عصر کرد
غربت لباس کردي در کردستان/ مدهاي غربي همچنان مي‌تازند
سه شنبه 11 آبان 1395 - 12:14:16 PM
مهر

استفاده از لباس کردي در مناطق کردنشين به ويژه استان کردستان در حالي روند نزولي به خود گرفته است که اين روزها انتخاب نخست جوانان کردستاني آخرين مدهاي غربي است که در معابر عمومي شهرهاي اين استان مانور مي دهد.

لباس هاي کردي زنانه و مردانه از جمله پوشش هاي اصلي ايراني و اسلامي به شمار مي رود تمامي کارشناسان امر و حتي مسئولان و مديران دولتي نيز اين مهم را تائيد کرده و مي کنند ولي عليرغم وجود اين ويژگي اصيل و مهم، سالهاست که لباس هاي کردي به جاي تن پوش آدم ها به ويترين مغازه ها کوچ کرده اند.

در طول حدود دو دهه اخير و در جشنواره ها و همايش هاي متعدد داخلي و خارجي لباس کردي زنانه و مردانه به دليل تنوع در رنگ، نوع پوشش و همچنين مواد اوليه کاملا طبيعي در رديف لباس هاي برتر قرار مي گيرند ولي اين مهم زماني روي مي دهد که امروز ديگر لباس هاي کردي جزو انتخاب هاي آخر جوانان کردستاني و ساير مناطق کشور است.

لباس کردي در بخش آقايان و خانم ها باتوجه به ويژگي هاي خاصي از جمله طرح، رنگ و تنوعي که دارد در سالهاي نه چندان دور و حتي در ميان ساير ملل از استقبال چشمگيري برخوردار بود ولي متاسفانه هر روز که مي گذرد از محبوبيت آن در ميان تمامي اقشار به ويژه جوانان کاسته مي شود و اگر وضعيت بر همين روال باشد تنها يک دهه ديگر کافي است که براي ديدن فرهنگ و پوشش چند هزار ساله مردم کردستان بايد سراغ موزها و کتابهاي تاريخي رفت.

تا اواخر سالهاي دهه هفتاد هجري شمسي استان کردستان و ساير مناطق کردنشين کشور را به نوع پوشش و استفاده از لباس هاي محلي آن مي شناختند و همواره يکي از دلايل اصلي حضور مردم ساير استانهاي کشور در اين مناطق ديدن نوع پوشش خاص و محلي بود که متاسفانه امروز ديگر هيچ خبري از اين پوشش محلي و بومي در ميان نيست و هر روز مدلهاي جديد توليدات غربي وارد بازارهاي استان شده و البته مسئله قاچاق نيز در اين حوزه کم نقش بازي نکرده است.

اين روزها با گردشي کوتاه در خيابان ها و معابر سنندج و ساير شهرهاي کردنشين کردستان و البته ديگر استانهاي کردنشين مشخص مي شود که ديگر خبري از تنوع رنگ لباس زنان و دختران کرد در ميان نيست و توليدات چيني و ترک جاي صاحب خانه را تنگ و به نوعي اشغال کرده است.

در شرايط فعلي لباسهاي کردي زنانه و مردانه در استان کردستان به جاي خودنمايي بر تن آدمهاي شهر به ويترين تعداد محدودي از مغازه ها کوچ کرده و جاي آنها را لباسهايي پر کرده است که هيچ تناسبي با فرهنگ و سابقه تاريخي ايران اسلامي ندارند و متاسفانه نکته نگران کننده ادامه اين روند و عدم توجه دستگاه ها و سازمانهاي متولي به اين مقوله جدي و ضد فرهنگي است.

لباس هاي زنانه کردي داراي پوشش اصيل اسلامي و ايراني هستند

چوخه رانک که لباس مردان کرد بوده و از الياف توليدي خود منطقه و با دستان هنرمندان بافته مي شد، از جمله پوشش هاي مخصوصي بود که در فصل زمستان گرم و در فصل تابستان خنک بود ولي امروز ديگر جوانان استان رغبتي براي پوشيدن آن از خود نشان نمي دهند و هر روز که مي گذرد از هويت تاريخي و فرهنگي خود فاصله مي گيرند و کم کم نام اين نوع لباس هم به موزه ها و قلب تاريخ فرستاده مي شود.

لباس کردي زنان در مناطق کردنشين نيز پوششي اسلامي و ايراني بود که آن هم با استفاده از توليدات بومي تهيه مي شد ولي امروز ديگر خبري از آن نيست و معدود کساني هم که لباس کردي مي پوشند، پارچه آن را از جنس هاي چيني و ترکيه اي انتخاب مي کنند و ديگر از جنس مرغوب الياف توليدي خود منطقه هم نامي باقي نمانده است.

