عصر کرد
برجام عامل انسجام ملی
دوشنبه 17 ارديبهشت 1397 - 18:06:01
کرد آنلاین - سنندج - برجام که تفاهمنامه ای بین المللی بین ایران و کشورهای تاثیرگذار در عرصه سیاست بین المللی است، این روزها از سوی برخی دولت های طرف مذاکره تهدید می شود که در این بین پشتیبانی مردم از آن با هدف دفاع از مصالح ملی ضروری است.
به گزارش ایرنا، برجام توافقنامه هسته ای ایران با گروه 1 + 5 است که با تلاش های چند ماهه گروه مذاکره ایران در 23 تیر 1394 مصادف با 14 ژوئیه 2015 به امضا رسید و بر اساس آن، ایران و گروه کشورهای مذاکره کننده ( ایالات متحد آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان) متعهد به انجام برخی اقدامات شدند.
پیش از توافق هسته ای برخی کشورهای غربی، ایران را به بهانه دستیابی به انرژی هسته ای ذیل تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا بردند و گروه مذاکره کننده ایرانی برای حمایت از مردم، مذاکره ها را با پشتوانه ملت زیر نظر و هدایت های رهبر معظم انقلاب اسلامی به پیش بردند تا اینکه پس از چند سال به نتیجه رسید.
از جمله مفاد این توافقنامه خارج شدن ایران از تحریم هایی بود که کشورهای معاند نظام مقدس جمهوری اسلامی علیه آن انجام داده بودند اما اکنون بعد از 2 سال دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحد امریکا این بار به بهانه اینکه ایران متعهد به مفاد این توافقنامه نیست بر طبل لغو این توافقنامه می کوبد.
این در حالی است که آژانس انرژی اتمی در گزارش بازدیدهای خود از نیروگاه های انرژی هسته ای ایران بر پایبندی ایران نسبت به تعهدهای خود مهر تایید زده است و متحدان اروپایی ایالات آمریکا نیز نسبت به ادامه اجرای این توافقنامه تاکید دارند.
با این حال برجام در کش و قوس لغو یا ادامه قرار داشته و آنچه که مهم است بهره مندی ایران از قدرت و پشتوانه مردمی برای ادامه مسیر است که انتظار می رود مردم همانند گذشته از مسئولان در راستای ادامه این روند دیپلماسی حرکت کنند.
از آنجایی که پشتوانه مردمی عاملی دلگرم کننده برای دولت ها در راستای اجرای سیاست های همسو با منافع ملی است، مردم ایران نیز با آگاهی از این مهم در تمامی مراحل موضوع هسته ای با مسئولان نظام و دولت همراه بوده اند.
بدون شک ملت در زمان حاضر نیز همچون گذشته به مسئولان خود اعتماد داشته و در بحث مواضع بین المللی و سیاست های ملی یکصدا عمل می کنند تا در حفظ اقتدار و قدرت سیاسی کشور سهم خود را ایفا کنند.
بحث استفاده از علم و فناوری حق مسلم هر ملتی است و مردم کشورمان هم در این مورد کاملا با مواضع دولت موافق و همگام هستند از این رو خبرگزاری جمهوری اسلامی با برخی از مردم کردستان به عنوان بخشی از ایران اسلامی به گفت و گو نشسته که در متن زیر آن را می خوانید:
** اصل توافقنامه برجام خواست ملت ایران بود
استاد علوم سیاسی دانشگاه کردستان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: راهبرد حفاظت جدی دولت ایران از برجام کاملا مشروع است چرا که اصل مذاکرات، خواست مردم و اقدامی ملی بود.
علیرضا مرامی اظهار کرد: در اصل مذاکرات، دولت اراده ملی را نمایندگی می کرد و علت ایجاد کننده برجام خود مردم بودند و هستند بنابراین برجام کاملا مشروع و مردم نیز حامی آن هستند.
وی با بیان اینکه حمایت مردم از برجام انسجام و همبستگی ملی را در پی دارد، افزود: مردم با وجود مشکلات، پای منافع ملی می ایستند که برجام هم یکی از همین مولفه ها است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه کردستان یادآور شد: در عرصه بین المللی نیز دفاع از منافع کشور (برجام)، انسجام ملی را آشکار می کند و نشان می دهد که مردم در پاسداری از مصالح ملی جدی هستند.
