عصر کرد
دلایل عدم پیشرفت فوتبال در کردستان/ضعف مدیریت یا عدم حمایت
چهارشنبه 20 دی 1396 - 10:50:44 AM
ایرنا
کرد آنلاین - سنندج - فوتبال ورزش اول، سودآور و پرطرفدار در دنیا است اما این ورزش در کردستان با وجود استعدادهای فراوان بدلایلی که کارشناسان و مسئولان ورزش به آن خواهند پرداخت، تاکنون نتوانسته جایگاهی در خور شان در کشورمان پیدا کند.
  فوتبال را می توان ورزشی جهانی و همه گیر نامید چرا که طرفداران میلیونی در سراسر جهان دارد و تنها ورزشی است که در زمان برگزاری مسابقات و رویدادهای مهم آن، میلیون ها نفر را پای تلویزیون می کشاند.
در استان کردستان نیز فوتبال، محبوب ترین و پرطرفدارترین ورزش در میان مردم است و می توان گفت این ورزش در خون نونهالان، نوجوانان و جوانان و حتی بزرگسالان این منطقه ریشه دوانده است.
با وجود علاقه و استعدادهای وافری که در میان جوانان این خطه نسبت به فوتبال وجود دارد طی چند سال اخیر به هر دلیلی شاهد رکود این ورزش در استان بوده ایم و پیشرفت خاصی حاصل در این رشته مهیج و پرطرفدار نشده است.
استان کردستان در بخش فوتبال مردان یک تیم در لیگ برتر نوجوانان کشور، یک تیم در مرحله دوم لیگ دسته سه، یک تیم از جوانان هم در لیگ دسته سه و در فوتسال هم یک تیم جوانان در لیگ برتر دارد.
در بخش فوتبال بانوان هم یک تیم در لیگ برتر باشگاه های کشور، یک تیم در لیگ دسته سه فوتسال، یک تیم در لیگ دسته یک نوجوانان کشور و یک تیم نیز در لیگ دسته یک جوانان در حال رقابت دارد.
همچنین 18 مدرسه فوتبال در کردستان، پنج تیم در لیگ برتر فوتبال استان و 10 تیم نیز در لیگ دسته یک باشگاه های استان فعالیت می کنند.
اگر به آمار تیم های کردستانی حاضر در لیگ های مختلف کشوری نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که در سطح فوتبال بزرگسالان و در بخش مردان تیم موفقی وجود ندارد و فقط 2 تیم آن هم در لیگ دسته سه باشگاه های کشور در حال فعالیت هستند.
امروز، تنها تیم موفق کردستان در این رشته ورزشی، تیم لیگ برتری راه یاب ملل سنندج در لیگ برتر بانوان است که بسیار خوب عمل کرده و در رده چهارم جدول رده بندی لیگ برتر باشگاه های کشور قرار دارد در حالیکه این استان در بخش فوتبال مردان رده بزرگسالان فاقد تیم حتی در لیگ دسته دوم است.
 به منظور بررسی دلایل و عوامل موثر در عدم موفقیت فوتبال کردستان و راهکارهای رفع این مشکل میزگردی با حضور معاون توسعه ورزش قهرمانی اداره کل ورزش و جوانان، رئیس هیات فوتبال، مدیر باشگاه آبیدر و یک مربی پیشکسوت برگزار شد تا از نگاه کارشناسان اهل فن به بررسی مشکلات این رشته ورزشی بپردازد، نظرات صاحب نظران و متولیان ورزش استان را در ادامه می خوانیم.
** نبود حامی مالی، اصلی ترین مشکل فوتبال کردستان است
معاون توسعه ورزش قهرمانی اداره کل ورزش و جوانان کردستان معتقد است: فوتبال، ورزشی جذاب و عامه پسند است که در صورت حمایت می تواند در پیشرفت اقتصادی هر منطقه نیز موثر باشد.
علی فتح الله زاده با بیان اینکه در استان کردستان از لحاظ زیرساخت ورزشی دچار مشکل هستیم، گفت: مهمترین مشکل فوتبال کردستان، عدم حمایت مسئولان و نبود حامیان مالی از تیم های ورزشی است.
