عصر کرد
سنگینی افسردگی بر شانه های جسم و روان
يکشنبه 3 دي 1396 - 1:00:04 PM
ایرنا - اجتماعی
کرد آنلاین - سنندج - افسردگی رایج ترین بیماری روحی و روانی و یک نوع اختلال حالت است که منجر به احساس مداوم ناراحتی و از دست دادن علایق می شود و این موضوع افراد زیادی را در جهان و کشورمان درگیر کرده است. به راستی دلایل بروز این بیماری و راه های پیشگیری و درمان آن چیست؟
به گزارش خبرنگار ایرنا، افسردگی بیماری بسیار شایع قرن 21 به شمار می رود به طوریکه سازمان بهداشت جهانی موضوع سال 2017 میلادی را افسردگی اعلام کرد.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی بیش از ٣5٠‌ میلیون نفر در تمامی سنین و نژادها هم در مردان و هم در زنان، در سراسر دنیا از افسردگی رنج می‌برند.
روانشناسان معتقدند: افسردگی یک بیماری جسمی - روانی است که می تواند در روان افراد نشانه‌های مختلف را از خود بروز دهد اما در هر کس میزان و ابعاد این نشانه ها با دیگری متفاوت است.
دکترای تخصصی تعلیم و تربیت و استاد دانشگاه آزاد اسلامی سنندج می گوید: برآوردی وجود دارد که نشان می‌دهد بروز افسردگی شدید با یک ‌‌میلیون مورد خودکشی که هر سال در جهان اتفاق می‌افتد، مرتبط است.
عطالله شاکریان با بیان اینکه آمار افراد افسرده حدود 20 تا 25 درصد جمعیت دنیا را تشکیل می دهد، افزود: این آمار در کشورها در شرایط مختلف، متفاوت است همچنانکه وقتی در کشوری زلزله، جنگ یا تغییرات اقتصادی و اجتماعی سریع اتفاق افتاده، میزان افسردگی بیشتر می شود.
وی بیماری های روانی و افسردگی در جامعه ایران را حدود 21 تا 25 درصد جمعیت اعلام کرد و گفت: پژوهشگران دریافته اند که زنان تقریبا 2 برابر بیشتر از مردان افسردگی را تجربه می‌کنند.
شاکریان تاهل و تجرد را در بروز بیماری افسردگی موثر دانست و اضافه کرد: زنان مطلقه و کسانی که از همسر خود جدا شده ‌اند، بیشتر از سایر افراد به افسردگی دچار می‌شوند.
وی ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد که افراد در کشورهای فقیر نخستین افسردگی را در ٢4 سالگی تجربه می‌کنند در حالیکه متوسط سن مبتلایان به افسردگی در کشورهای ثروتمند 25 سال و هفت ماه است.
** داشتن روحیه غمگین از علائم افسردگی است
مشاور خانواده کلنیک سازمان بهزیستی کردستان خُلق یا روحیه غمگین به میزانی که فرد را برای مدت قابل توجه و در شدت زیاد گرفتار کند از علائم افسردگی دانست و یادآور شد: این حس، متفاوت از احساس غمگین گذرایی است که در اثر اتفاقات ناگوار برای فرد روی می دهد.
شاکریان کاهش علاقه به اموری لذت بخش و کاهش یا افزایش اشتها را از دیگر نشانه های افسردگی اعلام کرد و گفت: بروز اشکال در خواب به انواع مختلف، کم خوابی و پرخوابی، افکار مغشوش از جمله افکار درباره مرگ و تمایل به مرگ یا خودکشی از دیگر علائم بیماری افسردگی در فرد است.
به گفته وی، کمبود اعتماد به ‌نفس، دردهای جسمی از جمله سردرد یا ناراحتی‌های معده، کاهش تمایلات جنسی، کمبود انرژی، احساس خستگی شدید و کُندی در انجام فعالیت های عادی از دیگر نشانه های افسردگی است.
** اختلالات خُلقی و افسردگی ممکن است زمینه ژنتیکی داشته باشد
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج تاکید کرد: اختلالات خُلقی، افسردگی و افکار خودکشی ‌گرایانه‌ ممکن است زمینه‌ ژنتیکی نیز داشته باشد.
به گفته شاکریان، شرایط و مکان زندگی، وضعیت تاهل و موقعیت مالی از جمله عوامل تاثیرگذار در بروز افسردگی است.
وی اضافه کرد: این فرضیه نیز همواره مطرح است که شاید بتوان برعکس، افسردگی را عامل بروز شرایط نامساعد زندگی دانست یعنی بطور مثال شیوع افسردگی در افراد بی‌خانمان بیشتر است اما در برخی موارد نیز احتمال می‌رود که خود افسردگی عامل آوارگی این افراد بوده باشد.
شاکریان با بیان اینکه اعتیاد به مواد مخدر نیز احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد، یادآور شد: تجربه‌ تروما(ضربه‌ روحی) در سنین پایین می‌تواند منجر به تغییرات دراز مدت در نوع واکنش مغز نسبت به ترس و استرس شود.
به گفته وی، بدلیل این تغییرات مغزی، احتمال بروز افسردگی در افرادی که سابقه‌ ترومای دوران کودکی دارند، بیشتر است.
** قدم اول برای درمان افسردگی مراجعه به روانپزشک است
دکترای تخصصی تعلیم و تربیت دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج اظهار کرد: قدم اول برای درمان افسردگی مراجعه به روانپزشک یا روانشناس است که به محض تشخیص، می توان این بیماری را با داروهای ضد افسردگی، روان درمانی و یا هردو، درمان کرد.
شاکریان افزود: روش روان درمانی با آموزش شیوه های جدید فکر و رفتار کردن و تغییر در عادات می تواند به درمان افسردگی کمک کند.
وی ادامه داد: قدم بعدی ایجاد تغییر در سبک زندگی است بطوریکه ورزش و فعال بودن، توجه به مسائل معنوی، داشتن تغذیه مناسب و معاشرت با دیگران، می تواند برای درمان این بیماری کمک کننده باشد.
** پیشگیری از افسردگی و ارتقا سواد مردم در بهداشت عمومی، ضروری است
مشاور خانواده کلینیک سازمان بهزیستی کردستان بر پیشگیری به عنوان مهمترین موضوع در بیماری افسردگی تاکید کرد و گفت: ارتقای سواد مردم در بهداشت عمومی نیز بسیار مهم است.
به گفته شاکریان، افزایش آگاهی جمعیت عمومی از افسردگی، علل و پیامدهای آن، تشویق افراد مبتلا به افسردگی برای مراجعه و دریافت خدمات درمانی، در این زمینه ضروری است.
وی با اشاره به اینکه تشویق اعضای خانواده و دوستان فرد مبتلا به افسردگی برای ایفای نقش حمایتی نیز تاثیری بسزا در درمان این بیماری دارد، تاکید کرد: ترویج رویکرد گسترش آگاهی عمومی در میان نهادهای دولتی و غیر دولتی برای انگ زدایی سخنان پیرامون موضوعات مربوط به سلامت روان، دارای اهمیت فراوان است.
به گزارش ایرنا، گفته های این روانشناس بیان کننده آن است که افراد مبتلا به بیماری افسردگی حتما باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کرده و اطرافیان نیز آنان را در درمان این بیماری یاری دهند چرا که در غیر این صورت ممکن است عوارض ناگواری برای فرد بیمار داشته باشد.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/11118/سنگینی-افسردگی-بر-شانه-های-جسم-و-روان
بستن   چاپ