عصر کرد
درياچه زريبار در محاصره نيزارها
شنبه 22 آبان 1395 - 12:04:17 PM
ايرنا
کردانلاين- بر اساس گزارش گروه شيلات دانشگاه کردستان، روند رشد و پيشروي نيزار اطراف به سمت داخل درياچه نگران کننده است و اين پيشروي اگر کنترل نشود در چند سال آينده بايد شاهد تبديل درياچه به باتلاق باشيم.
درياچه زريوار يا زريبار با طول پنج کيلومتر، عرض بيشينه 6.1 کيلومتر، مساحت حدود 700 هکتار و ميانگين عمق 5.5 متر با ارتفاع هزار و 285 متر از سطح دريا در استان کردستان و در سه کيلومتري شهر مريوان قرار دارد.
اين درياچه به لحاظ زيست‌محيطي داراي اهميت زيادي بوده و از تنوع زيستي بالايي برخوردار است. حيات گونه هاي مختلفي از ماهيان، جوامع پلانکتوني، گياهان آبزي، پرندگان بومي و مهاجر و جوامع کف زي وابسته به اين درياچه است درياچه زريوار بزرگ‌ ترين درياچه طبيعي آب شيرين غرب کشور است.
درياچه زريبار به لحاظ توريستي نيز داراي چشم‌انداز و مناظر طبيعي کم‌نظيري است که سالانه جمعيت قابل‌ توجهي از گردشگران کشور را به اين منطقه مي کشاند و نقش مهمي در اشتغالزايي و رونق اقتصادي منطقه دارد.
با توجه به ذخاير ماهي که در درياچه وجود دارد، تعاوني صيادي درياچه در پاييز و زمستان به عمليات صيد مشغول‌ است که اين خود در امر توليد و تامين بخشي از نيازهاي غذايي اين منطقه موثر بوده و به ‌طور مستقيم و غيرمستقيم باعث اشتغالزايي شده است.
حبيب الله محمدي دکتراي تخصصي بوم شناسي آبزيان شيلاتي که يکي از افراد دخيل در تحقيقات گروه شيلات دانشگاه کردستان در درياچه زريوار است در گزارش اين گروه آورده است:
در 2 دهه گذشته شاهد مشکلات بوم‌ شناختي متعددي بوده است که نياز است به‌ صورت علمي و تخصصي مورد بررسي قرار گيرد و برنامه مديريتي جامعي تدوين و در دراز مدت با نظارت مستمر و دقيق به مرحله اجرا گذاشته شود.
در اين راستا کارها و برنامه‌هاي مختلفي به‌ صورت مقطعي صورت گرفته اما متاسفانه نتوانسته مشکل ‌گشا باشد و به احياي درياچه کمک زيادي بکند از اين مشکلات مي توان به رشد بي ‌رويه کشاورزي در اطراف درياچه و مصرف آب در اين بخش، انتقال کودهاي کشاورزي از حوضه آبريز به درياچه، وجود گونه‌هاي غيربومي و مهاجم ماهي در درياچه، احداث غيرعلمي و بسيار نابجاي سد در خروجي درياچه که سبب تجمع رسوبات در داخل درياچه و کاهش عمق درياچه شده است اشاره کرد.
همچنين رهاسازي بچه ماهيان غير بومي در اين درياچه طبيعي و انقراض و يا کاهش شديد ذخاير گونه‌هاي بومي ماهي و مهمترين معضل رشد بيش ‌از حد انتظار نيزار اطراف که در حال خفه کردن درياچه است از ديگر اين مشکلات است.
وجود مواد مغذي فراوان و انباشت رسوب در کف که از حوضه آبريز اطراف درياچه آورده شده و احداث سد در خروجي باعث انباشت بيشتر آن شده، در مجموع باعث رشد نگران‌ کننده و خطرناک نيزار اطراف شده است.
نياز است هر چه سريعتر گروه هاي مربوطه دانشگاهي به کمک ساير متخصصين اين حوزه و مسئولين محترم متصدي امر به‌ صورت جدي وارد عمل شوند و در يک برنامه جامع و زمان‌بندي‌ شده عمليات احياي درياچه زريبار را شروع کنند.
خشک شدن درياچه آرال، درياچه هامون و وضعيت تاسف بار درياچه اروميه و درياچه هاي مشابه ديگر اين نکته را مي رساند که هرگونه تعلل بيش از حد در چنين مواردي فرصت جبران را گرفته و يا هزينه هاي جبران را به شدت افزايش مي دهد و در موارد شديدتر اثرات زيانبار و غير قابل جبراني را بدنبال خواهد داشت.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/4098/درياچه-زريبار-در-محاصره-نيزارها
بستن   چاپ