مرامی با بیان اینکه توافقنامه برجام نشان دهنده پایبندی مردم و دولت ایران در حل مشکلات بین المللی از طریق شیوه های مسالمت آمیز است، تاکید کرد: از آنجایی که خود مردم حامی اصلی برجام بودند، پس در حفظ این توافقنامه دولت را یاری می دهند و در صورت عهدشکنی آمریکایی ها، قاطعانه در برابر آن خواهند ایستاد.
وی شرایط حال حاضر کشور در حوزه برجام را نیازمند حمایت بیشتر مردم از این توافقنامه در شبکه های اجتماعی دانست و یادآور شد: می طلبد رسانه ها هم به نمایندگی از مردم از حفظ برجام حمایت کنند ضمن آنکه دفاع ایرانیان خارج از کشور بویژه نخبگان ایران در آمریکا هم می تواند بسیار موثر باشد.
به گفته وی، حمایت جنبش دانشجویی از برجام در دانشگاه ها و برگزاری راهپیمایی عمومی مردم در روزهای آینده هم نقش بزرگی در حمایت از برجام می تواند داشته باشد.
** نگاه دولت به موضوع هسته ای فارغ از نگاه و خواست مردم نیست
فعال رسانه ای و سردبیر هفته نامه سیروان سنندج نیز در ارتباط با اهمیت مواضع دولت در بحث هسته ای افزود: این موضوع از دو زوایه قابل تحلیل بوده که ابتدا تحلیل پایگاه مردمی دولت است، چنانچه دولت از اعتنا و اعتماد ملی و مشروعیت مردمی برخوردار باشد، پیداست نگاه دولت نمی تواند فارغ از نگاه مردم باشد.
توفیق رفیعی افزود: بر پایه این زاویه نگاه موضع دولت منتخب در موضوعی حساس چون بحث هسته ای، جدای از موضع مردم نیست و چنان که موضوع هسته ای در جریان انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم در سال 96 از مسایل چالشی بین نامزدها بود.
وی اظهار کرد: این نگاه 'دولت مستقر' بود که رای اعتماد ملت گرفت به همین دلیل می توان گفت اگر نگاه دولت دقیقا منطبق بر نگاه شهروندان نباشد قطعا زاویه و انحراف ندارد و دارای مشروعیت عمومی و مردمی است.
رفیعی به تحلیل دوم خود در ارتباط با اهمیت مواضع دولت نیز اشاره کرد و افزود: آنچه اکنون در بیرون مرزهای ایران و از سوی قدرت های جهانی علیه ایران در جریان است وجدان عمومی قشر متوسط و نخبگان و حتی توده ها را به این نتیجه رسانده که در برابر هجمه زیاده خواهانه قدرت های خارجی، منافع ملی و عمومی کشور را درک کنند، در اولویت قرار دهند و با تصمیم دولت در این بزنگاه ها همدلی و همراهی کنند.
وی تاکید کرد: ممکن است ما به ضعف های دولت از جمله مسایل اقتصادی انتقاد داشته باشیم اما همه در کشتی منافع ملی سوار هستیم و عقل سلیم حکم می کند به تدبیر دولت اعتماد کرده و آن را مشروع بشماریم و با دیده احترام آن را بپذیریم.
رفیعی یادآور شد: منظور از مردم در مقوله اساسی چون موضوع تخصصی هسته ای، نخبگان و افراد ذی نفوذ، گروه های مرجع و سیاسی و تخصصی و حزبی معطوف به قدرت است که نسبت به کنش های تاریخ ساز دولت می توانند واکنش داشته باشند.
فعال رسانه ای کردستان با بیان اینکه به نظر می آید اکثریت این افراد مقید به مصالح ملت و از موضع دولت در بحث انرژی هسته ای دفاع می کنند، گفت: اما به نظر من همچنان گروه های پیرو نحله فکری موسوم به راست در کشور اگر نتوانند تصمیم دولت را در انتظار عمومی و یا در عرصه رسانه ای به چالش بکشند، به تجربه ثابت شده که در بهترین شرایط همراهی و 'حمایت انتقادی' با اما و اگر را در دستور کار قرار می دهند.
وی در خصوص اهمیت حمایت مردم از حقوق هسته ای در بازتاب ملی و بین المللی نیز افزود: با توجه به تهدیداتی که آمریکا برای برهم زدن برجام می کند، حمایت مردم و اقشار مختلف مردم از جمله نخبگان سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و هنری از اقدامات دولت و حاکمیت برای حفظ و صیانت از حقوق هسته ای در حالت کلی نگاه ملی و همدلانه مردم و دولت به این موضوع است.
