عصر کرد
مناطق آزاد تجاری باید مولد صنعت و درآمدزایی در کشور باشند
شنبه 28 بهمن 1396 - 12:47:43 PM
ایسنا - اقتصادی
کرد آنلاین - عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: مناطق آزاد تجاری - صنعتی می توانند اثرات مثبت اقتصادی زیادی از لحاظ درآمد ناخالص ملی، اشتغال و به مرور بومی سازی صنعت و ورود تکنولوژی در جامعه خود داشته باشند، مشروط به اینکه این مناطق تجاری- صنعتی فقط تبدیل به مناطق خرید و فروش کالا نشود بلکه باید صنایع مونتاژ یا مادر در این مناطق تعبیه شود، چرا که در این تعبیه شدن چون از نیروهای بومی استفاده می شود قطعا به نفع خواهد بود. دکتر حامد قادرزاده در گفت و گو با ایسنا منطقه کردستان، با بیان اینکه مناطق آزاد تجاری معمولا در کشورهایی بیشتر مورد توجه است که مشکل جابه جایی محصولات، واردات و صادرات یکی از مباحث اصلی در این کشورها است.
وی افزود: به منظور رفع موانع تجاری بین کشورها، در کشورهایی که وضعیت خاص اقتصادی و مناطق مرزی قابل توجهی با کشورهای صنعتی و واسط که می توانند به عنوان یک مناطق خاص از آنها استفاده کند دارند، ایجاد می شود.
این استاد دانشگاه، بیان کرد: هدف از ایجاد این مناطق وارد کردن صنعت هایی است که در آن کشور وجود ندارد و قاعدتا این مراکز دارای شرایط خاص کشور وراد کننده صنعت است نه کشوری که به عنوان میزبان این منطقه آزاد تجاری در محدوده جغرافیایش قرار دارد.
وی افزود: مناطق آزاد تجاری - صنعتی می توانند اثرات مثبت اقتصادی زیادی از لحاظ درآمد ناخالص ملی، اشتغال و به مرور بومی سازی صنعت و ورود تکنولوژی در جامعه خود داشته باشند، مشروط به اینکه این مناطق تجاری- صنعتی فقط تبدیل به مناطق خرید و فروش کالا نشود بلکه باید صنایع مونتاژ یا مادر در این مناطق تعبیه شود، چرا که در این تعبیه شدن چون از نیروهای بومی استفاده می شود قطعا به نفع خواهد بود.
قادرزاده ادامه داد: اما در مورد استان کردستان، با توجه به وجود بیش از 200 کیلومتر مرز مشترک بین کشور عراق و ایران و وجود مناطق خاص اقتصادی در اقلیم کردستان عراق، اقتصاد کردستان می تواند متحول شود، اما یکسری مشکلات پایه ای وجود دارد که لازم است در کوتاه مدت برای آنها چاره ای اندیشید.
این استاد دانشگاه، تصریح کرد: در مناطق آزاد تجاری – صنعتی، به دلیل عدم پرداخت مالیات، تردد آزاد و راحت، فعالیت های اقتصادی آزاد و فارغ از قوانین و مسایل داخلی کشور و عدم وجود محدودیت های اقتصادی، می توان به راحتی فعالیت های مناسب اشتغالزایی را ایجاد کرد.
وی با تاکید بر اینکه استان کردستان در راستای ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی دارای مزایای بسیار خوبی از جمله نیروی انسانی به ویژه تحصیل کرده است ادامه داد: با شکل گیری این مناطق زمینه جذب افرادی که دارای تجربه خاص بوده و در مرکز کشور هستند فراهم می شود و به نوعی نیروهای موجود استان را هم می توانند به کار بگیرند.
قادرزاده بیان کرد: متاسفانه بیشتر نیروهای توانمند استان کردستان به دلیل عدم وجود واحدهای صنعتی بزرگ و همچنین مشکلات خاص زیر ساختی در استان، از کردستان خارج شده و در سایر مناطق مرکزی و جنوبی و حتی اقلیم کردستان به صورت نیروی کارگری مشغول به فعالیت هستند و به همین دلیل صاحبان سرمایه هم از کردستان خارج شده و به مرکز ایران رفته اند.
