عصر کرد
محله سرتپوله، گنجينه اي نهفته در دل سنندج
دوشنبه 10 فروردين 1394 - 12:04:19 PM
ايرنا
محله سرتپوله از نظر موقعيت مکاني در حد فاصل خيابان هاي شهداء و صلاح الدين ايوبي، خيابان امام (ره) و طالقاني (پهلوي سابق) واقع شده است و بازارچه سرتپوله بعد از بازار اصلي سنندج يکي از شريان هاي اصلي اقتصادي و فرهنگي در شهر سنندج محسوب مي شود.

از عوامل اصلي تحرک و پويايي در اين قسمت از بافت قديمي شهر سنندج، وجود مقبره و امامزاده هاجره خاتون است، اين امامزاده براساس روايات موجود ، خواهر امام رضا (ع) است و روزانه پذيراي گردشگران و مسافران زيادي از اقصي نقاط ايران است.

از ويژگي هاي ديگر اين محله قديمي و تاريخي وجود خانه هاي تاريخي شاخص در آن است که مي توان به عمارت آصف (خانه کرد سنندج)، عمارت مشير ديوان، منزل و مسجد خورشيد لقاخانم، منزل احمدي، عمارت تاريخي ملک التجار و منزل خوشنواز اشاره کرد، بناهاي تاريخي محله سرتپوله مربوط به دوره هاي صفويه تا معاصر است.

اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کردستان در راستاي حفظ، مرمت و نگهداري بناهاي تاريخي در محله سرتپوله، مرمت، احيا و ساماندهي عمارت آصف، قسمتي از عمارت مشير ديوان، مسجد خورشيد لقاء خانم، تکيه بهرام بيگ و امامزاده هاجره خاتون را در دستور کار خود قرار داده بود که توسط کارشناسان حوزه حفظ و احياء اين اداره کل اقدامات مرمتي و حفظ و نگهداري اين بناهاي قديمي و تاريخي به انجام رسيد.

عمارت آصف يا خانه کرد سنندج يکي از بزرگترين عمارت هاي اعياني شهر سنندج است که در اين محله واقع شده است.

اين عمارت داراي ارزش ويژه معماري از لحاظ آجر کاري و گچبري و اروسي سازي است و حمام آن زيباترين حمام خصوصي در بين حمام هاي شهر سنندج است.

بناي اوليه اين عمارت مربوط به دوره صفويه است و در دوره هاي قاجاريه و پهلوي تکميل تر شده است و هم اکنون خانه کرد با تغيير کاربري به موزه مردم شناسي تبديل شده است.

عمارت مشير ديوان نيز که در خيابان شهدا و محله سر تپوله واقع شده، شامل هفت حياط با فضاهاي مرتبط و يک حمام خصوصي در داخل مجموعه است.

هر يک از حياط ها داراي آب نما بوده و عمارت توسط ميرزا يوسف مشيرديوان در دوره قاجاريه ساخته شده است، در اين عمارت از اروسي هاي پرکار، تزئينات آجري، کادر بندي ها و گچ بري هايي جهت تزئين استفاده شده است.

حمام شجاع لشگر از ديگر بناهاي تاريخي اين محله که در خيابان امام خميني (ره) کوچه يمين لشگر واقع شده، محسوب مي شود، اين حمام مربوط به دوره قاجاريه است و در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.

ديگر بناهاي تاريخي اين محله به صورت موزه يا غير موزه احياء و تغيير کاربري آنها مطابق با نياز روز داده شده است.

همچنين از بناهاي تملک شده توسط اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در قسمت هاي مختلف اين بافت مي توان به منزل احمدي، عمارت ملک التجار و قسمتي از عمارت مشير ديوان، حمام و سر درب شجاع لشکر اشاره کرد.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/2143/محله-سرتپوله،-گنجينه-اي-نهفته-در-دل-سنندج
بستن   چاپ