وی با بیان اینکه امیدواریم تا پایان امسال زمین چمن استادیوم 22 گولان احداث و به هیات فوتبال تحویل داده شود، اظهار کرد: البته زمین های چمن ورزشگاه استقلال و ملک نیا نیز شرایط خوبی ندارند که کار احداث زمین چمن مصنوعی مجموعه استقلال در دستور کار قرار دارد.
فتح اله زاده در پاسخ به این سوال که چرا تیم های فوتبال مردان هیچگاه نتوانستند به لیگ های دسته دو، یک و برتر کشور راه پیدا کنند، افزود: مشکل اساسی فوتبال کردستان نبود حامی مالی است و تیم هایی هم که فعالیت دارند ضعیف هستند و توان حضور در لیگ های دسته های بالا را ندارند.
وی تیم های موجود در استان را دارای مشکلات مالی و ناتوانی در تامین هزینه های تیم داری دانست و یادآور شد: با توجه به اینکه فوتبال ورزشی پرهزینه است و اعتبارات اداره کل ورزش و جوانان نیز محدود، بنابراین انتظار می رود که دستگاه هایی همچون شهرداری ها از فوتبال و تیم ها بیشتر حمایت کنند.
معاون توسعه ورزش قهرمانی اداره کل ورزش و جوانان کردستان با اشاره به اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی می توانند در این موضوع کمک کنند، اضافه کرد: نماینده مردم سقز و بانه امسال توانست 800 میلیون ریال کمک جذب کند و به تیم ساکاپخش سقز و هیات فوتبال بانه بدهد که کار ارزشمندی بود.
فتح الله زاده با اشاره به نبود صنایع بزرگ برای حمایت از فوتبال استان گفت: نمایندگان مجلس مردم استان در شورای اسلامی با رایزنی و از طریق وزارت ورزش و جوانان می توانند اعتبارات بیشتری برای حمایت از فوتبال کردستان جذب کنند.
وی با بیان اینکه بخش خصوصی وارد هر عرصه ای شود، سود آن کار را هم در نظر می گیرد، ادامه داد: بدلیل آنکه تیم داری در کردستان سودی ندارد، سرمایه داران بخش خصوصی نیز وارد این عرصه نمی شوند.
** شهرداری و شوراهای شهر در کردستان از ورزش حمایت نمی کنند
مدیر باشگاه آبیدر سنندج با بیان اینکه این باشگاه از سال 91 تاسیس شد، یادآور شد: برای جذب حامی مالی دولتی و خصوصی تلاش زیادی کردیم اما به نتیجه نرسیدیم.
رضا مجیدی گفت: در پنج سال گذشته حدود هفت میلیارد ریال هزینه باشگاه و بازیکنان کرده ایم که تنها بخش کمی را از محل کمک اداره کل ورزش و جوانان تامین شد.
وی اظهار کرد: بدلیل ناامیدی از جذب حامی مالی خصوصی و دولتی، به ناچار اقدام به تشکیل کمپینی متشکل از 30 خیّر کردیم تا با استفاده از توان مالی این افراد، هزینه ها را تامین و باشگاه را سرپا نگه داریم.
مجیدی افزود: شورای شهر و شهرداری ها در کردستان بر خلاف دیگر استان ها، از ورزش و فوتبال به هیچ وجه حمایت نمی کنند که جای تاسف دارد.
وی اضافه کرد: با وجود اینکه برای جذب حمایت مالی، بارها با شورای شهر و شهرداری سنندج رایزنی کرده و تشکیل جلسه دادیم ولی به نتیجه ای دست نیافتیم.
مدیر باشگاه آبیدر سنندج یکی از اصلی ترین مشکلات فوتبال استان را نبود حامی مالی اعلام کرد و گفت: در کنار این مشکل، ضعف هیات فوتبال را هم باید اضافه کرد.
** مدیران ورزش استان، مدیرانی شایسته نیستند
یک مربی و کارشناس فوتبال نیز با بیان اینکه دلخوش به حضور تیم بانوان در لیگ برتر هستیم، افزود: البته این موفقیت به همت خود تیم و باشگاه بود و هیات فوتبال در این موفقیت نقشی نداشته است.
