عصر کرد
کردستان و ظرفيت‌هاي توسعه گردشگري / کليد توسعه گردشگري کردستان کجاست؟
شنبه 6 مهر 1392 - 10:07:48 AM
فارس
صنعت گردشگري در جهان توسعه فراواني يافته است و بسياري از کشورها از اين راه توانسته‌اند مشکلات خود در حوزه بيکاري، پايين بودن سطح درآمد سرانه و کمبود درآمد ارزي را رفع و وضعيت خود را تا حدود زيادي بهبود بخشند.

صنعت جهانگردي در مجموع بزرگترين و متنوع‌ترين تحرک اجتماعي بشر و صنعت در دنيا به حساب مي‌آيد و منشا عميق‌ترين اثرات فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي محسوب مي‌شود، بسيار از جوامع اين صنعت پويا را منبع اصلي درآمد، اشتغالزايي، رشد بخش خصوصي و توسعه زيرساخت‌ها مي‌دانند.

سفر و گردشگري، از ديرباز در ايران مورد توجه بوده و در روزگاران گذشته آن زمان که هنوز وسايل نقليه اختراع نشده بود، دوست‌داران دانستن و تماشا کردن، پياده و سواره براي ديدن زيباي‌هاي جهان سال‌ها از خانه و ديار خود دور مي‌شدند.

بعد از گسترش آئين جاودان اسلام، با توجه به سفارش‌هاي زيادي که در اين دين الهي در مورد سفر کردن و آشنايي با اقوام و ملت‌هاي مختلف شده بود، علاقه‌مند، شوق ايرانيان براي سفر کردن بيشتري شد تا جاي که در کارنامه « گردشگري » اين ملت، جهانگرداني چون ثعالبي، سعدي، ناصرخسرو و صدها نام‌آور ديگر به ثبت رسيده است.

بعضي از اين نام‌آوران ديده‌ها و شنيده‌هاي خود در اين سفرها را براي ما به يادگار گذاشتند تا در خانه بخوانيم و در خيال خود گاه در بازارهاي بغداد و گاه سرگردان در بيابان‌هاي حجاز ببينيم.

ديدن چند بناي آجري و سنگي ويران و نيمه ويران قرن 4 و 5 و گشت و گذار در بازارهاي سرپوشيده شهرها و خريد صنايع دستي و آثار هنري تنها چيزي نيست که انسان در سفر مي‌آموزد چرا که هر سفر اگر سنجيده و به اصطلاح حساب شده باشد مي‌توان تولد و زندگي دوباره براي هر مسافري باشد.

در هر سفر درس و دانشي وجود دارد و خردمند کسي است که نه تنها با چمداني از سوغات و ره‌آورد و صنايع دستي به وطن خود باز گردد، بلکه کوله‌باري از احساس، خاطره، تجربه و در نهايت عشق به ميهن را بعد از هر سفر به خانه و سرزمين خود بياورد.

در اين ميان ايران يکي از زيباترين کشورهاي جهان است که به تاريخ چند هزارساله و زيبايي‌هاي خيره‌کننده مشهور است.

وجود بناهاي تاريخي با شکوه و زيبايي‌هاي طبيعي اين کشور را به يکي از مهم‌ترين مقاصد گردشگران تبديل کرده است.

جاذبه‌هاي گردشگري و تاريخي در جاي جاي اين کشور در دل استان‌هاي مختلف جاگرفته‌اند تا دل مشتاقان و علاقمندان به سير و سفر را به سمت خود بکشاند.

کردستان و ظرفيت‌هاي توسعه گردشگري

استان کردستان در ميان ساير استان‌هاي کشور به خاطر طبيعت بکر و جاذبه‌هاي گردشگري و تاريخي‌اش همواره مورد توجه جمع کثيري از هموطنانمان بوده تا جايي‌که در طول سال بويژه در ايام تعطيلات شاهد حضور ميليون‌هاي مسافر در اين استان هستيم.

کردستان، استاني سرسبز و خرم با وسعتي معادل 28 هزار و 203 کيلومتر مربع است که در غرب ايران و در مجاورت بخش شرقي کشور عراق قرار دارد.

