عصر کرد
گردشگري مذهبي ظرفيت ناشناخته و پنهان استان کردستان
يکشنبه 9 فروردين 1394 - 10:53:32 AM
مهر

کردستان از نظر داشتن جاذبه هاي گردشگري اعم از تاريخي و طبيعي يکي از استان هاي شاخص کشور است و از لحاظ گردشگري مذهبي هم پتانسيل لازم را دارد ولي متاسفانه تاکنون به صورت مطلوبي به آن پرداخته نشده و بخوبي به مردم و گردشگران معرفي نشده است.

درصورتيکه جوياي اطلاعاتي در خصوص معرفي جاذبه هاي گردشگري مذهبي کردستان از اداره کل ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري باشيد بي شک مطالب ارزشمندي براي ارائه به متقاضي در دست ندارند و هنوز در رابطه با جمع آوري مطالبي در اين رابطه اقدام نکردند.

يکي از کارشناسان اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کردستان علت موضوع مذکور را اين گونه بيان کرد: به دليل اينکه کردستان به عنوان استاني داراي گردشگري زيارتي و مذهبي در کشور شناخته شده نيست و اين نوع گردشگري دراستان قوي نيست به همين دليل به آن زياد پرداخته نشده است.

اين درحالي است که کردستان داراي اماکن مذهبي فراواني است که مي تواند زمينه جذب گردشگران و زائران زيادي را در طول سال به ويژه ايام تعطيلات نوروز فراهم کند ولي جاي بسي تاسف است که مسئولان ما زياد به منافع حاصل از اين نوع گردشگري توجهي نداشته اند.

همگان براين مهم واقف اند که گردشگري يکي از بهترين راه هاي برقراري ارتباط افراد با مذاهب و فرهنگ هاي مناطق مختلف است وبازديد از بناهاي تاريخي و مذهبي هم وسيله اي براي تحقق هرچه بيشتر اين مسئله به شمار مي آيد.

تعدادي از اماکن مذهبي کردستان جزو آثارارزشمند تاريخي و فرهنگي ايران اسلامي هستند که درفهرست آثار ملي هم به ثبت رسيده اند و نمونه آن مسجد جامع سنندج(دارالاحسان)، مسجد دومناره سقز و غيره است.

مسجد جامع سنندج

 مسجد جامع سنندج (معروف به دارالاحسان) يکي از مهم‌ترين مساجد شهر سنندج محسوب مي‌شود که داراي 2 هزار و 362 متر مربع مساحت و هزار و 862 متر مربع زير بناست، بنا بر اشعار موجود در اين مسجد که به وسيله ميرزا صادق اصفهاني متخلص به ناطق و ميرزا فتح الله خرم سنندجي متخلص به خرم سروده شده، ساخت مسجد در سال هاي 1227 ه .ق تا 1228 ه .ق انجام گرفته است.

از خصوصيات عمده مسجد جامع سنندج مي‌توان به دکورهاي هفت رنگ، آجرهاي لعاب کاري شده به جاي سنگ کف پوش و نوشتن دو سوم از يک جزء قرآن بر روي کتيبه‌هاي مسجد اشاره کرد.

بخش عمده اين بنا به آموزش اختصاص داشته و سه ضلع حياط بنا مدرسه است و دوازده حجره براي آموزش در آنها تعبيه شده است. پنج حجره در ضلع شمالي براي طلاب علوم ديني، چهار حجره در ضلع شرقي و سه حجره در ضلع جنوبي حياط مدرسه وجود دارد.

تمام اين حجره‌ها از طريق ايوانچه‌هاي کوچکي که در پشت آن‌ها قرار دارد به حياط (صحن) راه مي‌يابند و در طرفين مدخل حجره‌ها دو پنجره با گره چيني هندسي تعبيه شده که براي تنظيم نور و حرارت است.

مسجد دومناره سقز

مسجد دو مناره سقز واقع در محله ميان قلعه سقز و در دامنه يگانه تپه تاريخي داخل شهر،يعني نارين قلعه، و در واقع در بافت قديم شهر، در خيابان امام خميني و پشت حسينيه سقز واقع شده است.

 اين مسجد در محيطي آزاد ساخته شده، و از هر طرف باز است ، از طرف شمال به يك كوچه سه متري محدود به تپه قلعه قديم نارين قلعه و خيابان امام، و از طرف جنوب به محوطه باز حوضخانه راه دارد.