فرهاد خاطر ویسی تاکید کرد: هیچ کمکی از سوی هیات فوتبال برای تیم فوتبال بانوان راه یاب ملل صورت نگرفته و اگر کمکی هم شده از طرف خود فدراسیون بوده ضمن اینکه برنامه ریزی مسئولان و حامی مالی باعث شده این تیم به موفقیت برسد.
وی یادآور شد: مدیران ورزش ما شایسته نیستند و آنقدر مشکل و ضعف داریم که کوچکترین آن به فوتبال بر می گردد.
ویسی برنامه ریزی هیات فوتبال برای برگزاری لیگ استانی را نیز اشتباه و ناکارآمد خواند و گفت: مدت زمان برگزاری لیگ بسیار کم و آن هم با حضور چند تیم است که این خود ضعف فوتبال را در استان دوچندان کرده است.
** کار هیات فوتبال باشگاه داری و تیم داری نیست
رئیس هیات فوتبال کردستان در واکنش به برخی انتقادها در خصوص عدم حمایت هیات از تیم های فوتبال گفت: هیات با همه توان خود از این رشته ورزشی حمایت می کند.
رضا رحمانی با بیان اینکه صحبت ها و انتقادها در دوره های قبل مدیریت هیات نیز وجود داشته و و در آینده هم خواهد بود، افزود: تصمیم برای نحوه برگزاری مسابقات و برنامه ریزی ها با حضور روسای هیات در شهرستان ها و مدیران باشگاه ها گرفته می شود و هیات فوتبال تصمیم گیرنده اصلی نیست.
وی با بیان اینکه هیات فوتبال باشگاه دار و تیم دار نیست، یادآور شد: هیات نه برای باشگاه ها مربی تعیین می کند و نه در کار آنها دخالت دارد چون باشگاه خصوصی است و خود می تواند هیات مدیره، مدیر و مربی داشته باشد.
رئیس هیات فوتبال کردستان مسئولیت های هیات را مشخص و براساس دستورالعمل دانست و اضافه کرد: هیچکاری بدون ضعف نیست اما تلاش خود را برای رفع مشکلات و پیشرفت در فوتبال بکار گرفته ایم.
رحمانی خطاب به منتقدان گفت: آیا حضور تیم نوجوانان شهرداری سقز و تیم جوانان فوتسال سقز در لیگ برتر نتایج بدی برای فوتبال استان داشته است؟
وی حضور چند تیم از بانوان در لیگ برتر فوتبال و فوتسال را یکی دیگر از نقاط قوت فوتبال کردستان اعلام کرد و از منتقدان خواست در کنار ضعف ها، نقاط قوت را هم ببینند.
به گفته رئیس هیات فوتبال کردستان، بیشتر درآمد هیات فوتبال در استان ها از طریق باشگاه هاست که در این بخش در کردستان ضعف داریم.
** عدم شفافیت مالی هیات فوتبال، مانعی بر سر راه پیشرفت این ورزش در استان است
مدیر باشگاه آبیدر سنندج با قبول اینکه کار هیات فوتبال تیم داری و کمک به باشگاه ها نیست، گفت: با توجه به عدم وجود حامیان مالی در استان، نیاز است هیات فوتبال به باشگاه ها بیشتر کمک کند.
مجیدی ضمن انتقاد از عملکرد هیات فوتبال استان از کمک بیش از 2 میلیارد و 300 میلیون ریالی فدراسیون به هیات فوتبال کردستان در سال 96 خبر داد و افزود: هیات باید از این اعتبارات به باشگاه ها کمک کند و دلسوزانه برای ارتقای فوتبال گام بر می داشت در حالیکه چنین اقدامی از طرف هیات فوتبال صورت نگرفت.
به گفته وی، یک باشگاه فوتبال در سنندج بدلیل نبود حامی مالی حتی توان خرید توپ ندارد که این جای تاسف است در حالیکه امسال از طرف فدراسیون 100 دست لباس و 100 عدد توپ به هیات فوتبال داده شده است.
مجیدی شفافیت مالی هیات فوتبال کردستان را ضروری دانست و یادآور شد: عملکرد هیات فوتبال نشان از عدم شفافیت مالی دارد که نیاز است اداره کل ورزش و جوانان نظارت بیشتری بر این امر داشته باشد.