مهمان‌نوازي و مهرباني مردم خونگرم کردستان همواره زبان زد بود و اين امر اشتياق بيش از پيش مردم ايران زمين و حتي ساير کشورها را به حضور در اين سرزمين افزايش داده است.

استان کردستان به دليل تاريخ و قدمت طولاني و جغرافياي خاص خود از مکان‌هاي تاريخي و طبيعي با ارزشي برخوردار است که در مناطق مختلف استان پراکنده شده‌اند. جنگل‌هاي بلوط، آبشارها و رودخانه‌هاي خروشان، چشمه‌هاي طبيعي و کوه‌هاي سر به فلک کشيده؛ طبيعت زيبا و چشم نواز استان  را رقم زده و  يکي از زيباترين جلوه‌هاي گردشگري طبيعي ايران را در دامنه‌هاي زاگرس به وجود آورده است.

جاذبه‌هاي تاريخي و معماري منطقه در کنار آيين‌ها و فرهنگ رايج بين اقوام کرد از ديگر جاذبه‌هاي استان کردستان است که موجب ترغيب بسيار از گردشگران و مسافرين به حضور در اين منطقه مي‌شود.

معاون عمراني استانداري کردستان گفت: توسعه بخش گردشگري به عنوان يکي از مهم‌ترين شاخصه‌هاي تحقق توسعه پايدار استان بايد در اولويت مسئولين ذيربط قرار گيرد.

امير قادري خاطرنشان کرد: با توجه به وجود منابع آبي فراوان و ذخاير آبي سدهاي استان، بايد نسبت به استفاده از اين ظرفيت براي توسعه گردشگري بهترين بهره‌ و استفاده را برد.

وي با بيان اينکه بستر و ظرفيت‌هاي لازم براي توسعه بخش گردشگري در استان فراهم است گفت: توجه به ظرفيت‌هاي بخش گردشگري مي‌تواند آهنگ توسعه استان را شتاب بخشد.

قابليت‌هاي زياد در بخش گردشگري کردستان

به گفته معاون عمراني استانداري کردستان، تدوين و اجرايي طرح‌هاي جامع گردشگري اقدامي اساسي براي توسعه گردشگري در استان است که بايد با بررسي کارشناسي و شناسايي ظرفيت‌هاي موجود استان بستر رشد و شکوفايي اين بخش را فراهم کرد.

قادري خاطرنشان کرد: منابع طبيعي فراوان با قابليت‌هاي گردشگري فرصت توسعه بخش گردشگري را در استان فراهم کرده است، که بايد با برنامه‌ريزي‌هاي مستمر از اين بستر به بهترين شکل ممکن استفاده کرد.

به گفته وي، مطالعات طرح‌هاي جامع در مناطق ويژه گردشگري به منظور افزايش تعداد گردشگران از ديگر اقداماتي است که زمينه تحقق اهداف مورد نظر در زمينه توسعه گردشگري در استان را فراهم مي‌کند.

وي بر ايجاد بسترهاي لازم به منظور ورود بخش خصوصي براي سرمايه‌گذاري در طرح‌هاي گردشگري را  ضروري خواند و گفت: مديران دستگاه‌هاي اجرايي متولي در بخش گردشگري بايد با حذف بروکراسي اداري و کوتاه کردن زمان بررسي درخواست‌ صدور مجوز متقاضيان زمينه را براي جذب هرچه بيشتر سرمايه‌گذاران در اين حوزه فراهم کرد.

معاون هماهنگي امور عمراني استاندار کردستان خاطرنشان کرد: بدون شک توسعه گردشگري و افزايش ورود توريست‌هاي خارجي و داخلي به استان بستر مناسبي براي رشد سرمايه‌گذاري در کردستان را ارتقا مي‌دهد.

به گفته قادري، ايجاد مشوق‌هاي لازم به منظور تحقق اين مهم نيازي لازم و ضروري است.

ثبت 1700 اثر کردستان در فهرست آثار ملي

‌ مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي کردستان نيز از اين استان به عنوان يکي از مهم‌ترين مراکز هدف گردشگري کشور نام برد و گفت: مسئولان و مديران اجرايي استان بايد با تخصيص اعتبار مورد نياز اين حوزه و توجه ويژه به آن از اين ظرفيت براي معرفي بيش از پيش اين استان فرهنگي در داخل و خارج از کشور استفاده کنند.