وی یادآور شد: این حمایت ها می تواند کنش دولت های متخاصم نسبت به میهن را کم اثر و از حجم فشارها بکاهد و شدت و دامنه بحران و آثار و تبعات زیاده خواهی رقبا را کم کند و اجازه دهد مقامات کشور با اطمینان بیشتر امور را تدبیر کنند.
رفیعی اضافه کرد: بدون شک همدلی ملی و نبود شکاف دربین دولت و مردم می تواند رقبای جهانی ما را از سرسختی و پافشاری بر مواضع خودخواهانه دور و از سر تعامل بر سر میز مذاکره و گفت وگو بنشاند و گزینه های تقابلی و سطح تهدیدهای سخت آنان را به تعامل و مذاکره عزت مندانه ارتقا دهد.
**مردم در بحث حقوق هسته ای کاملا با دولت همگام هستند
یک فرهنگی بازنشسته آموزش و پرورش کردستان معتقد است: بحث استفاده از انرژی هسته ای حق مسلم هر ملتی است و مردم کشورمان هم در این مورد کاملا با مواضع دولت موافق و همگام هستند.
محمود کرمی اظهار کرد: بنا به مقضیات زمانی و پیشرفت تکنولوژی در عصر حاضر، استفاده از انرژی هسته ای صلح آمیز اجتناب ناپذیر است و مردم ایران اسلامی هم این حق را برای خود قائل هستند.
وی مواضع دولت نسبت به برجام و حق هسته ای کشورمان را عاقلانه و کاملا منطقی دانست و افزود: مردم همواره از دولت در بحث استیفای حقوق هسته ای حمایت کرده و خواستار قاطعیت مسئولان در این بخش هستند.
کرمی تاکید کرد: حمایت مردم از دولت در اجرای برجام و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای در حفظ آن بسیار تاثیرگذار خواهد بود؛ ضمن آنکه خروج هرکدام از طرف ها از توافق برجام، اعتبار سیاسی آنان را زیر سوال خواهد برد.
این معلم بازنشسته کردستانی، مردم را حامیان اصلی برجام دانست و گفت: دولت و مسئولان مرتبط با بحث هسته ای و توافقنامه برجام باید با قدرت در مقابل زیاده خواهی های غربی ها به ویژه دولتمردان آمریکا بایستند و از آن دفاع کنند.
کرمی کوتاه آمدن مسئولان کشور از توافقنامه برجام را به ضرر منافع ملی دانست و اضافه کرد: حفظ برجام و قاطعیت دولت در اجرای آن بر قدرت سیاسی خارجی ایران می افزاید.
** پشتوانه مردمی باعث رشد فضای گفت و گوی دیپلماسی می شود
یک ورزشکار کوهنورد و فعال مدنی کردستان می گوید: با توجه به دیپلماسی قوی و ابتکار دولتمردان در طول ماه های نفس گیر مذاکره و تاکید بر حقانیت و حقوق مصرحه در چارچوب معاهدات بین المللی و انعکاس و بازتاب مذاکرات در فضای داخلی و به نوعی آگاهی بخشی عمومی، قطعا برجام نزد مردم مشروعیت دارد.
عباد زینبی اظهار کرد: پشتوانه مردمی برای دولت‌ها بسیار مفید ‌و باعث دلگرمی دولتمردان است و مردم ایران نیز در موضوع هسته ای همراه و همگام با دولت هستند.
وی افزود: این حمایت مردمی برای مردان دستگاه دیپلماسی در زمان انجام مذاکره ها نوعی امیدواری مضاعف و مصمم شدن در مذاکرات را به همراه داشته است و اکنون نیز بسان گذشته مسئولان خود به عنوان نماینده، افکار آنان در جامعه جهانی پشتیبانی می کنند.
زینبی اظهار کرد: بودن مردم در کنار دولتمردان نه تنها باعث حفظ نتایج مثبت برجام در ابعاد مختلف داخلی و بین المللی می شود بلکه موجب روند مثبت و رو به رشد فضای گفت و گو و دیپلماسی با دنیا و قدرت های بزرگ بر اساس منطق و صلابت ایرانیان را فراهم می کند.
وی گفت: دغدغه مردم به دلیل داشتن مشکلات اقتصادی، سبب حمایت آنها برای حفظ برجام و رسیدن به ثبات اقتصادی است بنابراین آنان انتظار دارند که مذاکره کنندگان هسته ای کشورمان نهایت تلاش خود را برای عدم خروج دولت امریکا از برجام به عمل آورند.
