عصر کرد
انرژي هاي تجديد پذير راهکاري براي کاهش آلاينده هاي زيست محيطي
يکشنبه 19 دي 1395 - 1:04:53 PM
ايرنا
کردانلاين- وضعيت آب و هوايي کره زمين در 100 ساله اخير به سمت گرم شدن پيش رفته و اين گرم شدن ناشي از آن است که تعدادي از کشورها به سمت صنعتي شدن و پيشرفت و توسعه مي روند و روزبروز صنعتي تر مي شوند و در نتيجه نياز آنان به انرژي نيز بيشتر خواهد شد.
بدون شک نياز به صنعت و توليدات صنعتي مستلزم انرژي است و تا انرژي نباشد ما توليدات صنعتي نخواهيم داشت کشورهاي صنعتي بزرگي همانند آمريکا و چين سهم بسزايي در مصرف انرژي دارند و قسمت عمده اي از انرژي هاي نهفته زمين که منابع نفت و گاز است را مصرف مي کنند.
استفاده از اين انرژي ها ما را با توليد انواع گازهاي آلاينده مواجه مي کند و مهمتر از تمامي گازهاي آلاينده، گاز دي اکسيد کربن است و هم اکنون توليد اين نوع گاز بر روي کره زمين از حد مجاز فراتر رفته و بر اين اساس دماي کره زمين در 100 ساله اخير افزايش چشمگيري پيدا کرده است.
بررسي هاي نشان داده که دماي کره زمين در 100 ساله اخير ميان يک تا يک و نيم درجه بالاتر رفته و اين افزايش دما تغييرات بسيار عمده و چشمگيري را براي ما ايجاد کرده است.
براساس همين افزايش دما، اقليم هاي اب و هواشناسي ما در تمام نقاط کره زمين عوض شده، زمستان هاي ما مثل گذشته نيست، دماي نامتعارف هوا در تابستان را داريم، به سمت افزايش آب اقيانوس ها پيش رفته و يخ هاي قطبي آب شده و اين امر فاجعه هاي زيست محيطي و سونامي هايي را در پيش دارد.
يکي از روش هاي مهم براي توليد گازهاي آلاينده استفاده از انرژي هاي پاک، تجديد پذير و به اصطلاح انرژي هاي نو همانند انرژي باد، انرژي خورشيد و انرژي اتمي بوده و يکي از ويژگي هاي بارز اين انرژي ها تجديد پذير و فناناپذير بودن آنها است.
سوخت هاي فسيلي که هم اکنون به مقدار بسيار هنگفتي مورد استفاده قرار مي گيرد انرژي هاي تجديد ناپذير هستند و بالاخره روزي تمام مي شوند و پيش بيني شده است منابع نفت تا 70 سال آينده و منابع گاز تا 150 سال آينده به اتمام برسد.
در نتيجه بشريت و مخصوصا کشورهاي صنعتي بايد به فکر انرژي هاي جايگزين باشند در غير اينصورت در آينده با بحران جهاني روبرو خواهيم شد و نسل آينده با مشکل بزرگي در زمينه تامين انرژي مواجه مي شوند.
يکي از روش ها براي پايه گذاري اين انرژي استفاده از انرژي هاي پاک و تمام ناشدني است و منبع آن تا زماني که حيات بر روي کره زمين وجود داشته باشد وجود دارد و گامي مهم براي کاهش استفاده ازمنابع سوخت هاي فسيلي همانند نفت و گاز است.
وقتي کشوري بخواهد از اين نوع انرژي ها استفاده کند مي تواند در زمان هاي بحران و بلاياي طبيعي و غيره به آن اطمينان کند.
بر اين اساس و براي تامين انرژي حال و آينده، کشورهاي صنعتي استفاده از انرژي هاي پاک و تجديد پذير را به صورت يک هدف دنبال مي کنند.
در ايران نيز سازماني با عنوان سازمان انرژي هاي نو ايران(سانا) وجود دارد و مسئول پيگيري و توسعه و ساخت نيروگاه هاي تجديد پذير است.
يکي از انرژي هايي که در کشور ايران مي توان براحتي در اين راستا از آن استفاده کرد انرژي خورشيدي است اين انرژي در هر کجاي دنيا وجود دارد حتي در شمال ايران که اکثر روزها هوا ابري است برخي روزها نور خورشيد مشاهده مي شود.
