عصر کرد
کردستان در صنعت مرغداري سرآمد است
سه شنبه 16 دي 1393 - 11:01:42 AM
فارس
صنعت دام و طيور يک صنعت پايدار است و توجه به اين صنعت مي‌تواند موجب رشد اقتصادي کشور شود، چرا که در واقع اتکا به درآمدهاي نفتي ناپايدار نمي‌تواند در دورنماي اقتصاد کشور موثر باشد و قطع به يقين توجه به صنعت دام و طيور و نقش دامپروري مي‌تواند پويايي اقتصاد کشور را تضمين نمايد.

داشتن نگاه فراگير و سيستمي لازمه رويکرد فرابخشي به موضوع امنيت غذا و تغذيه است، توسعه و گسترش محصولات دامي و طيوري در حوزه کشاورزي بايد به يک فرهنگ در ميان مردم تبديل شود چرا که لزوم اين صنعت يکي از گزينه‌هاي اصلي در امنيت غذايي و تغذيه‌اي در کشور به حساب مي‌آيد و اين امر مستلزم ارتقاي نظارت، تشويق و ترغيب بيشتر کشاورزان خواهد بود.

رونق مرغداري در کردستان مطلوب است

سرمايه‌گذاري و توليد در بخش‌هاي کشاورزي در کردستان که در شرايط غيرقابل پيش‌بيني و پيشگيري طبيعت صورت مي‌گيرد يکي از پر مخاطره‌ترين فعاليت‌هاي توليدي کشور است.

در کردستان بخش کشاورزي بخصوص در حوزه دام و طيور در ميان بخش‌هاي اقتصادي به دليل نقش تامين غذا و امنيت بر پايه منابع داخلي و همچنين حفاظت از منابع پايه توليد از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

دلايل زيادي موجب رونق صنعت مرغداري در شهرستان کامياران به تبع از استان کردستان شده است که از آن جمله مي‌توان به شرايط آب و هوايي مناسب و امکان جوجه‌ريزي در تمام فصول سال، رغبت سرمايه‌گذاري و امکان صادرات به کشور همسايه عراق و داشتن نيروي کار با تجربه اشاره کرد که تمامي اين مزايا باعث شده است که اکنون 600 واحد مرغداري گوشتي در استان کردستان فعال باشد که از اين ميان سهم کامياران 83 واحد مرغداري گوشتي است.

کامياران يکي از شهرستان‌هاي استان کردستان است که به عنوان کريدور ارتباطي دو استان و شمال و جنوب شناخته شده است، که همزمان با پيشرفت و توسعه استان، در صنعت مرغداري توسعه‌هاي چشمگيري يافته است تا جايي که در حال حاضر در توليد مرغ خودکفا بوده و اقدام به صادرات گوشت مرغي به ساير شهرستان‌ها و استان‌هاي مجاور مي‌کند.

 83 واحد مرغداري در کامياران فعاليت دارند

مدير جهاد کشاورزي شهرستان کامياران در خصوص صنعت مرغداري در اين شهرستان، اظهار داشت: 83 مرغداري فعال و داراي پروانه اين شهرستان وجود دارد که از اين ميزان بيش از 10 تا 15 درصد آنها غيرفعال هستند.

بهرام کوشکي از توليد و عرضه بيش از يک ميليون و 80 هزار قطعه مرغ در هر دوره در اين شهرستان خبر داد و افزود: با توجه به وضعيت آب و هوايي مناسب اين شهرستان، واحد‌هاي مرغداري هر ساله چهار دوره جوجه‌ريزي دارند که بر اين اساس هر ساله بيش از 4 ميليون  و 200 هزار قطعه مرغ در اين شهرستان توليد و عرضه مي‌شود.

وي به کسب رتبه چهارم استاني از لحاظ جوجه‌ريزي توسط اين شهرستان اشاره کرد و اضافه کرد: با توجه به توليد مازاد گوشت مرغ در اين شهرستان، امکان صادرات اين فرآورده از کامياران به ساير شهرستان‌ها و استان‌هاي همجوار فراهم است.

10 درصد توليدات مرغ کردستان در کامياران توليد مي‌شود

به گفته مدير جهاد کشاورزي کامياران، به‌طور متوسط بالغ بر 10 درصد توليدات سالانه گوشت مرغ در سطح استان در اين شهرستان توليد و عرضه مي‌شود.