** ملت به مسئولان نظام و دولت اعتماد دارند
یک فعال رسانه ای کردستان نیز گفت: تاکنون حمایت ملت از همه دولتمردان و تصمیمات نظام وجود داشته که نمونه بارز آن حضور باشکوه مردم در راهپیمایی ها و انتخابات چهار دهه گذشته است.
سید دارا سیدعباسی اظهار کرد: در انتخابات اخیر ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی غول های رسانه ای دنیا با پروپاگاندای (تبلیغات سیاسی جهت دار) خود سعی در نشان دادن نارضایتی و عدم حمایت مردم از نظام را داشتند که ملت باهوشیاری و حضور خود، این نقشه ها را نقش برآب کردند.
وی با بیان اینکه هم اکنون نیز همه ایرانیان درحمایت از حقوق هسته ای ایستاده اند افزود: چون دولت برآمده از رای خود مردم است ملت نیز به آنها اطمینان و اعتماد دارند.
سید عباسی عمده علت این اعتماد را پیروی مردم از فرمایشات رهبر معظم انقلاب دانست و یادآور شد: ایشان مذاکره کننده گان هسته ای را فرزندان ایران و انقلاب نامیدند که این مهم، عاملی برای پشتیبانی مردم از دولت برای اجرای سیاست های نظام مقدس جمهوری اسلامی شد.
به گفته وی، ملت همچون گذشته باید به مسئولان خود اعتماد داشته باشند چراکه آنان هم از دلسوزان نظام و اغلب از خانواده معظم شهدا و جانبازان هستند، پس قطعا اعتماد و حضور باشکوه ملت همچون گذشته مایه آرامش و دلگرمی مسئولان است.
وی اضافه کرد: ملت ایران همگی دارای هوش و ذکاوت مثال زدنی درمیان ملت های دنیا هستند و در اکثر مواقع گوشه چشمی هم به خواص دارند.
این فعال رسانه ای افزود: خواص جامعه که همیشه مورد احترام اقشار ملت هستند می توانند با روشنگری و تبیین مسائل مربوط به برجام، سعی در آرامش بیشتر ملت داشته باشند.
سیدعباسی گفت: دشمنان و ملت ها و دولت های دنیا همیشه خواص را نماینده فکری ملت ها و دولت ها می دانند و حمایت این اقشار می تواند وزنه را به نفع کشورمان سنگین تر کند.
** دولت ها در عرصه های بین المللی به نمایندگی از مردم عمل می کنند
دانش آموخته رشته حقوق بین الملل عمومی نیز در این ارتباط با اشاره به اهمیت پشتیبانی مردم از حاکمیت و دولت در عرصه های بین المللی به ویژه حفظ برجام گفت: دولت ها به نمایندگی از مردم عمل می کنند از این رو حمایت مردم برای حفاظت و صیانت از برجام به نوعی دفاع از حقوق خود در عرصه های بین المللی است.
اکبر زارع افزود: علاوه بر آن حمایت مردم از حاکمیت در راستای سیاست های بین المللی، مشروعیت بخشیدن به آن حاکمیت از سوی مردم برای قد علم کردن دولت در عرصه های داخلی و بین المللی است.
وی افزود: در مسائل بین المللی که هسته ای هم جزو آنهاست همیشه باید حاکمیت، دولت و مردم هماهنگ عمل کنند؛ چرا که بحث منافع ملی ایران در میان است.
وی اضافه کرد: تمامی کشورهای مدرن در بحث مواضع بین المللی و سیاست خارجی برای رسیدن به منافع ملی به صورت یک صدا و همدل عمل می کنند تا کشور به چالش کشیده نشود.
او گفت: بر همین اساس باید حاکمیت و مردم هماهنگ بوده و دولتمردان براساس خواست مردم عمل کنند.
برجام در نتیجه خواست مردمی به سرانجام رسید و هم اکنون نیز حمایت مردم از آن، انسجام و همبستگی ملی را در پی دارد؛ از این رو مردم واقف هستند که برای حفظ این توافقنامه، باید دولت را یاری داد که در صورت عهدشکنی آمریکایی ها، قاطعانه در برابر آن بایستند.
مواضع دولت جمهوری اسلامی نیز نسبت به برجام و حق هسته ای کشورمان کاملا منطقی بوده و لازم است مسئولان برای نتیجه مطلوب تر در این بحث علاوه بر پافشاری بر صیانت از حقوق ملی در سیاست خارجی، در راستای افزایش رفاه مردم تلاش کنند.
3034 /7355/3020/

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/26118/برجام-عامل-انسجام-ملی
بستن   چاپ