وی تاکید کرد: کمک های اداره کل ورزش و جوانان و هیات فوتبال می تواند در رونق فوتبال و شکوفایی استعدادها کارساز باشد چرا که این ورزش از نبود حامی مالی بخش خصوصی رنج می برد.
** استعفای همزمان چند نفر در هیات فوتبال کردستان، سوال برانگیز است
بازیکن سابق و مربی فوتبال کردستانی نیز با اشاره به اینکه مدیریتی در هیات فوتبال استان وجود ندارد، گفت: وقتی پنج یا 6 نفر در مدتی کوتاه از این هیات استعفا می دهند باید خود اداره کل ورزش و جوانان نسبت به این موضوع حساس شود.
خاطرویسی افزود: درست است که تغییرات در هیات ها طبیعی است اما این تعداد استعفا به صورت همزمان در هیات فوتبال کردستان طبیعی نیست.
وی از نحوه نگهداری زیرساخت ها در کردستان نیز انتقاد کرد و گفت: 15 سال است که زمین مجموعه 22 گولان سنندج ساخته شده اما چند بار مورد استفاده قرار گرفته است؟ آیا غیر از این است که فقط برای اسب دوانی و یا مراسم استقبال از آن استفاده شده است؟
خاطرویسی با مطرح کردن این سوال که چرا باید این زمین چمن به این آسانی از بین برود؟ تاکید کرد: به نظر من این موضوع هم به سوء مدیریت در اداره ورزش استان بر می گردد.
او ادامه داد: وقتی مدیری راضی می شود که اسب بر روی زمین چمن ببرند چه قضاوتی در مورد او می توان کرد؟
این مربی فوتبال کردستانی اضافه کرد: در استان های دیگر حتی با کفش با پاشنه تخت هم اجازه ورود به زمین چمن فوتبال را نمی دهند.
خاطر ویسی افزود: در صورتیکه مدیریتی برای نگهداری زیرساخت ها وجود نداشته باشد، کسانی هم که برای نگهداری از این زمین ها انتخاب می شوند، آگاهی و تخصص لازم را ندارند.
به گفته او، بی تفاوتی پیشکسوتان هم یکی از دلایل وضعیت کنونی فوتبال استان است؛ زیرا توجهی به ترکیب اعضا هیات فوتبال ندارند.
خاطرویسی ضمن انتقاد از نحوه انتخاب رئیس هیات فوتبال کردستان گفت: نزدیک به انتخابات که می شویم، تعدادی به راحتی رای ها را به شیوهای مختلف به نفع افرادی خاص برمی گردانند، بخاطر همین شرایط، من که کاندیدا بودم، کنار کشیدم.
او همچنین خواستار بکارگیری مربیان رده بالا و پیشکسوت فوتبال استان در هیات شد و یادآور شد: این اتفاق مهم در هیات فوتبال کردستان نادیده گرفته شده است.
** گردش مالی هیات فوتبال هر سال برای اعضای مجمع و مسئولان تشریح می شود
رئیس هیات فوتبال کردستان با اشاره به انتقادها به عدم شفافیت مالی در این هیات گفت: ما باید گردش های مالی را برای چه کسی توضیح دهیم؟ وقتی که مجمع هیات فوتبال، فدراسیون، حسابداری هیات و اداره کل ورزش و جوانان وجود دارد که بر فعالیت هالی مالی نظارت می کنند بنابراین نمی توان گفت که شفافیت مالی وجود ندارد.
رضا رحمانی ادامه داد: گردش مالی امسال هیات فوتبال کردستان، 2 میلیارد و 310 میلیون ریال بود که از محل دریافت هزینه ورودی به مسابقات، برگزاری کلاس های آموزشی، مدارس فوتبال، عضوگیری، کمک های فدراسیون و اداره کل ورزش و جوانان تامین شده است.
به گفته وی، کمک هایی به برخی از باشگاه های فوتبال یا تیم بانوان در لیگ برتر نیز از محل همین اعتبارات صورت گرفته است که در این گردش مالی قرار می گیرد.
