عصر کرد
بازتاب خبر افتخارآفرینی ریاضیدان کرد ایرانی در رسانه‌های داخلی و خارجی
یکشنبه 14 مرداد 1397 - 8:42:44 AM
ایسنا
عصر کرد - خبر افتخارآفرینی ریاضیدان کرد ایرانی بازتاب زیادی در رسانه‌های مختلف داخلی و خارجی داشت که به بخشی از آنها اشاره خواهد شد.
  در جریان مراسمی که در شهر ریودوژانیروی برزیل برگزار شد، "کوچر بیرکار"، ریاضیدان ایرانی که اکنون در دانشگاه کمبریج تدریس می کند، موفق شد مدال فیلدز را به دست آورد. بیرکار،به همراه چهار برگزیده دیگر روز چهارشنبه 10 مرداد ماه، این جایزه را در جریان کنگره بین المللی ریاضیات در شهر ریودوژانیرو برزیل دریافت کرد .
دریافت مدال فیلدز از سوی یک ایرانی، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های غیر ایرانی داشت .
موارد مشترک در میان اخبار همه رسانه‌های غیر ایرانی، در مورد دوران زندگی و تحصیل کوچر بیرکار است: بیرکار، در سال 1357 در شهر مریوان استان کردستان به ‌دنیا آمد و در همان شهر دوران مدرسه‌ را گذراند و پس از آن موفق شد به دانشگاه تهران راه یابد و دوره‌ کارشناسی خود را در گرایش ریاضیات دانشگاه تهران بگذراند. بیرکار در سال‌های 2001 تا 2004 ، دانشجوی دکترای دانشگاه ناتینگهام بود و در سال 2003 ، موفق به دریافت جایزه‌ جامعه‌ ریاضیات لندن، به‌عنوان آینده‌دارترین دانشجوی دکترا شد و هم‌اکنون نیز استاد ریاضیات دانشگاه کمبریج است .
او در مصاحبه‌ با «مجله کوانتا » (Quanta) گفت: پدر و مادر من کشاورز بودند و من نیز زمان زیادی را به کشاورزی گذارندم. در چنین شرایطی، علاقه نشان دادن یک کودک به موضوعی مانند ریاضیات عجیب است. در کودکی برادرم مرا با مسائل پیشرفته‌تر ریاضی آشنا کرد .
در دوران دانشجویی خود در دانشگاه تهران، به تصویر برندگان مدال فیلدز نگاه ‌کردم و با خود ‌گفتم که آیا زمانی موفق به ملاقات این افراد می‌شوم؟ هرگز تصور نمی‌کردم روزی این افراد را ملاقات کنم و یکی از برندگان این مدال باشم .
«مجله کوانتا» در این باره نوشت: بیرکار که در یکی از روستاهای غرب ایران متولد شده بود، موفق شد به دانشگاه تهران راه یابد و اکنون در شهر ریودوژانیرو برزیل، مدال فیلدز را دریافت کند .
«گاردین» نیز اشاره کرد: مرد کُرد ایرانی مقیم انگلستان موفق شد مدال فیلدز را که با جایزه نوبل برابری می‌کند، به دست آورد .
«فیز» در خبر جدید خود نوشت: امسال، ریاضیدان کرد ایرانی، یکی از برندگان مدال فیلدز است .
در «نیوزساینتیست» آمده است: ریاضیدان ایرانی دانشگاه کمبریج، یکی از برندگان مدال فیلدز امسال بود .
«بی‌بی‌سی» نوشت: معتبرترین جایزه ریاضیات، طی مراسمی در شهر ریودوژانیرو برزیل، به ریاضیدان ایرانی مقیم انگلستان اهداشد .
«تایمز» در این باره گفت: امسال، مدال فیلدز، به ریاضیدان کرد ایرانی و استاد دانشگاه کمبریج اهدا شد .
پروفسور "ایوان فسنکو " (Ivan Fesenko) ، استاد "دانشگاه ناتینگهام " (University of Nottingham) و یکی از اساتید بیرکار گفت: من شاهد تلاش‌های بیرکار که در ابتدا تنها کمی می‌توانست به زبان انگلیسی صحبت کند، بودم .
فسنکو افزود: با آغاز مقطع دکترا، استعداد بیرکار آشکار شد و من تصمیم گرفتم مسائلی را برای بیرکار مطرح کنم تا موضوعی برای پژوهش دکترای او باشد. درحالی که حل این مسائل، به طور متوسط، سه تا چهار سال زمان می‌برد، بیرکار توانست آنها در سه ماه حل کند. او از بهره هوشی بالایی برخوردار است. هنگام صحبت با بیرکار، متوجه می‌شوید که چند گام از افکار شما جلوتر است اما هرگز این مزیت خود را به کار نمی‌گیرد و با مهربانی برای پیشرفت دیگران تلاش می‌کند. بیرکار واقعا قابل احترام است.
بازتاب خبر در رسانه های داخلی!
این خبر مهم و افتخار آفرین برای ایرانیان چهارشنبه 10 مرداد منتظر شد و به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد و نه تنها کردها و کردستانی ها، بلکه موجب افتخار همه ایرانیان شد چراکه برای دومین بار این جایزه مهم به یک ایرانی تعلق می گرفت.
اما این خبر روز شنبه در تعداد معدودی از روزنامه های ایران منتشر و مورد بررسی قرار گرفت.