در جهت غرب به يك گذرگاه چهار متري و از طرف شرق نيز به يك كوچه يك متري محدود است. اين مسجد در سال 1380 با شماره ثبتي 2600 ، جزء آثار ملي كشور به ثبت رسيد.

ورودي اصلي اين مسجد ، در ضلع غربي قرار گرفته است ،اين در ورودي ، سر در آجري با بافت گره چيني آجر و كاشي زرد رنگ دارد، كه معرف دوره زنديه است.

گردشگري مذهبي کردستان

 بعد از در ورودي، يك دالان ارتباطي  براي رسيدن به شبستان مسجد قرار داردکه  ابعاد اين دالان ارتباطي ، حدود 3 در 5/3 متر است، كه از همين دالان به وسيله 9 پله مي توان به پشت بام مسجد رسيد. پله هاي اين راه ارتباطي، بدين صورت ساخته شده اند كه از چوبي براي لبه پله استفاده کرده، و براي ساخت پله ها پشت اين لبه چوبي را به وسيله سنگ هاي لاشه ، خشت خام و اندودكاه گل پر كرده اند.

هم در جوار و نزديکي تعداد ديگري از اماکن مذهبي استان جاذبه هاي طبيعي گردشگري وجود دارد که در آنجا هم مي توان زيارتي کرد و هم ازديدن اين جاذبه ها لذت برد که چنين شرايطي را امامزاده سيد جلال الدين(ع)-باباگرگر در شهرستان قروه دارد که در جوار اين امامزاده چشمه آب گرمي واقع است که هر سال تعداد زيادي گردشگر علاوه بر لذت بردن ازاين فضاي دل انگيز براي درمان بيماري ها به ويژه بيماري هاي پوستي از اين مکان بازديد مي کنند.

امامزاده هاجره خاتون(س)

بر اساس روايات موجود، اين امامزاده ، خواهر امام رضا (ع) است که در سفر آن بزرگوار به خراسان ، در کردسـتان رحلت فرمود و درمحله قديمي سر تپوله سنندج به خاک سپرده شده است .

در مجاور اين امامزاده، مسجد و آرامگاه مشايخ و بزرگان سنندج نيز قرار دارد. اين امامزاده در خيابان صلاح الدين ايوبي در ميدان انقلاب واقع است .

امامزاده پيرعمر(ع)

در باب شجره اين امامزاده گفته شده وي پسر بلافصل حضرت علي (ع) است و نام ايشان را سيد عبدالصمد ذكر نموده اند و چون مدفنش در بلاد اهل تسنن اتفاق افتاده او را پيرعمر مي خوانند.

گردشگري مذهبي کردستان

اين مجموعه شامل مقبره ومسجد است. بناي اصلي مقبره در زمان سليمان خان اردلان در سال 1040 هجري قمري ساخته شده و  اين بقعه در ضلع جنوبي خيابان امام خميني (ره) در مجاورت قلعه حكومتي سنه دژ قديم قرار گرفته است.

امامزاده پيرمحمد(ع)

امامزاده محمد بن يحيي (ع) مشهور به " پيرمحمد" فرزند امامزاده پيرعمر(ع) است. او از اولين ساداتي است كه در اين منطقه سكونت اختيار کرد. ساختمان جديد اين بارگاه و گنبد مخروطى شکل آن از تمام نقاط شهر ديده مى شود.اين بقعه در ميدان نبوت شهر سنندج، بالاي تپه اي در گورستان قديمي پيرمحمد  واقع شده است.

قرآن تاريخي نگل

قرآن نگل يكي از جاذبه هاي گردشگري استان  کردستان است که در روستايي به همين نام از توابع بخش «كلاترزان» سنندج كه در 65 كيلومتري غرب سنندج و در مسير جاده سنندج - مريوان واقع شده، است.

اين قرآن به خط کوفي است که بيش از 1000 سال از کتابت آن مي ‏گذرد وطول صفحات آن 40 سانتي ‏متر و عرض آن 35 سانتي‏متر است و در هر صفحه 14 سطر نوشته شده است.

اين اثر مقدس و حيرت‏انگيز مذهبي و هنري، روستا و مسجد نگل را به موزه‏اي معروف تبديل کرده است.

امامزاده سيد جلال الدين (ع) - باباگرگر

امامزاده سيد جلال الدين از ازنوادگان امام سجاد(عليه السلام) است. بقعه زيبا و تاريخي اين امامزاده در خارج از روستاي متروکه باباگرگر در 38کيلو متري شمال شرقي شهر قروه و در حاشيه رودشور واقع شده است.

