عصر کرد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هشدار داد:
وضعیت بیماری‌های غیرواگیر در کردستان به مرز خطرناک و هشدار رسیده است
دوشنبه 14 اسفند 1396 - 20:28:11
کرد آنلاین - معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اعلام اینکه در دنیا 76 درصد مرگ‌ و میرها مربوط به بیماری‌های غیرواگیر است، گفت: با یک نگاه اجمالی به وضعیت بیماری‌های غیرواگیر و عوامل خطر در کردستان به خوبی مبرهن است که استان در وضعیت بسیار خطرناک و نامناسبی قرار دارد که این امر می‌طلبد تا تدابیر لازم بر اساس اولویت‌بندی اتخاذ گردد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا منطقه کردستان، فرزام بیدارپور امروز (دوشنبه 14اسفند) در نخستین مجمع سلامت استان که در سالن شهدای دولت استانداری کردستان برگزار شد، با اشاره به اینکه در دنیا 76 درصد مرگ و میرها مربوط به بیماری‌های غیرواگیر است، اظهار کرد: این در حالی است که تنها 14 درصد مربوط به حوادث و 10 درصد ناشی از مابقی بیماری‌های مختلف است.
وی با اعلام اینکه از این 76 درصد مرگ، 46 درصد در بحث بیماری های قلبی رخ می‌دهد، افزود: طبق بررسی‌های صورت گرفته مشخص شده است که در این آمار 13 درصد بیماری‌های سرطان، دو درصد مربوط به دیابت و بیماری‌های تنفسی نیز 4 درصد را به خود اختصاص داده و مابقی بیماری های غیرواگیر نیز با یازده درصد، جامعه را تهدید می‌کند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه اولویت‌ها به چهار بیماری اصلی که عمدتاً بیشترین دلایل مرگ در جهان، کشور و استان را به خود اختصاص داده است، گفت: بیماری‌های غیرواگیر سالانه 17 و نیم میلیون نفر در دنیا را به کام مرگ کشانده که در این میان بیشترین آن مربوط به بیماری های قلبی عروقی، دیابت، بیماری های تنفسی و سرطان است.
وی با تأکید بر اینکه این چهار بیماری شایع، چهار عامل خطر را هم دارند، گفت: آنچه هدف وزارت بهداشت در کاهش بیماری های غیرواگیر تعریف شده است با کاهش و کنترل عوامل خطر در بیماری های غیرواگیر از جمله چاقی، دخانیات، تغذیه ناسالم، الکل و... مرتبط است.
بیدارپور با اشاره به اینکه در کشور ما عوامل خطر رتبه‌بندی شده است، توضیح داد: اولین مقوله به رژیم غذایی نامطلوب، پرفشارخونی، کم‌تحرکی، چاقی، سیگار، دیابت، آلودگی هوا، خطرات شغلی، کلسترول بالا و مصرف مواد مخدر تخصیص داده شده که از این عوامل به عنوان ده عامل خطری که سلامت ما را به تهدید می کنند، یاد می شود.
12.2 درصد کردستانی‌های بالای 18 سال سیگار می‌کشند
بیدارپور گریزی به مطالعات سال 1395 زد و گفت: بر اساس این آمار در استان کردستان 12.2 درصد افراد بالای 18 سال روزانه سیگار مصرف می کنند که این رقم دو درصد از میانگین کشوری بالاتر است.
وی با بیان اینکه در بحث فشارخون افراد بالای 18 سال کردستانی‌ها با اختلاف بسیار زیاد از کشور فاصله داریم، گفت: این رقم در کشور 27.3 درصد است که در استان به 35.3 می رسد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اعلام اینکه در بحث قند خون بالا و دیابت نیز آمار کشوری9.5 و در استان 8.9 است، ادامه داد: میزان مصرف میوه و سبزیجات در کشور 51.4 درصد در استان 66.7 درصد است که خوشبختانه این بُعد نسبت به مطالعات قبلی در وضعیت بهتری قرار گرفته است.
وی در ادامه به کم تحرکی اشاره کرد و توضیح داد: چه در کشور و چه در کردستان این رقم 90.3 درصد است که نشانگر این است که مردم تحرک استاندارد را ندارند، یعنی افراد 150 دقیقه در هفته ورزش استاندارد را انجام نمی‌دهند.
بیدارپور با اعلام اینکه در بحث شیوع اضافه وزن و چاقی آمارهای کشوری حاکی از 59.3 و در استان 63.8 درصد است، خاطرنشان کرد: در بحث شیوع کلسترول بالا و چربی خون نیز در کشور 48.1 و در استان44.7 است.
وی با تأکید بر اینکه با یک نگاه اجمالی متوجه خواهیم شد که بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر که باعث بیماری های غیرواگیر در استان می‌شوند، بسیار در وضعیت خطرناک و نامناسبی است، اظهار کرد: در راستای کاهش این عوامل باید تدابیر لازم بر اساس اولویت‌بندی اصولی و علمی لحاظ شود.
کاهش بیماری‌های غیرواگیر نیازمند تعهد دینی و جهانی است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در بخش پایانی مباحث خود با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی کشورها را ملزم کرده است تا برنامه‌های کاربردی را در راستای کنترل و کاهش بیماری های غیرواگیر لحاظ کنند، اظهار کرد: بر ما وظیفه است تا بهترین الگوهایی که توسط سازمان بهداشت جهانی تعریف می شود را شناسایی و معرفی سازیم.
وی افزود: در این برنامه ریزی باید عوامل خطر را کاهش داد و در نهایت باید سیستمی را طراحی و مستقر ساخت که به طور مرتب اطلاعات را به روز رسانی کند.
بیدارپور با بیان اینکه در سال 1394 سند کنترل بیماری های غیرواگیر توسط رئیس جمهور اعلام و سند آن تنظیم شد، خاطرنشان کرد: باید مبتنی با آن سند تا سال 2025 بتوانیم 25 درصد مرگ های زودرس ناشی از بیماری های غیرواگیر را کاهش داد.
وی در پایان تحقق این مهم را نیازمند تعهد دینی و جهانی که با کاهش مصرف دخانیات، کاهش مصرف الکل و نمک در کنار افزایش تحرک و ورزش که در سند جهانی تعریف شده است و هم‌چنین کاهش چهار حوزه کاهش بیماری های روانی، تصادفات، روغن های اسید چرب و مصرف مواد مخدر که در سند کشوری اضافه شده، را اجرایی دانست.
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/17518/وضعیت-بیماری‌های-غیرواگیر-در-کردستان-به-مرز-خطرناک-و-هشدار-رسیده-است
بستن   چاپ