عصر کرد
4500 هنرمند کلاش باف در مریوان فعالیت می کنند
دوشنبه 27 آذر 1396 - 1:18:04 PM
ایرنا - اجتماعی
کرد آنلاین - سنندج - مدیرکل میراث فرهنگی،دستی و گردشگری استان کردستان گفت: هم اکنون چهار هزار و 500 هنرمند کلاش باف و بیشترین کارگاه کلاش بافی منطقه در مریوان فعالیت می کنند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، سیدمحسن علوی روز دوشنبه در همایش مریوان شهر جهانی کلاش در سالن نشاط آموزش و پرورش مریوان افزود: هنر کلاش بافی به شغل بخش زیادی از مردم مریوان تبدیل شده و بیشترین مغازه های این شهر به این کار دستی تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه هنر کلاش بافی رویکرد خاصی به اشتغال دارد ادامه داد: بخش کلاش می تواند برای منطقه بسیار مهم باشد و زمینه برای تجاری سازی کلاش صورت گرفته است.
وی اظهار کرد: 25 مدل برای کلاش با رنگ بندی ها و تنوع خاص با حفظ ویژگی های سنتی این پاپوش تهیه شده تا ساکنان دیگر مناطق نیز بتوانند از کفش دست باف کلاش استفاده کنند.
وی ابراز امیدواری کرد که به زودی اثرات جهانی شدن مریوان به عنوان شهر کلاش مشاهده شود.
وی در خصوص ثبت جهانی هورمان نیز گفت: مدت 6 ماه از طریق یک تیم 100 نفری کارهای لازم برای ثبت جهانی مظهر فرهنگی هورامان انجام شده است.
معاون امور عمرانی استاندار کردستان نیز در این آئین گفت: خط مقدم حل مشکلات کردستان توجه به صنایع دستی و گردشگری است.
امیر قادری افزود: صنایع دستی در کردستان دارای سابقه تاریخی زیادی بوده و باید از این آنها برای توسعه استان استفاده شود. وی اضافه کرد: صنایع دستی کردستان می توانند در توسعه اقتصادی استان نقش مهمی داشته باشد و توجه به صنایع دستی و هنرهای سنتی می تواند در زمینه صادرات غیر نفتی مهم و تاثیر گذار باشد.
وی اظهار کرد: صنایع دستی علاوه بر اینکه زبان گویای ساکنان و اقوام است، توجه به این صنعت می تواند برای کشورمان بسیار مهم باشد.
وی با اشاره به اینکه صنعت کلاش بافی اشتغال زا است، گفت: این صنعت در عین حال محیط زیست را تخریب نمی کند و نیاز به کارشناس خارجی ندارد و باید تمام توان باید از این پتانسیل استفاده کنیم.
فرماندار شهرستان مریوان هم گفت: همه دستگاه های اجرایی باید تلاش کنند که این ثبت جهانی برای همیشه ماندگار باشد.
محمد شفیعی افزود: نامگذاری 2 خیابان در شهر کانی دینار و در شهر مریوان به نام کلاش، نصب المان کلاش در مریوان و
تدریس رشته کلاش بافی در یکی از هنرستان های شهرستان مریوان در این ثبت جهانی موثر بوده است.
وی اضافه کرد: معیشت مردم مریوان به هنر کلاش بافی وابسته است و مریوان با برند کلاش به عنوان شهر کلاش به جهان معرفی شد.
وی اظهار کرد: کفش کلاش نماد برابری بوده و نشانه سخت کوشی مردم این منطقه و عبور از جاده های سخت است.
وی با بیان اینکه جشنواره سالانه کلاش در مریوان برگزار می شود، افزود: شهرک کلاش بافی با حضور بخش خصوصی و دولتی در مریوان احداث می شود و زمینه تجارت الکترونیکی فروش کلاش برای فروش در خارج از کشور مهیا شده است.
مریوان امروز به عنوان نوزدهمین شهر جهانی کفش و ششمین شهر صنایع دستی کشور ثبت شد.
این آیین با این همایش با حضور شمار زیادی از هنرمندان کلاش باف، 'غدا هیجاوی' از شورای جهانی صنایع دستی، 'بهمن نامور‌مطلق' معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و جمعی از مسئولان استانی برگزار شد.
کلاش پاافزاری با قدمت 2 هزار ساله تهیه شده از مواد طبیعی موجود در محیط مانند نخ و چرم است که با توجه به خنکی و سبکی آن بسیار مورد توجه است و در فصول گرم سال مورد استفاده قرار می گیرد.
به بهانه وجود هنرمندان متعدد تولید کلاش در مریوان، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از 2 سال قبل پرونده جهانی شدن این شهرستان را به عنوان شهر جهانی کلاش آغاز کرد.
کلاش تنها پای افزاری است که دارای خط تقارن است به این معنی که چپ و راست برای آن نیست و برای حفظ این فرم و مدل باید هر چند مدت کلاش را راست و چپ و یا چپ و راست به پا کرد.
پیاده روی با کلاش متناسب با فرم و مرفولوژی پاها است. کفه آن و قسمت سینه گود پا بر آمده و در پاشنه پا بر جسته این فرم باعث رفع خستگی و خسته نشدن پاها در هنگام پیاده روی می شود.
از نظر زیست محیطی هیچ نوع آلودگی محیط بعد از استفاده آن ایجاد نمی شود، چون مواد مصرفی آن کاملا طبیعی است و در خاک کمتر از یک سال تجزیه و به عناصر طبیعی خود تبدیل می شود در حالی که سایر پای افزارها چند سال طول می کشد که تجزیه شود.
در ساخت و تولید این پای افزار هیچ نوع دستگاه صنعتی دخیل نیست این امر باعث می شود زمینه اشتغال برای افراد زیادی در منطقه ایجاد کند.
مواد اولیه مورد نیاز برای کلاش پارچه نخی مانند متقال٬ چلوار٬ نخ تابیده شده نمره٬ لایه، لایه پوست٬ یا چرم گاو است.
کلاش بافی علاوه بر مریوان در شهرستان های مختلف استان کردستان شامل سنندج، دیواندره، سروآباد، کامیاران و سقز نیز رواج دارد اما مریوان به علت تعداد فعالان بالا به عنوان مرکز تولید این کفش شناخته می شود.
شهرستان مرزی مریوان در 130کیلومتری شمال غربی سنندج مرکز استان کردستان و هم مرز با کشور عراق قرار گرفته‌ است و تاکنون 51 اثر تاریخی این شهرستان در فهرست آثار باستانی کشور به ثبت رسیده است.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/10898/4500-هنرمند-کلاش-باف-در-مریوان-فعالیت-می-کنند
بستن   چاپ