عصر کرد

آخرين مطالب

/گزارش/

جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، روایتگر آیین‌های سنتی فرهنگی

  بزرگنمايي:

عصر کرد - نام شهر مریوان با تئاتر خیابانی عجین شده است و از این شهر به عنوان پایتخت تئاتر خیابانی ایران یاد می شود. شهری که با مردمان بافرهنگش و دارا بودن تعدادی دیگر از شاخص‌های فرهنگی، مکان مناسبی برای فعالیت گروه‌های نمایشی و برگزاری سایر برنامه‌های فرهنگی و هنری است.
به گزارش ایسنا، منطقه کردستان، این روزها به واسطه برگزاری چهاردهمین دوره جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان، شور و شوق خاصی در این شهر برپا شده است و همچون دوره های گذشته جشنواره با استقبال پرشور مخاطبان برگزار می‌شود.
حضور جوانان و زن و کودک با لباس‌های محلی و حلقه بستن آنها بر گرد گروه‌های نمایشی و همراهی آنها با گروه ها، همواره یکی از نکات مثبت جشنواره مریوان بوده است.
در روز دوم چهاردهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان بالغ بر 31 نمایش در شهر مریوان به اجرا درآمد که هفت اثر آنها در جوار دریاچه زریبار بود.
نمایش «گلدی می‌خواند» از گنبدکاووس یکی از اجراهایی بود که مورد استقبال پرشور مخاطبان قرار گرفت.
اعضای این گروه نمایشی سنتی آیینی را اجرا کردند که پوشیدن لباس‌های محلی ترکمنی جلوه خاصی را به این نمایش داده بود. همچنین دوتارنوازی اعضای گروه فضای فرح بخشی را ایجاد کرده بود.
این نمایش در واقع روایتگر تقابل زندگی شاه و رعیت و قصه عشق و دلدادگی «تایماز» پسر خان و «آیناز» دختر گلدی مراد، نوازنده ترکمن بود.

اسفندیار قرنجیک از اعضای این گروه در مورد نمایش «گلدی می‌خواند» گفت: در این نمایش بایرام خان که خان آبادی است با «گلدی مراد» نوازنده و خواننده دوتار ترکمن میانه خوبی ندارد. از طرفی پسر خان عاشق دختر این نوازنده می شود. خان هرچند تمام سعی خود را می‌کند که مانع از انجام این کار شود اما در نهایت موفق نمی شود و پسرش با دختر نوازنده ازدواج می کند.
وی در ادامه با بیان اینکه حدود 30 سال است که کار تئاتر می کنم، گفت: امسال سومین دوره ای است که در جشنواره تئاتر خیابانی مریوان شرکت کرده‌ام و فضای این شهر برای تئاتر خیابانی بسیار خوب است، به ویژه دریاچه زریوار که چشم انداز بسیار خوبی را دارد.
نمایش «باسنگ» از هرمزگان نیز یکی دیگر از نمایش‌هایی بود که با درون مایه‌ آیینی سنتی خود، به معرفی آیین‌های عروسی منطقه بندر خمیر و شهر هرمزگان می پرداخت.
مرضیه آزادی خالص، کارگردان این نمایش در مورد اثر خود اظهار کرد: در این نمایش پنج آیین مرتبط با عروسی در هرمزگان به تصویر کشیده شده که از جمله آنها آیین سرتراش، حمام گردانی، پری و پروند و ... است.

وی افزود: این آیین‌ها در حال حاضر هم در شهر هرمزگان وجود دارند و فراموش نشده و انجام می‌شود.
کارگردان نمایش باسنگ، در ادامه با بیان اینکه 19 سال است فقط در زمینه تئاتر آیینی کار می‌کنم، اضافه کرد: امسال چهارمین بار است که در این جشنواره شرکت کرده‌ام و هدفم از اجرای این نمایش به تصویردرآوردن آیین‌های سنتی شهرم و آشنا کردن مردم دیگر نقاط با این آیین‌ها بوده است.
وی تصریح کرد: ما در شهر خودمان نیز حداقل هر 10 روز یکبار تئاترهای آیینی را اجرا می کنیم و نمایش های آیینی ما فقط به حضور در جشنواره خلاصه نمی شود. ما این نمایش ها را به اجرا درمی‌آوریم تا رسوم خود را زنده بداریم و فراموش نشوند.
آزادی خالص، در ادامه از کمبود بودجه در حوزه تئاتر انتقاد کرد و گفت: آنگونه که باید حمایت مالی نمی شویم و برای ما نسبت به شهرهای دیگر تبعیض قایل می‌شوند.
وی در پایان ضمن ابراز خرسندی از حضور در جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، گفت: خوشبختانه ما هیچوقت مشکل خاصی در جشنواره تئاتر مریوان نداشته‌ایم و همیشه با خاطره خوشی این شهر را ترک کرده‌ایم.