رئیس هیات فوتبال کردستان با بیان اینکه گفته می شود باشگاهی حتی در تامین توپ خود مشکل دارد، افزود: این باشگاه یکسال 2 زمین چمن مصنوعی در اختیار داشت که می توانست از طریق اجاره این زمین ها درآمد زایی کند.
رحمانی اضافه کرد: وقتی این باشگاه لباس های ورزشکاران را از بخشی و ورودی مسابقات را هم از محل کمک بخش دیگری تامین کرد چگونه نتوانسته توپ مورد نیازش را تهیه کند؟
وی دریافت 100 عدد توپ و 100 دست لباس توسط هیات از سوی فدراسیون فوتبال را رد کرد و گفت: اگر کمکی به این شکل صورت گرفته باشد بطور مستقیم به باشگاه ها تحویل داده شده است.
رحمانی تغییرات 2 ماه اخیر و خروج پنج نفر از اعضای هیات فوتبال را طبیعی دانست و افزود: تغییرات در هر هیاتی امری عادی است و احتمالا یکی از دلایل عدم ادامه همکاری برخی از اعضا با هیات، قطع حق الزحمه ها در دوره کنونی است.
وی در پاسخ به انتقاد استفاده از زمین چمن 22 گولان سنندج برای اسب دوانی اظهار کرد: این زمین در اختیار هیات فوتبال کردستان نیست بنابراین ما مسئولیتی در خصوص این زمین نداریم.
وی عدم استفاده از مربیان و پیشکسوتان فوتبال را در هیات تکذیب کرد و گفت: همه کسانی که در هیات فوتبال کردستان فعالیت دارند، پیشکسوت هستند و در عرصه فوتبال سال ها تلاش کرده اند.
** هر سال وضعیت و اسناد مالی هیات ها مورد بررسی قرار می گیرد
معاون توسعه ورزش قهرمانی اداره کل ورزش و جوانان کردستان در خصوص اظهارات مدیر باشگاه آبیدر سنندج مبنی بر عدم شفافیت لازم در عملکرد هیات فوتبال استان اظهار کرد: این اداره کل، هر ساله اسناد مالی هیات ها را از طریق امور مالی و حراست مورد بررسی قرار داده و اگر مشکلی وجود داشته باشد با آن برخورد می کند.
فتح الله زاده یادآور شد: البته هیات ها و فدراسیون فوتبال شرایط خاص خود را دارند و مستثنی از اداره کل ورزش و جوانان، دستورالعمل خاص خود را برای انتخابات هیات دارند.
وی در پاسخ به این سوال که سهم کمک یک درصدی ادارات به ورزش در چه مرحله ای است، گفت: ادارات به دلیل کمبود اعتبارات، عملا این بند را رعایت نمی کنند و این مهم فراموش شده است.
** حرف های پایانی و جمع بندی نظرات شرکت کنندگان
معاون توسعه ورزش قهرمانی اداره کل ورزش و جوانان کردستان صحبت های خود را اینگونه به پایان رساند: استان های همجوار نیز وضعیتی مثل کردستان در رشته فوتبال دارند و این شرایط تنها مختص به این استان نیست.
فتح الله زاده اضافه کرد: در کنار نبود حمایت مالی بعنوان مهمترین ضعف و مشکل فوتبال در استان، مجهز نبودن مربیان به دانش روز و ضعف زیرساخت ها از دیگر عوامل موثر در عدم توسعه فوتبال در کردستان است که امید است با همکاری مسئولان و دلسوزان فوتبال، این نقص ها رفع شود.
مدیر باشگاه آبیدر سنندج هم پیش از ارائه راهکار برای توسعه فوتبال در کردستان، از عدم همکاری صدا و سیما برای پخش مسابقات داخلی استان انتقاد کرد و گفت: صدا و سیما حق پخش مسابقه می خواهد که باشگاه ها توان پرداخت آن را ندارند.
مجیدی با بیان اینکه مسئولان استان باید دلسوزی کنند که نمی کنند، افزود: شهرداری ها بویژه شورای شهر باید از ورزش و فوتبال حمایت کنند زیرا حمایت آنان از فوتبال بعنوان جذاب ترین ورزش، می تواند مانع بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی جوانان شود.