وي در ادامه يکي از آيتم‌هاي پرورش مرغ از مرحله جوجه‌ريزي تا مرحله عرضه به بازار را استفاده از دُز مشخصي از آنتي‌بيوتيک به عنوان يک نوع داروي تقويتي فاقد هرگونه ضرر و زيان دانست و افزود: خوشبختانه تاکنون در واحدهاي پرورش مرغ اين شهرستان شاهد استفاده از داروهاي تقويتي مضر و خطرناک نبوده‌ايم.

مديريت توليد شرط اصلي پرورش سالم است

کوشکي مديريت توليد را عمده‌ترين شرط اساسي در عدم استفاده از آنتي‌بيوتيک در پرورش مرغ دانست و تصريح کرد: سالم بودن جوجه و داشتن رشد مناسب در روند پرورشي جوجه موجب عدم استفاده از آنتي‌بيوتيک‌هاي بي‌خطر دانست.

وي در ادامه به اشتغال‌زايي بيش از 340 نفر به صورت مستقيم و سه برابر اين ميزان به صورت غيرمستقيم در واحد‌هاي  مرغداري کامياران اشاره کرد و اظهار داشت: مرغداري‌هاي صنعتي نقش بسيار موثري در ايجاد اشتغال داشته‌اند.

36 واحد مرغداري بهينه‌سازي شده است

 وي بر لزوم افزايش کيفيت در توليد به جاي توسعه کمي واحد تأکيد کرد و اضافه کرد: در شهرستان کامياران تعداد 36 واحد از مرغداري شهرستان اقدام به بهينه‌سازي سالن‌هاي پرورش خود نموده که نقش بسزايي در افزايش کيفيت و ميزان توليد در واحدهاي توليدي دارند.

کوشکي ادامه داد: بيش از 24 واحد از مرغداري‌ها در اين شهرستان از نعمت گاز طبيعي برخوردار بوده که همين امر در کيفيت توليد و کاهش قيمت تمام شده مرغ موثر و داراي نفع اقتصادي براي توليد‌کننده و دولت است.

مدير جهاد کشاورزي شهرستان کامياران از در دست اقدام بودن تعدادي ديگر از واحدهاي مرغداري براي بهره‌مندي از نعمت گاز طبيعي به عنوان يک سوخت پاک خبر داد.

هدفمندي يارانه‌ها، موجب خسارات‌هايي در صنعت مرغداري شد

مرغدار شاخص استان کردستان و مدير واحد مرغداري 30 هزار قطعه‌اي 2 طبقه در شهرستان کامياران، اظهار داشت: من بالغ بر 20 سال است در حوزه پرورش مرغ گوشتي در اين شهرستان در حال فعاليت هستم.

جلال علي‌آبادي اجراي طرح مرغداري 2 طبقه‌اي همزمان با بهينه‌سازي را در کاهش هزينه‌ها سوخت و دارو و افزايش و بهبود ميزان توليد بسيار موثر دانست و افزود: اين واحد مرغداري مکانيزه و فول‌اتوماتيک بوده و تاکنون به صورت مستقيم موجب اشتغالزايي براي 3 نفر شده است.

وي موفقيت خود را مرهون حمايت جهادکشاورزي و حمايت مالي و تسهيلاتي بانک کشاورزي دانست و اضافه کرد: متأسفانه بعد از هدفمندي يارانه‌ها، صنعت مرغداري با مشکلات عديده‌اي از جمله، افزايش هزينه حامل‌هاي انرژي، بهاي دان و خوراک مرغ و دارو مواجه شده است.

اين مرغدار شاخص استان کردستان در ادامه بيان کرد: مهم‌ترين مشکل مرغداري‌ها بعد از هدفمندي يارانه‌ها، عدم ثبات قيمت نهاد‌ها و همخواني نداشتن قيمت فروش مرغ با قيمت تمام شده بود، که موجب ايجاد خسارت‌هايي به فعالان اين صنعت شد.

بهينه‌سازي مرغداري‌ها اقدامي اقتصادي است

به گفته علي‌آبادي، با توجه به اينکه شرايط فعلي صنعت مرغداري نا‌مساعد است، ارائه مجوز‌ها و تسهيلات جهت احداث واحدهاي مرغداري در توليد مرغ امري مناسب و درست نيست.

وي در پايان بر لزوم نگاه ويژه دولت به اين صنعت و مهيا کردن شرايط سهل براي صادرات مرغ  تأکيد کرد و ضمن دعوت از فعالان صنعت مرغداري براي بهينه‌سازي واحدهاي مرغداري خود، افزود: بهينه‌سازي مرغداري‌ها از اقدامات خوب و بسيار اقتصادي باشد.


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/1718/کردستان-در-صنعت-مرغداري-سرآمد-است
بستن   چاپ