در زمينه استفاده از انرژي خورشيدي مناطق مرکزي و مناطقي همانند استان کردستان بسيار مناسب است چون اين مناطق آلاينده کمتري دارد و ميزان تابش نور خورشيد نيز بيشتر است.
سازمان سانا با مسئوليت وزارت نيرو طي چند سال گذشته در اين زمينه کار توسعه و فرهنگ سازي مخصوصا در زمينه انرژي هاي خورشيدي را آغاز کرده و شروع اين کار در سال هاي 92 و 93 و در دولت تدبير و اميد بصورت جدي زده شد و يکي از استراتژي هاي وزارت نيرو در دولت يازدهم استفاده از انرژي هاي تجديد پذير بود.
بر اين اساس وزارت نيرو با نظارت سازمان انرژي هاي نو طرحي به شرکت هاي توزيع نيروي برق ارائه داد که با هزينه دولت در تعدادي از مدارس و مساجد نيروگاه هاي کوچک خورشيدي نصب شود.
استان کردستان نيز از اين قاعده مستثني نبود و طرح دولت در زمينه نصب نيروگاه خورشيدي در مدارس و مساجد را اجرايي کرد.
مدير دفتر مديريت مصرف شرکت توزيع نيروي برق کردستان در اين رابطه گفت: طرح وزارت نيرو براي مدارس و مساجد نصب نيروگاه هاي پنج تا 10 کيلو واتي با هزينه کاملا رايگان بود و براي مشترکان خصوصي نيز از جمله مشترکان خانگي، تجاري، صنعتي متقاضي نصب اين نيروگاه، تقبل 50 درصد هزينه از سوي دولت بود.
فريد مظهري افزود: ما در اين راستا اطلاع رساني هاي لازم را انجام داده و سال 93 در 15 مدرسه استان و در هر مدرسه پنج کيلووات نيروگاه خورشيدي نصب کرديم.
وي اظهار کرد: تعدادي از ادارات نيز از جمله شرکت گاز، شرکت برق، دانشگاه کردستان و مديريت بانک کشاورزي از محل 50 درصد اين کار را انجام داده و در مجموع 45 کيلووات در اين ادارات نصب شد.
مدير دفتر مديريت مصرف شرکت توزيع نيروي برق کردستان با بيان اينکه اين طرح وزارت نيرو در سال 94 پايان يافت گفت: هم اکنون هر اداره، سازمان، مدرسه و يا مشترک خصوصي که خواهان نصب نيروگاه خورشيدي باشد از محل منابع داخلي خود بايد اين کار را انجام دهد.
به گفته وي در سال 95 نيز سازمان فني و حرفه اي استان کردستان با استفاده از هزينه داخلي خود اقدام به نصب 10 کيلووات انرژي خورشيدي در اين سازمان کرد.
هم اکنون دولت روش حمايتي خود را تغيير داده و در سال 94 و 95 با صدور بخشنامه اي به شرکت هاي توزيع نيروي برق استان ها خواستار ورود بخش خصوصي در اين راستا شده است.
مظهري در اين رابطه نيز گفت: دولت در اين زمينه براي ما سقف 100 کيلو وات را مشخص کرده و هر مشترکي مي تواند از يک تا 100 کيلو وات نصب کند و دولت در اين زمينه به عنوان خريدار قرارداد خريد تضميني برق با سرمايه گذار را امضا مي کند و هر مقدار برقي که توليد کرده را خريداري مي کند.
وي افزود: پيش بيني شده هر سرمايه گذاري که اين کار را انجام دهد، حدود چهار تا چهار سال و نيم از محل فروش برق توليدي بازگشت سرمايه وي امکانپذير خواهد بود و از سال چهارم به بعد هر مقدار فروش برق که انجام شود سود دهي خالص است.
مدير دفتر مديريت مصرف شرکت توزيع نيروي برق کردستان به مزاياي استفاده از نيروگاه خورشيدي اشاره کرد و گفت: يکي از ويژگي هاي بارز اين نيروگاه ها اين است که هزينه نگهداري و تعميرات آن فوق العاده ناچيز است.
وي اظهار کرد: اين نيروگاهها همچنين هيچگونه آلودگي زيست محيطي از قبيل آلودگي هوا، آلودگي آب هاي منطقه و آلودگي صوتي ايجاد نکرده و تخريبي به زمين و محيط پيرامون خود وارد نمي کند و تنها نگهداري آن نظارت بر عملکردصحيح و پاک کردن صفحات خورشيدي است.