روزنامه آفتاب یزد با تیتر « موفقیت یک ایرانی در کسب مدال «فیلدز» ریاضیات » در چند بخش معرفی و مراسم اهدای جایزه، دیزدیه شدن مدال، جشن و مراسم در زادگاه کوچر بیرکار و واکنش چهره های معروف به جوانب ابن خبر پرداخت.
روزنامه همشهری نیز با مطلبی با عنوان مدال آوران کوچ کره از وطن به این خبر پرداخت و نوشت: فیلدز امسال باز هم به ایرانی‌ها رسید و دوباره مخاطبانش را به یاد ماجرای قدیمی فرار مغزها انداخت. فریدون درخشانی، امسال همان جایزه‌ای را برنده شد که 4سال پیش، مریم میرزاخانی، نابغه ایرانی دریافت کرده بود. اهدای جوایز و مدال‌های معتبر خارجی به نابغه‌های ایرانی همیشه باعث شده مدتی بحث جلوگیری از خروج نخبه‌ها از کشور مطرح شود. این درحالی است که بخش بزرگی از صاحب‌نظران این حوزه معتقدند، راه برای رفتن نخبه‌ها باید باز باشد اما در عین حال، شرایط بازگشت و از آن مهم‌تر رفت‌وآمد افراد به داخل فراهم شود .
همشهری در ادامه اسامی همه افتخارآفرینان ایرانی خارج از کشور که در عرصه های مختلف موفق به کسب موفقیت شده اند را منتشر کرده است.
روزنامه ایران نیز در مطلبی با عنوان « جایزه فیلدز برای همه ایرانی هاست » این خبر را بررسی کرده و به مصاحبه با حیدر درخشانی برادر کوچر بیرکار پرداخته و نوشته است: ک وچر نوجوان بود و عاشق تحصیل اما شرایط اقتصادی خانواده اجازه نمی‌داد که او تمرکزش را روی درس و علایق‌اش بگذارد به همین خاطر برادرم هم کار می کرد و هم درس می‌خواند. او در دوران دبیرستان علاقه زیادی به ریاضی داشت، همیشه معلم‌هایش می‌گفتند که اگر ریاضی بخواند حتماً یک کاره‌ای می‌شود. وی می‌گوید: البته تحصیل کردن در آن زمان خیلی سخت بود، مدرسه‌ای در روستای ما وجود نداشت و مجبور بودیم برای ادامه تحصیل به روستا‌های دورتری برویم. الان هم دانش‌آموزان به سختی درس می‌خوانند، حالا تصور کنید که ٢٥سال پیش وضعیت بدتر از الان بود، خانواده‌ها می‌گفتند پسر باید کار کند و کمک خرج خانواده باشد. خیلی از خانواده‌ها اجازه درس خواندن به فرزندانشان را نمی‌دادند اما فریدون علاقه زیادی به تحصیل داشت هم درس می خواند هم کار می کرد، برادرم عاشق دانشگاه تهران بود. آن زمان قبول شدن در دانشگاه تهران سخت بود کوچر خیلی تلاش کرد و سرانجام در همان دانشگاه و در رشته ریاضی قبول شد. درخشانی در ادامه توضیح می‌دهد: پدرم به سختی اجازه داد تا به تهران بیاید، در تهران هم در خوابگاه زندگی می کرد البته او برای تأمین هزینه‌های زندگی تابستان‌ها هم کار می‌کرد حتی به روستا می‌آمد و در کار کشاورزی به پدرم کمک می‌کرد. تا اینکه دوره لیسانس را به پایان رساند و مسئولان دانشگاه تهران هم او را به‌همراه گروهی از دانشجویان نخبه برای مسابقه ریاضی به انگلیس بردند. قبل از سفرش به ما گفته بود که دیگر به ایران برنمی‌گردد. دلیلش هم این بود که می‌خواست استاد بزرگ ریاضی شود. می‌گفت در اینجا هرچه بود یاد گرفته و باید برای پیشرفت از این کشور خارج شود به همین دلیل ما هم مخالفتی نکردیم. وی درباره مهاجرت برادرش توضیح می‌دهد: برادرم در انگلیس درخواست پناهندگی می‌کند و به خاطر وضعیت علمی‌اش در همان روزهای اول درخواستش پذیرفته می‌شود تا اینکه در دانشگاه ناتینگهام دکترایش را می‌گیرد. البته کوچر در انگلیس هم سخت کار می‌کرد و بعد از مدتی هم همان جا ازدواج کرد و یک پسر دارد .
لازم به ذکر است؛ کوچَر بیرکار متولد شده با نام فریدون درخشانی (زادهٔ ژوئیهٔ 1978 ، مریوان در استان کردستان) ریاضی‌دان ایرانی، پناهنده و شهروند بریتانیا است. وی که در دانشگاه کمبریج انگلستان به تدریس و پژوهش مشغول است تحصیلات کارشناسی خود را در رشته ریاضی در دانشگاه تهران سپری کرد. بیرکار در سال 2018 به دلیل فعالیت و پژوهش در زمینه هندسه جبری برنده مدال فیلدز در شهر ریودوژانیروی برزیل شد. او دومین ایرانی پس از مریم میرزاخانی است که این جایزه را دریافت کرده‌است.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/40923/بازتاب-خبر-افتخارآفرینی-ریاضیدان-کرد-ایرانی-در-رسانه‌های-داخلی-و-خارجی
بستن   چاپ