وی تاکید کرد: بی تردید حمایت شورای شهر و شهرداری ها از فوتبال و سرمایه گذاری آنان در این عرصه، زمینه ساز پیشرفت ورزش فوتبال در کردستان خواهد بود.
به گفته مجیدی، هیات فوتبال استان هم باید تیمی پیشسکوت در بدنه خود داشته باشد تا بتواند از این ظرفیت برای جذب حمایت مالی بخش دولتی و خصوصی بهره گیرد.
مربی و بازیکن اسبق فوتبال هم یادآور شد: شور و نشاطی که رشته فوتبال در جامعه ایجاد می کند هیچ بخش و رشته دیگری نمی تواند ایجاد کند بنابراین این ورزش نیاز به حمایت ویژه دارد.
خاطرویسی با بیان اینکه سرمایه گذاری در فوتبال هزینه نیست، افزود: اگر دقت کنیم می بینیم که حضور تیم ملی فوتبال کشورمان در جام جهانی باعث می شود در مدت برگزاری این رویداد مهم، شادی و نشاط فراوانی به جامعه تزریق شود که بسیار ارزشمند است.
وی به جایگاه فوتبال استان اصفهان در کشور اشاره اشاره کرد و گفت: وقتی اهالی ورزش در اصفهان به ورزش اهمیت شایانی می دهند این مهم سبب توجه مسئولان رده بالای آن استان و کارخانه دارها به ورزش بویژه فوتبال می شود و چنین شرایطی موجب حضور تیم هایی همچون ذوب آهن و سپاهان در سطح اول فوتبال کشور شده است.
او تاکید کرد: اگر می خواهیم که فوتبال در کردستان پیشرفت کند مسئولان بویژه هیات باید دلسوز باشند از خود مایه گذاشته و با تمام توان برای جذب حامی مالی و حضور بخش خصوصی در این عرصه تلاش کند.
خاطرویسی یادآور شد: تعامل با مربیان و پیشکسوتان نیز در موفقیت فوتبال بسیار موثر است پس مسئولان ورزش و بویژه هیات فوتبال استان، باید به این مهم توجه خاصی داشته باشند.
رئیس هیات فوتبال کردستان هم به فعالیت و وجود کارخانه های تراکتورسازی، پتروشیمی، ایستک و لاستیک بارز در کردستان اشاره کرد و گفت: کارخانه ها و واحدهای صنعتی براحتی در استان های دیگر تیم داری و باشگاه داری می کنند اما در کردستان به هر دلیلی هیچ حمایتی از ورزش نمی شود.
رحمانی افزود: امید است واحدهای صنعتی بزرگ و صاحبان کارخانه ها برای حمایت از ورزش و فوتبال کردستان قدم برداشته و زمینه پیشرفت این ورزش را در استان فراهم کنند.
وی یادآور شد: البته در کنار این این مهم، باید اشتغال جوانان و فوتبالیست ها نیز مدنظر قرار گیرد چراکه ورزشکاران در صورت بیکاری، انگیزه ای برای ورزش نخواهند داشت.
از مباحث مطرح شده در میزگرد می توان به این نتیجه رسید که نبود حامی مالی و عدم حضور و حمایت بخش خصوصی از فوتبال کردستان، بزرگترین معضل پیش روی این ورزش است و در این بین، عدم حمایت شهرداری ها و شوراهای شهر نیز بر این مشکل افزوده است.
نیاز است با توجه به این شرایط، هم مسئولان استان و هم هیات فوتبال و اداره کل ورزش و جوانان، حمایت بیشتری از فوتبال در استان کردستان داشته باشند.
البته لازمه پیشرفت اساسی فوتبال در کردستان، جذب واحدهای تولیدی بزرگ، کارخانجات و بخش خصوصی برای سرمایه گذاری و حمایت مالی این رشته است که مسئولان ورزش باید برای آن تدبیری بیندیشند ضمن آنکه هیات فوتبال و مربیان و پیشکسوتان نیز باید اختلافات را کنار گذاشته و با تعامل برای ارتقا و پیشرفت فوتبال کردستان گام بردارند.



http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/11677/دلایل-عدم-پیشرفت-فوتبال-در-کردستان-ضعف-مدیریت-یا-عدم-حمایت
بستن   چاپ