به گفته فرهاد ميمنت‌آبادي، مناطق گردشگرپذير و تاريخي زيادي در کردستان وجود دارد که در صورت ثبت جهاني آنها تحولي عظيمي در حوزه گردشگري استان به وجود مي‌آيد.

وي بي‌‌توجهي به ميراث فرهنگي استان را غيرقابل جبران‌ دانست و گفت: وجود بيش از يک‌هزار و 700 اثر ثبت شده و 60 بناي تاريخي نياز توجه ويژه به ميراث فرهنگي استان را بيشتر کرده است.

به گفته مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي کردستان، توسعه گردشگري، توجه به ظرفيت‌ صنايع دستي در راستاي ايجاد اشتغال پايدار از مهم‌ترين رسالت‌هاي اين اداره‌کل در استان است.

وي سفر هشت روزه مقام معظم رهبري و تعابير زيبا و حکيمانه ايشان در مورد کردستان را نقطه قوتي براي توسعه بيش از پيش صنعت گردشگري در استان دانست و گفت: امنيت و آرامش حاکم بر استان نيز از ديگر عوامل تقويت بحث گردشگري در چند سال اخير در استان است.

مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کردستان خاطرنشان کرد: از ابتداي سال‌جاري تا کنون بيش از 9 ميليون مسافر به استان سفر کرده‌اند که براساس آمار ثبت شده، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 6 درصد افزايش داشته است.

وي گردشگري جنگ و حضور زائران راهيان نور را از ديگر ظرفيت‌هاي استان در راستاي توسعه هرچه بيشتر صنعت گردشگري بيان کرد و افزود: سالانه هزاران نفر از سراسر کشور در قالب اردوهاي راهيان‌ نور وارد استان مي‌شوند.

جاذبه‌هاي گردشگري کردستان

مريم حسيني که از استان لرستان به کردستان سفر کرده است؛ از کردستان به عنوان ديار زيبايي‌ها و مهرباني‌ها نام مي‌برد و مي‌گويد:‌ نخستين باري است که به کردستان سفر مي‌کنم و ديدن اين همه زيبايي براي مني که از سرزمين زيبايي‌ها کوير مي‌آيم بسيار جذاب است.

وي گردش در طبيعت زيباي کردستان را نعمتي الهي براي مردمان اين خطه خواند و گفت: طبيعت بکر و دست نخورده‌اي که در کردستان است در کمتر جاي ايران زمين به چشم مي‌خورد.

وي خاطرنشان کرد:‌ جاي‌جاي ايران زيبايي‌هاي خاص خود را دارد که مي‌تواند انسان را مجذوب کند اما جاذبه‌هاي گردشگري که در کردستان ديده‌ام بسيار متفاوت است.

حسيني خواستار حفظ اين طبيعت بکر از سوي مردم استان و مسافرين شد و گفت: از بين بردن اين سرمايه‌ها، هدررفت ثروت‌هاي ملي است.

وي از مردم کردستان نيز به عنوان مردماني مهمان‌نواز و مهربان نام برد و گفت: خون گرمي و صفا و صميميت مردم کردستان در شهرها و روستاهاي مختلف هر مسافري را به دوباره سفر کردن به اين ديار ترغيب مي‌کند.

وارد بازار سرپوشيده سنندج مي‌شوم، فرم لباس‌هايي که بر تن دارند غيربومي بودنشان را به خوبي نمايان کرده است، با لهجه خاصي صحبت مي‌کنند کنارشان مي‌روم از مردمان خونگرم بندر ترکمن هستند براي رسيدن به اينجا بيش از 11 ساعت راه را طي کرده‌اند.

دنبال سوغات براي خانواده مغازه‌هاي بازار سنندج را يکي پس ديگر از زير نگاهشان عبور مي‌دهند.

کوه آبيدر، موزه سنندج، مسجد جامع و خانه کرد جاهايي است که در طول اين چند روز توانسته‌‌اند بازديد کنند اما همين چند جاذبه آنها را مجذوب کردستان کرده است.

