عصر کرد
سفره هاي مردم بيجار با گياهان بهاري رنگين تر شد
سه شنبه 28 ارديبهشت 1395 - 9:22:59 AM
ايرنا
fiogf49gjkf0d
کردانلاين- شهرستان بيجار به دليل شرايط ويژه آب و هوايي و ويژگي هاي خاص جغرافيايي، داراي تنوع گونه هاي گياهي به ويژه سبزي هاي کوهي خوراکي است، اين گونه هاي خوراکي که اصطلاحا به آنها `سبزي هاي کوهي` گفته مي شود، فرصت تنوع غذايي مغذي ارزشمندي را در اختيار مردم اين ديار قرار مي دهد تا از اين نوع سبزي هاي کوهي سفره هاي خود را پر از نعمت کنند. تاکنون بيش از چند صد گونه گياهي در استان کردستان از جمله در نواحي کوهستاني و دشت هاي حاشيه رودخانه هاي شهرستان بيجار شناسايي شده است اين قبيل گياهان که به صورت طبيعي در همه جاي شهرستان بيجار قابل دسترس است در هر منطقه، سبزي و رويش هاي زيرخاکي خاص يافت مي شود. علاوه بر مصرف خام اين نو بهارانه ها و مصرف به عنوان غذاي کمکي و اصلي گرم در سفره هاي بهاري، از دير باز مردم براي درمان بيماري ها نيز از آنها بهره هاي فراوان مي برند، استقبال و علاقه مردم به خريد داروهاي گياهي و طبيعي که منشا اصلي خيلي از آنها همين سبزي هاي بهاري است. بيشتر مردم از فوايد آنها با خبرند و دليل بارز اين ادعا نيز گسترش داروخانه ها و مغازه هاي فروش داروهاي گياهي و دست فروشان متعدد سبزي هاي بهاري در سطح شهر بيجار است. طبيعت بيجار گروس مشهور به بام ايران، هر ساله ميزبان مردماني است که به دنبال يافتن اکسير سلامتي هستند، گياهاني که در دل دشت ها و کوه هاي شهرستان به لطف خالق يکتا، به رايگان در اختيار بندگان خوبش قرار گرفته تا شکرگزار الطاف بي کران الهي باشند. کاک عبدالله دست فروش گياهان و سبزي هاي نوبهارانه مي گويد: من حدود 10سال است يک روز به صحرا مي روم و سبزي هاي بهاري جمع آوري مي کنم و يک روز نيز درکنار خيابان آنها را مي فروشم و تا حدود تابستان به اين کار اشتغال دارم استقبال و خريد مردم خيلي خوب است و تا حال هيچ سبزي روي دستم نمانده است. او از علاقه مردم به خريد گيلاغه، قازياغه، مرزه، ريواس، پونه، کنگر، کيوزه کوهي، ازوه، قارچ زير خاکي، گل لاله واژگون، گل محمدي، آوله که، اسفناج کوهي، شنگ، گوشت برخيله، گل هيرو، چاي گوهي(گل کو) به مقدار زياد خبر داد و تاکيد نمود خيلي از خانواده هاي بيجاري مقيم شهرهاي ديگر به طور سفارشي و عمده خريد مي کنند و با خشک کردن آنها براي تمام فصول سال نگه مي دارند. رضا پيران محقق گياهان محلي نيز به ذکر نام تعدادي از سبزي ها، گياهان و خوراکي هاي منطقه گروس پرداخت و گفت: زردک، گل نوروزي، تراق توي، بزن ريشه، گل بابونه، توپال، يانداق، چوغان، بومادران، گل گاوزبان، عرق کاسني،عرق بيد مشک، کاهوي کوهي، اسفناج وحشي، نعناي وحشي، کرفس وحشي،موسير وحشي، تيسو، لوو، سليمان تره، گل خيار، پياز کوهي، جيران گياه و خيلي از گياهان و خوراکي هاي ديگر که نام آنها رو به فراموشي است مورد علاقه مردم است. وي به پخت انواع غذاهاي گرم و تهيه دسرهاي عصرانه در فصل بهار توسط زنان و خانواده هايي که رسوم قديم را حفظ کرده اند و علاقه قشر جوان براي تهيه و جمع آوري انواع عرق گياهي و گياهان دارويي اشاره نمود و گفت: افرادي هستند که براي جمع آوري اين محصولات و نعمات الهي روزانه بيش از 60کيلومتر مسافت طي مي کنند و در ميان کوه ها و دامنه هاي سخت گذر تلاش مي کنند. رضا پيران به سختي هاي عبور از دره هاي قلا قوره، قم چقا، کوه و صخره هاي کوه هاي چنگ الماس پرداخت و افزود: وقتي با طي مسافت هاي زياد و قبول سختي عبور در ميان سنگ ها و صخره ها به يک شاخه گل لاله واژگون، يک بوته ريواس، قارچ زير زميني و گنکر مي رسي در کنار صداي خوش کبک ها، بلدرچين ها و بلبلان، تمام سختي ها و خستگي هاي انسان از بدن خارج مي شود، نشاط و لذت غير قابل وصفي به او دست مي دهد. خانم ميان سالي که در حال خريد اين سبزي هاي خوراکي بود مي گويد: با اين سبزي ها آش دوغ، خورشت، کوکو، انواع دسرها، براي معطر نمودن ديگر خوراکي ها و يا به صورت خام خوري در اين فصل زياد استفاده مي کنيم خيلي از اينها در اواخر فصل بهار تمام مي شوند و من ناچار آنها را خشک نموده و براي سال و به خصوص غذاهاي مخصوص زمستان نگهداري مي کنم. وي گفت: واقعا اين نوع سبزي ها لطف ديگري به سفره مي دهند و انگار سفره را آذين بندي کرده ايد، هم معطر هستند، هم لذت بخش و از نظر فوايد درماني که حسابي به شفاي درد انسان کمک مي کند شما يک بار از گل کو (چاي گوهي)، گل هيرو، يا مرزه استفاده کنيد، معجزه مي کند.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/3514/سفره-هاي-مردم-بيجار-با-گياهان-بهاري-رنگين-تر-شد
بستن   چاپ