وی عنوان کرد: اگر این مناطق آزاد تجاری - صنعتی که محدوده خاصی را در بر می گیرد راه اندازی شود، به طور قطع و به مرور خدمات پشت این مناطق، توسعه فرودگاه ها و جاده ها، مناطق توریستی و هتل ها نیز توسعه می یابد که این خود اشغالزا و درآمدزا خواهد بود.
قادرزاده با تاکید بر اینکه موانعی هم در این راستا وجود دارد که نباید فراموش شود گفت: بخش دولتی باید به سرعت زیرساخت های لازم برای تشکیل مناطق آزاد تجاری و صنعتی در بانه و مریوان را آماده کند چرا که هیچکدام از این دو شهرستان در حال حاضر دارای جاده مناسب نیستند و تردد در این مناطق با مشکلات جدی مواجه می شود، همچنین فرودگاه سقز هم که به نحوی مهم ترین زیر ساخت برای شکل گیری این مناطق است پس از گذشت سال ها هنوز به نتیجه نرسیده است.
وی تصریح کرد: چنانچه این زیر ساخت ها فراهم شود مواردی همچون به کارگیری نیروهای تحصیلکرده، سامان دادن به بخش صادارات و واردت در این مناطق و تا حد قابل توجهی حجم کولبری در استان کردستان ساماندهی خواهد شد.
این استاد دانشگاه افزود: امروز در کردستان به دلیل نبود سامان رسمی در مرزها، افرادی به صورت رسمی و غیر رسمی فعالیت های اقتصادی می کنند که آسیب های اقتصادی، انسانی، جغرافیایی و حتی تخریب های زیست محیطی هم برای منطقه به دنبال دارد.
وی گفت: با شکل گیری مناطق آزاد تجاری و صنعتی زمینه ایجاد واحدهای اقتصادی از سوی بخش خصوصی و جذب سرمایه های خارجی در داخل استان فراهم می شود که قطعا توسعه سایر مناطق استان را نیز موجب می شود، مشروط به اینکه این مناطق نباید فقط به محلی برای خرید و فروش کالا تبدیل شود بلکه باید بتوانیم صنعت ایجاد کنیم.
قادرزاده تصریح کرد: اگر تشکیل این صنعت ها در مناطق آزاد تجاری و صنعتی هرچه مناسبت تر با پتانسیل های منطقه و نیروهای انسانی موجود استان باشد بازدهی ببیشتری خواهد داشت.
وی آموزش را از دیگر مباحث مهم استان در این زمینه دانست و گفت: آماده کردن نیروهای موجود در استان، اعم از کارفرمایان، نیروهای خدماتی و نیروهای انسانی که می خواهند در این مناطق آزاد تجاری و صنعتی همکاری داشته باشند باید با دنیای اقتصاد آشنایی داشته باشند، چون مشابه این مراکز در سایر نقاط کشور وجود دارد که متاسفانه به مراکز خرید و فروش کالا تبدیل شده و نتوانسته اند هیچ صنعتی وارد کشور کنند و درآمدزایی مناسبی داشته باشد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: لذا لازم است هم آموزش های رسانه ای از طریق رسانه های صوتی و تصویری با برنامه ای مدون و سیستماتیک زمینه فکری و نگرشی خاصی برای این مسئله مطرح کنند و هم دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به این مسئله بپردازند.
وی ادامه داد: امروزه بحث مهمی که در نیای اقتصاد در این زمینه مطرح است و مانع بسیاری از مسایل می شود این است که آیا ما می توانیم این استاندارادها را رعایت کنیم یا نه، چرا که در این صورت امنیت مالی برای سرمایه گذار یا کشورهای وارد کننده صنایع در منطقه فراهم می شود.
قادرزاده خاطرنشان کرد: پس رعایت استانداردهای مالی و تجاری و توجه به صنایع ورودی به منطقه که باید بر اساس تقاضای بازار باشد، عواملی مهم در این راستا است که باید رعایت شود؛ چرا که نباید90 درصد کار خارج از منطقه آزاد تجاری در کشور میزبان باشد و فقط نقش10 درصدی در این منطقه اجرا شود.
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/15894/مناطق-آزاد-تجاری-باید-مولد-صنعت-و-درآمدزایی-در-کشور-باشند
بستن   چاپ