عصر کرد
آيين هاي مولودي خواني و دف نوازي در کردستان
دوشنبه 22 آذر 1395 - 11:27:25 AM
ايرنا
کردانلاين- آيين هاي مولودي خواني و دف نوازي از ديرباز در اين ديار در ماه ربيع الاول ماه ميلاد نبي مکرم اسلام(ص) در مساجد و خانقاه ها و تکايا مرسوم بوده و هنوز هم برگزار مي شود.
چراغاني کردن ميادن و معابر سطح شهرها، برپايي آيين هاي مولودي خواني و دف نوازي در مساجد و پخش آن از بلندگوي و مناره ها، خريد وسايل برگزاري جشن مولودي خواني و برگزاري آيين جشن مولود همزمان با 12 ربيع الاول شور و حالي خاص به شهرهاي اين استان بخشيده است.
شرکت در آيين مولودي خواني ويژه نسل يا قشر خاصي نيست و پير و جوان، زن و مرد و هر کسي با هر سليقه اي مي تواند در اين آيين ها حضور پيدا کند و به مداحي و دف نوازي گروه هاي مولودي خوان گوش فرا دهد.
آيين هاي مولودي خواني در طول ايام اين ماه برگزار مي شود و معمولا` زمان برگزاري آن قبل و بعد از اقامه نماز عصر و مغرب و عشا برگزار مي شود.
برخي از خانواده ها و شخصيت هاي ديني و گروه هاي مولودي خوان براي همه مردم شناخته شده هستند به طوري که در برخي محله ها هيات امناي مساجد هر ساله براي انجام اين مراسم تدارک لازم را پيش از آغاز ربيع الاول فراهم مي کنند.
مولود يک کلمه با ريشه عربي ولد و به معناي متولد شده است و منظور از آن ماهي است که در آن پيامبر اکرم (ص) متولد مي شود و مردم اين منطقه به ماه ربيع الاول ماه مولود نيز مي گويند.
در قديم خانواده هايي که در اين ماه فرزند پسرشان به دنيا مي آمد، اسم مولود يا محمد بر وي مي نهادند و بر اين باور بودند متولد شدن فرزند پسر در اين ماه و نهادن اسم مولود بر وي منشاء خير و برکت براي آن خانواده خواهد بود.
آيين مولودي خواني يک آيين دسته جمعي است که با دف نوازي و خواندن اشعار به زبان هاي عربي، کُردي و فارسي همراه بوده و براي اجراي اين جشن تدارک خاصي داده مي شود و چندين نفر بايد قبل از اجراي مراسم وسايل مورد نياز آن از جمله ميوه، خرما، شربت، شيريني و آب نبات را براي پذيرايي از مهمانان آماده کنند.

**نواي دف و ذکر `الله مدد يا رسول الله نظر`
در ابتداي آيين مولودي خواني يکي از قاريان برجسته، چندين آيه از آيات قرآني را تلاوت مي کند و شرکت کنندگان با باز کردن قرآن کريم و سردادن سلام و صلوات و فريادهاي مدد يا رسول الله(ص)وي را همراهي مي کنند.
در ادامه، گروه هاي مولودي خواني و دف نوازي شروع به تک خواني، جمع خواني، تک نوازي و جمع نوازي دف کرده و به ذکر قصيده هايي به زبان هاي عربي و کردي مي پردازند.
گروه هاي مولودي خوان و دف نواز معمولا` لباس هاي محلي کُردي مي پوشند و روي پوست دف، کلمات مبارکي از جمله اسم جلاله الله، محمد رسوالله و آيات قرآني خوشنويسي حک مي کنند.
در ادامه آيين يکي از روحانيون يا شخصيت هاي مذهبي به بيان سيره و روش زندگي حضرت محمد(ص) و روايت احاديث و آيات قرآني در مورد شخصيت پيامبر اکرم(ص) مي پردازد.
برخي از مردم در اين ماه براي شفاي بيماران خود ذبح حيواني را نيز نيت و گوشت آن را در بين افراد نيازمند و فقرا توزيع مي کنند و برخي ديگر براي مولودي اقلام غذايي را در بين فقرا توزيع و يا سفره هاي مولودي را براي اطعام فقرا پهن مي کنند.
در آيين هاي مولودي خواني تنها از ساز دف استفاده مي شود و به همين خاطر دف به عنوان يک ساز ديني و مقدس در بين مردم اين منطقه شناخته شده است.