مقبره امامزاده از چند بخش تشکيل شده، اتاق اصلي و گنبدي شکل آن در بخش جنوبي و اتاق‌هاي ديگر در ضلع شرقي جاي دارد.

چشمه آب معدني جوشاني از آثار طبيعي در کنار اين امامزاده واقع شده است که منجر به جذب تعداد زيادي گردشگر به منطقه شده است. اين چشمه آب معدني که ترکيبي از گوگرد و آب است براي درمان بسياري از بيماري‌ها پوستي مفيد است.

امامزاده ابراهيم و اسماعيل (ع)

اين امام بزرگوار ازنوادگان امام علي بن الحسين سجاد (ع) اين پدر و پسر از بزرگان سادات جبل بودند که از دينور به کردستان مهاجرت کردند و سپس در اسفند آبادسکونت اختيار کردند و سيد اسماعيل در سال 650 يا 655و سيد ابرهيم در سال 675 ه.ق وفات يافته است.

امامزاده جعفر (ع) - شهر دلبران

بقعه اين امامزاده در ابتداي شهر دلبران در فاصله 24 کيلومتري شهر قروه واقع شده است. نسب شريف امامزاده جعفر با پنج واسطه به امام زين العابدين (ع) منتهي مي شود.

 امامزاده زين العابدين (ع)

بقعه اين امازاده مقابل ايوان شمالي بقعه امامزادگان هاجر و ساراخاتون (س) در گلزار شهداي شهر قروه واقع شده است.

گردشگري مذهبي کردستان

امامزاده زين العابدين از نوادگان امام موسي کاظم (ع) مي باشند.

 امامزاده عقيل (ع)

 اين امامزاده در70 کيلومتري شهر بيجار، در شهر حسن آباد ياسوکند از بخش کراني واقع گرديده است. اين بزرگوار که مورد احترام اهالي منطقه بوده داراي بنائي بسيار زيبا که مربوط به دوران صفويه بوده ميباشد.

امامزادگان عبدالله ، اسماعيل و محـمد (ع)

اين امامزادگان از نوادگان امام موسي بن جعفر (ع) مي باشند .اين بقعه متبرکه در دهستان پيرتاج واقع در 65 کيلومتري شهرستان بيجار واقع شده است .

امامزاده حمزه عرب (ع)

امامزاده حمزه عرب از نوادگان امام موسي بن جعفر (ع) است. اين امامزاده در در مرتفع ترين قله اي از کوههاي شهرستان بيجار بنام کوه حمزه عرب (ع) واقع در روستاي حسن آباد حومه واقع شده است .

امامزاده صاحبه خاتون (س) خواهر امام رضا (ع)

امامزاده صاحبه خاتون (س) در 27 کيلومتري شهر بيجار در تپه اي نزيک روستاي دهبنه واقع شده است که از سال 1362 با همکاري هيئت امنا کار بازسازي اين مکان متبرکه آغاز شده است.

افزايش 30 درصدي گردشگر مذهبي در نوروز 93 نسبت به 92

عليرغم تمامي کم توجهي هايي که به اماکن مذهبي براي ترويج و گسترش توريسم مذهبي مي شود ولي به گفته مديرکل اوقاف و امورخيريه کردستان در نوروز 93 نسبت به 92 شاهد افزايش 30 درصدي گردشگر مذهبي در استان بوديم.

گردشگري مذهبي کردستان

سلمان روحي عنوان کرد: افزايش درآمد بقاع متبرکه استان حاکي از افزايش حضور گردشگران در اين بقاع است.

وي يکي از برنامه هاي اين اداره کل در ايام تعطيلات نوروز را برگزاري طرح آرامش بهاري در امامزادگان استان خواند واظهارداشت: اجراي اين طرح از 28 اسفند امسال آغاز شده و تا 15 فرودين ادامه دارد.

وي ادامه داد: اين طرح در حرم مطهر امامزاده هاجره خاتون(س)، پير عمر(ع) سنندج، هاجر و سارا(س)، باباگرگر(ع)، پير بابا (ع) قروه، امامزادگان پير تاج(ع) بيجار  در حال اجرا است.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/2136/گردشگري-مذهبي-ظرفيت-ناشناخته-و-پنهان-استان-کردستان
بستن   چاپ