عصر کرد
کشت سيب زميني، رنجي که به مايه اش نمي ارزد
يکشنبه 10 آبان 1394 - 10:40:09 AM
ايرنا
fiogf49gjkf0d
کردانلاين- استان کردستان يکي از مراکز توليد سيب زميني در کشور است و دشت هاي قروه و دهگلان و روستاهاي اطراف اين دو شهرستان حاصلخيز، جزو مناطق اصلي کشت اين محصول در استان به شمار مي روند و سالانه حدود 400 هزار تن سيب زميني در اين مناطق برداشت مي شود.
سيب زميني پس از گندم دومين محصول پرفروش و درآمدزاي کشاورزان کردستاني محسوب مي شود و به همين دليل با توجه به فراهم بودن کشت در دشت هاي قروه و دهگلان، شمار زيادي از کشاورزان منطقه به کشت سيب زمين مشغول هستند.
با وجود قيمت بالايي که اين محصول سال گذشته داشت امسال اين بها روند نزولي به خود گرفته است و فضاي رواني نامناسبي در ميان کشاورزان منطقه ايجاد کرده است.
اگرچه سيب زميني کاران مي گويند قيمت تمام شده توليد هر کيلو سيب زميني حدود 400 تومان است اما قيمت اين محصول که بهار سال گذشته به سه هزار تومان رسيده بود اکنون و در فصل برداشت در سنندج به زير 400 تومان رسيده است به شکلي که کشاورزان انگيزه اي براي برداشت اين محصول اساسي ندارند.
کارشناسان يکي از دلايل نوسان قيمت سيب زمين در کشور را عدم تعادل در کشت اين محصول مي دانند بنابراين ضروري است کشاورزان به صورت برنامه ريزي شده اقدام به کشت و حتي برداشت محصول کنند تا عرضه و تقاضا اين حوزه به هم نخورد و در اين راه نظارت جهاد کشاورزي به عنوان متولي اصلي ضروري است.
بر اساس آمارهاي مرکز سيب زميني ايران، در سالجاري حدود پنج ميليون تن سيب زميني در کشور برداشت شده اين در حالي است که طبق آمار مصرف سالانه سيب زميني در ميان خانواده هاي ايراني حدود سه ميليون تن در سال است و باقي محصول توليد شده بايد با تبديل به مواد غذايي ديگر به مصرف برسد.
محصول سيب زميني در صنايع کشور براي توليد چيپس و پودر خشک کاربرد دارد و در خانواده به صورت تازه خوري و پوره مصرف مي شود اما در کشورهاي پيشرفته دنيا اين محصول در صنايع شيريني سازي استفاده مي شود.
به نظر مي رسد با توجه به برداشت سالانه 400 هزار تن سيب زميني در کردستان، راه اندازي کارخانه هاي فراوري تنها راه جلوگيري از ضرر کشاورزان سيب زميني کار است.
در سال هاي گذشته کشور عراق به ويژه شمال اين کشور از بازارهاي اصلي صادرات سيب زميني استان کردستان بود، اما به دليل جنگ اين منطقه با داعش و از طرف ديگر حضور فعال ساير کشورها در بازار عراق، سيب زميني ايران کمتر به عراق صادر مي شود.
صادرات سيب زميني غير مرغوب از استان هاي ديگر به اقليم کردستان عراق به نام سيب زميني قروه و دهگلان، نگرش مردم و همچنين وارد کنندگان سيب زميني از ايران را در شمال عراق تغيير داده است و تمايلي به وارد کردن سيب زميني از استان کردستان ندارند عاملي که
عبداللطيف به هيز، مسئول قرنطينه نباتي مرز باشماق عراق در سفر به کردستان نيز به صراحت به ان اشاره کرد.
متاسفانه محصول باکيفيت به استان سليمانيه عراق صادر نمي شود و محصولات استانهاي ديگر با برند منطقه قروه و دهگلان به شمال عراق صادر مي شود که باعث تضعيف بازار سيب ايران استان کردستان در شمال عراق شده است.
از طرف ديگر شمال عراق خود نيز با الگو گيري از استان کردستان در دشت ` شاره زور` در حال کشت سيب زميني است و اين موضوع سبب مي شود در سال هاي آينده، اين کشور بي نياز از سيب زميني ايران باشد.
نبود سردخانه نگهداري و انبار ذخيره محصول و همچنين قوانين دست و پا گير بانک ها در ارائه تسهيلات کشاورزي، خريد وسايل کشاورزي و کاشت و برداشت مکانيزه از ديگر مشکلات کشاورزان سيب زميني کار کردستاني است که اميد است با درايت و تدبير دولت يازدهم حل و فصل شود

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/2964/کشت-سيب-زميني،-رنجي-که-به-مايه-اش-نمي-ارزد
بستن   چاپ