**برگزاري آيين مولودي در محلات مختلف کردستان
هر ساله در اين ايام در مناطق مختلف کردستان و در شهرها و روستاهاي اين استان آيين مولودي خواني و ابراز شادماني براي تولد نبي مکرم اسلام با حضور اقشار مختلف مردم برگزار مي شود.
شور اشتياق مردم براي مشارکت در اين آيين بسيار زياد بوده و در برخي محلات در طول اين ماه چندين نوبت آيين مولودي خواني برگزار مي شود.
خانم ميانسالي که هر سال آيين مولودي خواني را براي مردم محله خود برگزار مي کند گفت: برگزاري اين آيين از قديم در خانواده ما مرسوم بوده و هر ساله در ماه مولو د(ربيع الاول) براي اموات مان مولودي مي کنيم.
بهيه فکري افزود: مشارکت مردم محله در اجراي اين آيين باعث شور و نشاط خاصي در بين مردم مي شود و جوان و پير در آن مشارکت مي کنند.
وي اظهار کرد: آيين مولودي خواني را در 2 سالن جداگانه مخصوص زنان و مردان برگزار مي شود و اگر محل مناسب و فضاي کافي براي مهمانان نباشد مراسم را در 2 روز جداگانه برگزار مي کنيم.
اين بانوي خير گفت: هر ساله مهمانان از مناطق دور و نزديک و حتي از اقليم کردستان عراق براي شرکت در آيين مولودي خواني به سنندج و ديگر شهرهاي استان مي آيند.
وي افزود: در آيين مولودي خواني خرما، شربت، شيريني و حتي ميوه هاي فصل در بين شرکت کنندگان توزيع مي شود و برخي از مهمانان مي توانند براي ديگر اعضاي خانواده خود از هداياي مولودي ببرند.

**برگزاري آيين مولودي خواني نشانه عشق و علاقه مسلمانان به پيامبر(ص) است
امام جمعه سنندج گفت: برگزاري آيين هاي مولودي خواني در ماه ربيع الاول نشانه احترام و بزرگداشت مقام پيامبر اکرم (ص) و عشق و علاقه مسلمانان به آن فرستاده خداوند است.
ماموستا عبدالرحمان خدايي افزود: برپايي محفل هايي که در آن ذکر نام خداوند و پيامبر اکرم (ص) آن انجام مي شود، بسيار مقدس و قابل احترام است و کساني که اين آيين را بدعت مي نامند، تفسير درستي از دين ندارند.
وي اضافه کرد: ولادت پيامبران در بين پيروان اديان ديگر نيز به عنوان روز جشن و داراي احترام خاصي بوده و مسيحيان سالروز تولد حضرت عيسي(ع) را روز تحويل سال خود انتخاب کرده اند.
او اظهار کرد: پيامبر اسلام(ص) پيامبر رحمت و آشتي براي مسلمانان و پيروان ساير اديان بوده و لازم نه تنها مسلمانان بلکه تمام جهانيان براي تولد آن بزرگوار جشن تدارک ببيند.
مشارکت مومنان در مسجد و بررسي مشکلات و هماهنگي براي برپايي آيين هاي مولودي خواني زمينه ساز حضور بيشتر نسل جوان در مساجد است.

**برگزاري 46 برنامه شاخص ديني و مذهبي در هفته وحدت
در ماه مولود و بويژه هفته وحدت که از 12 تا 17 ربيع الاول است برنامه هاي مختلفي در مناطق مختلف استان کردستان برگزار مي شود.
برگزاري اين برنامه ها در کنار آيين هاي مولودي خواني بر ظرافت و زيبايي اين ماه در کردستان افزوده است.
مديرکل سازمان تبليغات اسلامي کردستان گفت: 46برنامه شاخص به مناسبت هفته وحدت و ماه ربيع الاول در مناطق مختلف استان و با مشارکت اقشار مختلف مردم برگزار مي شود.
حجت الاسلام مختار کرمي افزود: 10 همايش شاخص در تمامي شهرستان ها با عنوان جشن نبوي، برگزاري چهار مراسم ويژه اماکن ورزشي باستاني در شهرهاي سنندج، قروه، بيجار و سقز و برپايي 10 ايستگاه صلواتي در همه شهرستان ها از جمله برنامه هاي اين هفته است.
وي اظهار کرد: همچنين در اين هفته 20 مراسم روستايي با محوريت مساجد، همايش استاني با عنوان `پيامبر خاتم،نگين عشق`، چندين گفتمان ديني، جشنواره شعر وحدت، برگزاري 10 محفل انس با قرآن، چهار همايش ويژه در مناطق حاشيه اي و 44 کارگاه آموزشي با رويکرد کاهش آسيب هاي اجتماعي برگزاري مي شود.
در برخي مناطق استان کردستان آيين هاي مولودي خواني در تکايا و خانقاه ها نيز برگزار مي شود و مهمانان، هدايايي را نيز براي برگزار کنندگان و خادمان اين اماکن با خود مي آورند.
برگزاري آيين معنوي مولودخواني و ابراز شادماني براي تولد منجي علم بشريت(ص) شايد بزرگترين دليلي براي مشارکت گسترده مردم و برگزاري باشکوه هر ساله اين آيين در ماه مولود(ربيع الاول) در کردستان باشد.
حضرت محمد مصطفي صلي الله عليه و آله در عام الفيل (سال 570 ميلادي) در ماه ربيع الاول ديده به جهان گشود.
علماي اهل تشيع ولادت پيامبر اکرم را در صبح جمعهي 17 ربيع الاول و علماي اهل تسنن، در روز 12همان ماه مي‌دانند.
از 12 تا 17 ربيع الاول از سوي بنيانگذار انقلاب اسلامي (ره) به نام هفته وحدت نامگذاري شده است.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/4176/آيين-هاي-مولودي-خواني-و-دف-نوازي-در-کردستان
بستن   چاپ