نمایش‌های «آلوده نکنیم»، «اسفندیار هم آری»، «یک وال برای خدا نامه نوشت» و «شکست غول بیکاری» از دیگر آثاری بودند که در کنار دریاچه زریبار به نمایش درآمدند و همچنان استقبال مردم از این اجراها بسیار پرشور بود.
اما جدای از تاثیرات مثبت و تبادلات فرهنگی جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، اگر بخواهیم نظرات متفاوتی را نیز در مورد این جشنواره بشنویم باید نظر منتقدان را نیز جویا شد.
«شهرام میرزایی» کارشناس و یکی از اهالی تئاتر استان کردستان که برای تماشای نمایش‌های چهاردهمین جشنواره تئاتر خیابانی در شهر مریوان حضور دارد، دیدگاهی متفاوت را نسبت به تئاتر خیابانی داشت.
وی با بیان اینکه اساسا با جشنواره تئاتر خیابانی مخالف هستم، در مورد دلایل این مسئله اظهار کرد: تئاتر خیابانی در ذات خود یک تئاتر خیابانی اعتراضی باید باشد اما هنگامی که دولت، تئاتری را برگزار می کند نمی توان از آن انتظار رویکرد تئاتر اعتراضی را داشت.
میرزایی تاکید کرد: نمایش خیابانی باید مخاطبش مردم کوچه و بازار باشند و مردم را درگیر خود کند.
وی در مورد جشنواره تئاتر خیابانی مریوان هم گفت: در این جشنواره رویکردها تکراری شده و بعضا بیشتر شاهد اجراهای صحنه‌ای هستیم که خارج از صحنه اجرا می‌شوند و خیابانی نیستند.

این کارشناس تئاتر برای بهبود کیفیت آثار شرکت کننده در جشنواره تئاتر مریوان هم اعتقاد داشت که باید سیاست‌های کلی جشنواره تغییر کند و ایده‌های نو و تازه در این جشنواره وجود داشته باشند.
در روز سوم جشنواره تئاتر خیابانی مریوان(دوشنبه، چهارم شهریور)، بیش از 30 نمایش در نقاط مختلف این شهر به اجرا در می‌آیند و جشنواره کم کم به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود.
چهاردهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان از یکم الی پنجم شهریورماه جاری با حضور هنرمندان و گروه‌های نمایشی 17 استان و 11 کشور در پایتخت تئاتر خیابانی کشور (مریوان) در حال برگزاری است.
در مجموع 38 اثر به بخش نهایی چهاردهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان راه یافته‌اند که 28 اثر در بخش داخلی و 10 اثر در بخش بین الملل هستند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/89121/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

مورایس و مرور تاکتیک‌های بازی با استقلال

میراثی که از تیم شمسایی در جام ملت‌ ها باقی می‌ماند

عجیب‌ترین صحنه جام حذفی در رفسنجان

رم با سردار 22 دقیقه بازی کرد، گل زد و برد

عنایتی: از دستاوردم در پیکان خوشحالم

شوت های قویتر از موشک در رقابت های لالیگا

بازدید معاون وزیر ورزش از اردوی ملی‌پوشان جوجیتسو

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیام تبریک وزیر ورزش به مناسب قهرمانی ملی‌پوشان ووشو

ستاره تیم ملی در یک‌ قدمی آقای گلی جام ملت‌ها

صعود مس رفسنجان به جمع 8 تیم برتر جام حذفی با حذف پیکان

جوان اول پیکان رکورد جهانی ثبت کرد

عجیب‌ترین صحنه جام حذفی در رفسنجان!(عکس)

138 صاحب ایده در رویداد شتاب قم با یکدیگر به رقابت پرداختند

تمامی پروژه‌های کردستان باید دارای پیوست پدافند غیرعامل باشد

دومین جشنواره عکاسی سنندج با حضور 50 عکاس ملی و بین المللی آغاز به کار کرد

سردیس استاد عباس کمندی در سنندج رونمایی شد

سنندج مهد عقلانیت و آزاداندیشی است

برگزاری 19 عنوان برنامه شاخص«هفته سنه» در سنندج/رونمایی از سردیس استاد عباس کمندی

ارایه خدمات رایگان به دانش‌آموزان ابتدایی حاشیه شهر سنندج

افتتاحیه برنامه های هفته سنه / سردیس استاد عباس کمندی رونمایی شد + فیلم

شرکت‌های دانش بنیان و واحدهای فناور کرمانشاه توسعه می‌یابند

رفع نواقص پروژه بیمارستان بهارستان به خوبی پیش رفته است

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

بازگشایی بازارچه‌های هنگه‌ژال و سیف در حال پیگیری است

برگزاری 19 عنوان برنامه شاخص هفته سنه در سنندج

پیکر امام جمعه سابق جوانرود تشییع و خاکسپاری شد

بازگشایی بازارچه‌های "هنگه‌ژال و سیف" در حال پیگیری است

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

80 بسته پوشاک به ایتام شهرستان پاوه اهداء شد

"کینه خونین" کارگر قهوه‌خانه شهر ری را قربانی کرد

دومین جشنواره ملی عکس سنندج آغاز شد