تنوع بالاي لباس هاي زنانه کردي و در عين حال استفاده از الياف کاملا محلي و بومي از جمله ويژگي هاي اصلي اين نوع لباس به شمار مي رود ولي متاسفانه امروز اين تنوع در رنگ و بافت مديرکل تبليغات اسلامي استان کردستان با اشاره به اينکه لباس کردي زنانه و مردانه داراي پوشش کامل و اصيل اسلامي در شرايطي حجاب و عفاف وضعيت نگران کننده اي در سطح جامعه پيدا کرده است که ما در استان کردستان مي توانيم با ترويج پوشش محلي و لباس کردي بخش زيادي از دغدغه هاي به وجود آمده را پاسخگو باشيمجاي خود را به توليدات چيني و ترکيه اي داده است و ديگر نام و نشاني از لباس هاي محلي کردي زنان در کردستان در ميان نيست.

است، عنوان کرد: لباس کردي به ويژه زنانه آن داراي ويژگي هاي منحصر به فردي به ويژه در بخش پوشش اسلامي است.

حجت الاسلام مختار کرمي بيان کرد: متاسفانه امروز در شرايطي وضعيت حجاب و عفاف وضعيت نگران کننده اي در سطح جامعه پيدا کرده است که ما در استان کردستان مي توانيم با ترويج پوشش محلي و لباس کردي بخش زيادي از دغدغه هاي به وجود آمده را پاسخگو باشيم.

وي با بيان اينکه تمامي متوليان حوزه هاي فرهنگي بايد به اين مهم توجه داشته باشند، افزود: با فراموش شدن پوشش محلي و لباس هاي کردي بخشي از رفتارها در جامعه نيز تغيير پيدا مي کند و اين يک آسيب جدي براي نسل هاي آينده نيز به شمار مي رود.

لباس از جمله عوامل مهم بصري در هر جامعه به شمار مي رود

مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کردستان هم در گفتگو با خبرنگار مهر به اهميت لباس محلي در اين استان اشاره کرد و گفت: لباس يکي از بارزترين عوامل فرهنگي بصري در هر جامعه اي به شمار مي رود و از روي پوشش افراد مي توان فرهنگ و خواستگاه آنها را مشخص کرد.

سيد محسن علوي به اقدامات صورت گرفته از سوي دشمن در راستاي مقابله با فرهنگ هاي مختلف در جهان، اشاره کرد و گفت: با توجه به تهاجم فرهنگ غرب لازم است فرهنگ حفاظت از فرهنگ و آداب و سنن در بين اقوام مختلف جامعه نهادينه شود تا اين آيين ها به مرور زمان به فراموشي سپرده نشود.

وي با اشاره به جايگاه و اهميت لباس محلي کردي در استان کردستان اشاره کرد و افزود: متاسفانه گذشت زمان باعث شده است تا امروز لباس محلي به جاي حضور در تن پوش مردم بيشتري در ويترين مغازه ها و يا موزه ها مشاهده شود که اين يک آسيب جدي براي جامعه به شمار مي رود.

تکامل لباس کردي کاملاً مناسب وضعيت اقليمي اين ناحيه بوده و شيوه نگرش آميخته با احترام مردم به پوشش، باعث حفظ و استفاده آن تا امروز شده استمديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کردستان با اشاره به نوع لباس هاي متناسب با شرايط جغرافيايي اين استان، گفت: تکامل لباس کردي کاملاً مناسب وضعيت اقليمي اين ناحيه بوده و شيوه نگرش آميخته با احترام مردم به پوشش، باعث حفظ و استفاده آن تا امروز شده است.

در حالي که مديران و مسئولان استان در خصوص اهميت استفاده از لباس کردي به عنوان يک پوشش اصيل اسلامي و ايراني تاکيد مي کنند که اين روزها واقعيت ها در جامعه چيز ديگري را نشان مي دهد که با مشاهده مردم در شهرهاي مختلف استان کردستان غربت لباس کردي کاملا مشهود و عيني است.

ورود بي رويه لباس هاي غربي از مرزهاي کردستان در قالب قاچاق کالا از يک سو و نبود مديريت و متولي مشخص از سوي يک سازمان و يا نهاد دولتي و حتي غيردولتي باعث شده است تا گذشت زمان لباس کردي در کردستان چه در حوزه مردان و چه در حوزه زنان را به فراموشي بسپارد.

ادامه روند فعلي و بي تفاوتي مسئولان و متوليان امر در خصوص سرنوشت لباس کردي باعث شده است که حتي لباس هاي اصيل زنانه که داراي پوشش بسيار خوب و محجوبي هم بود جاي خود را به لباس هاي تکه تکه شده و همچنين نازک بدهد که با اصل اوليه آن فرسنگ ها فاصله پيدا کرده و بدون شک اين روند حتي هويت و اصالت لباس کردي را نيز زير سوال مي برد.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/4069/غربت-لباس-کردي-در-کردستان--مدهاي-غربي-همچنان-مي‌تازند
بستن   چاپ