مظهري ادامه داد: کمکي که اين نوع انرژي مي تواند به شرکت برق و وزارت نيرو داشته باشد، علاوه بر تبعات زيست محيطي مثبت، تامين انرژي مورد استفاده ما در طول روز است و اين مساله هم اکنون براي ما که پيک مصرف برق به روز و ساعات بعدازظهر انتقال يافته بسيار حائز اهميت سات.
وي افزود: نيروگاه خورشيدي دقيقا در زماني برق توليد مي کند که شديدا شبکه برق ما و مشترکان ما به برق نياز دارند و بر اين اساس بار شبکه ما کمتر شده و از احتمال خاموشي و مشکلات ناخواسته دور مي شويم.
به گفته وي اين نيروگاه به کمک نيروگاه هاي سوخت فسيلي و غيره آمده و با اين کار ذخيره سازي انرژي زا انجام داده ايم.
مدير دفتر مديريت مصرف شرکت توزيع نيروي برق کردستان اظهار کرد: از سوي وزير کشور نيز بخشنامه اي به ما اعلام شده وادارات دولتي را موظف کرده تا پايان سال 96، 20 درصد از انرژي برق مورد نياز خود را با استفاده از منابع داخلي از انرژي خورشيدي تامين کنند.
وي افزود: ما در راستاي اهداف جهاني مبني بر کاهش توليد گازهاي آلاينده و گازهاي گلخانه اي که تمامي کشورها متعهد شده اند گام برداشته و به تعهدات خود در اين راستا پايبند بوده ايم.
مظهري گفت: ما مي توانيم رسما به جامعه جهاني اعلام کنيم بدليل استفاده از انرژي هاي پاک از توليد گازهاي آلاينده و مخرب محيط زيست جلوگيري کرده ايم.

**استفاده از توربين هاي بادي راهکاري ديگر براي توليد برق
وي در ادامه به بحث انرژي هاي بادي و نصب توربين هاي بادي نيز اشاره کرد و افزود: درزمينه نيروگاههاي بادي مثل نيروگاه خورشيدي عملکرد راحت نداريم چون خورشيد در همه جا وجود دارد اما انرژي باد بصورت دائم و مستمر نيست و شايد نقاط ويژه اي باد داشته باشند و اين امرنيازمند اجراي مطالعات نقطه اي است.
مظهري اظهار کرد: در استان کردستان جاهايي مثل زرينه ديواندره، منطقه بيجار و منطقه دهگلان و قروه جزو مناطق بادخيزهستند و براساس مطالعات انجام شده در اين زمينه نيز در سال 91 اولين دکل بادسنجي به طول 80 متر در زينه گذاشته شد و اين دکل ميزان سرعت و تدوام و استمرار باد براي ما بصورت آنلاين براي ما ثبت مي کند.
وي ادامه داد: اين دکل در سال 93 برداشته شد و دکلي جديد در نقطه اي ديگر از منطقه زرينه نصب شد و هم اکنون نيز در حال ثبت اطلاعات است و ما اطلاعات را هر سه ماه يکبار براي پردازش به سازمان انرژي هاي نو مي فرستيم.
مدير دفتر مديريت مصرف شرکت توزيع نيروي برق کردستان افزود: در شهر سنندج نيز مطالعاتي انجام شد و 2 دکل در تپه آمانيه و همچنين تپه فيض آباد نصب شد و در حال ثبت اطلاعات است.
وي گفت: ما هم اکنون نيز اطلاعات بادسنجي را انجام مي دهيم و براي منطقه بادخيز دهگلان، قروه و بيجار نيز درخواست ايجاد دکل داده ايم که مطالعات محيطي در اين مکان ها نيز انجام شود.
مظهري هدف از انجام اين کار را مشخص شدن نقاط بادخيز و معرفي آن به سرمايه گذاران براي سرمايه گذاري در زمينه نصب توربين هاي بادي عنوان کرد و دولت در اين زمينه نيز قرارداد خريد تضميني برق را انجام مي دهد.
به گفته وي مطالعات ديگري نيز در زمينه زيست توده و استفاده از نيروگاه هاي آبي که جزو انرژي هاي پاک است در دست اقدام است و در اين راستا با کمک دفتر فني استانداري کميته اي تشکيل شده است.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/4262/انرژي-هاي-تجديد-پذير-راهکاري-براي-کاهش-آلاينده-هاي-زيست-محيطي
بستن   چاپ