصله ای بین مسئولان و مردم آن جامعه حس می شود که این فاصله را فعالیت خبرنگاران و بیان حقایق در خصوص عملکرد مسئولان، کمبودها و کاستی ها، وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جامعه و ... از سوی آنان می تواند پر کند.
بنابراین خبرنگاران خبره واقع نگار مزیتی هستند که نه تنها مسئولیت اجتماعی خود را به خوبی ایفا می کنند، بلکه با بازتاب نظرات و خواسته عامه مردم از طبقات مختلف، مردم و مسئولان را نیز یاری می کنند. گرچه شمار این خبرنگاران در کردستان کم نیست اما این دیدگاه مثبت در خصوص نقش خبرنگاران از سوی مسئولان استان وجود ندارد که متاسفانه گرایش و باور مردم به سایر شبکه های اطلاع رسانی را در پی داشته که با برنامه ها و اهداف پشت پرده در اذهان مردم رسوخ کرده و بی اعتمادی، تنش، بی ثباتی و تبعات دیگر اجتماعی، فرهنگی را به دنبال دارد.
امید است تنگ نظری در خصوص کارکرد رسانه و نقش و جایگاه خبرنگار در مسئولان کشور و به تبع آن در استان کردستان رخت بربندد و صرف تجلیل و تقدیر و تبریک به خبرنگاران در روز خبرنگار را وظیفه خود تلقی نکنند.
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/43583/نقش-خبرنگاران-در-توسعه-جامعه
بستن   چاپ