خانم حيدريان با بيان اينکه کردستان جاذبه‌هاي گردشگري فراواني دارد گفت:‌ اطلاع‌رساني در مورد زيبايي‌ها و جاذبه‌هاي گردشگري اين استان نقش مهمي در تقويت گردشگري کردستان خواهد داشت.

وي نحوه برخورد مردم با مهمانان و مسافرين را نيز مطلوب ارزيابي کرد و گفت: صفا و صميميت و مهرباني اين مردم و نحوه برخورد آنها در کمتر جايي کشور ديده مي‌شود.

نياز به سرمايه‌گذاري در بخش گردشگري

به گفته کارشناس گردشگري کردستان، اين استان داراي توانايي‌هاي بالقوه‌اي در بحث گردشگري است که بايد با تلاش بيش از پيش زمينه حضور گردشگران و توريست در اين منطقه فراهم شود.

تيمور خالديان با بيان اينکه توسعه صنعت گردشگري پايدار و ماندگار در اين استان امري ضروري است، گفت: توسعه گردشگري ضمن رفع مشکل بيکاري نقش بسزايي در ارتقا سطح اقتصادي مردم منطقه دارد.

وي خاطرنشان کرد: صنعت گردشگري قدرت اشتغالزايي و توليد کالا را افزايش مي‌دهد طوري که پولي که در صنعت گردشگري جابجا مي‌شود، اقتصاد را تقويت مي‌کند.

به گفته وي، مهمان‌نوازي، امکانات، اخلاق و آثار باستاني منطقه مهم‌ترين عواملي است که مسافران را از مسيرهاي دور به مقصد مي‌کشاند که کار در اين حوزه‌ها بايد در دستور مسئولين قرار گيرد.

خالديان با بيان اينکه متاسفانه صنعت گردشگري و اقتصاد استان سرد است تصريح کرد: بايد با تشويق سرمايه‌گذار در ورود به بخش جاذبه‌هاي گردشگري زمينه  افزايش ورود و جذب گردشگران را به استان فراهم کرد.

وي بر تشويق مردم استان نيز به ورود و سرمايه‌گذاري در اين بخش تاکيد کرد و گفت: با توجه به فرهنگي بودن استان بايد در جذب توريست، تقويت صنعت موسيقي، لباس محلي و آموزش زبان بيشتر تلاش کرد.

توسعه گردشگري، يک ضرورت اقتصادي است و اين واقعيت را هر بار که شاخص‌ها و آمار و اطلاعات اقتصادي را مرور کنيم بيشتر در مي‌يابيم.

صنعت توريسم چند قدم بيشتر تا فتح رتبه نخستين محور تجارت جهاني فاصله ندارد و چنان گسترده و فراگير در حوزه تبادلات اقتصادي کشورهاي جهان ظاهر شده است که تقريباً هيچ کجاي دنيا حتي نقاطي که از حداقل ظرفيت جذب گردشگر برخوردارند تلاش در جذب گردشگر را به عنوان يکي از منابع درآمد در برآوردهاي اقتصادي شان از نظر دور نمي‌دارند.

توسعه گردشگري در کردستان با توجه به ظرفيت و بسترهاي موجود در آن، وظيفه‌اي است که بر دوش تمام بخش‌هاي اقتصادي مرتبط با صنعت گردشگري  و به صورت ويژه بر عهده اداره‌کل ميراث فرهنگي و گردشگري و مجموعه‌هاي تابعه آن سنگيني مي‌کند.

کليد اصلي توسعه در گردشگري ما در حال حاضر ايجاد ارتباط و هماهنگي است. به عبارت بهتر توسعه پايدار گردشگري در هيچ منطقه‌اي اتفاق نمي‌افتد مگر اينکه شاهد حضور فردي حقيقي يا حقوقي به عنوان عامل توسعه باشيم.

تجربه نشان داده هر جا که در گردشگري کشور  اتفاق خاصي رخ داده و در هر بخشي که توسعه‌اي ايجاد شده، الزاما دست فرد يا گروهي به عنوان عامل توسعه در ميان بوده است.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/292/کردستان-و-ظرفيت‌هاي-توسعه-گردشگري---کليد-توسعه-گردشگري-کردستان-کجاست؟
بستن   چاپ