عصر کرد

آخرين مطالب

/کردستان زیباست/

عمارت سالار سعید سنندج، غایت هنر چوب و شیشه فرهنگی

  بزرگنمايي:

کرد آنلاین - «عمارت سالار سعید» که هم اکنون به عنوان موزه شهر سنندج شناخته می‌شود از جمله عمارت‌های تاریخی است که در آن کم‌نظیر و چه بسا بی‌نظیر هنر اروسی جلوه و رخ می‌نگارد.
به گزارش ایسنا، منطقه کردستان عمارت سالار سعید واقع در خیابان امام خمینی(ره) کوچه حبیبی شهر سنندج و در بخش بیرونی عمارت ملالطف‌الله شیخ‌الاسلام واقع شده است.
بر اساس اسناد موجود این عمارت به سفارش«ملا لطف‌الله شیخ‌الاسلام» بنا شده است و پس از فوت وی توسط نوادگان او به دو بخش جداگانه تفکیک گردید و هر بخش به صورت جداگانه به فروش رسید که پس از فروش بخش اندرونی به تملک خانواده «حبیبی» و بخش بیرونی به تملک «عبدالحمید خان سنندجی(سالار سعید)» در آمد.
«سالار سعید» پس از تملک ملک بخش بیرونی عمارت را به اداره فرهنگ واگذار کرد و تا سال 1351 این بخش برای اموری هم‌چون دانشسرا، کتابخانه و خانه پیشاهنگان مورد استفاده قرار گرفت. در همین سال از طرف وزارت فرهنگ و هنر وقت جهت تأسیس موزه، ملک تملک شد و پس از مرمت و آماده سازی در مهر ماه 1354 با نام «موزه سنندج» افتتاح گردید. بخش اندرونی نیز تا سال 1371 در مالکیت خانواده «حبیبی» بود و در این سال به تملک میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان در آمد.
«پنجره های اُرسی» ویژگی منحصر‌ به فرد عمارت سالار سعید سنندج
این عمارت که به عنوان یکی از بناهای تاریخی استان کردستان ثبت ملی شده است در اواخر دوره ناصرالدین شاه قاجار بنا شده و به همین خاطر به همان سبک و سیاق معماری دوره قجر بنا گردیده است. حوضی در زیر زمین این عمارت تعبیه شده و سقف آن گنبدی شکل است. سنگ، آجر و چوب از جمله پرکاربردترین وسایل به کار رفته در عمارت است که به وسیله همین ابزار پشت بام به صورت شیروانی ساخته شده‌است.
به اذعان کارشناسان و هنر دوستان «پنجره‌های ارسی بزرگ هال» زیباترین و جالب‌ترین ویژگی عمارت سالار سعید سنندج می‌باشد که به یک شاهکار هنری بدل گشته است.
مهم‌ترین بناهایی که در همسایگی موزه سنندج وجود دارند عمارت آصف‌وزیری، مسجد جامع و خانه مجتهدی است که همه روزه پذیرای بازدیدکنندگان است.
موزه سنندج در ابتدای تأسیس به 2 بخش باستان‌شناسی و مردم‌شناسی قابل تفکیک بوده است. در بخش باستان‌شناسی موزه اشیا دوره‌های مختلف از ماقبل تاریخ تا دوره قاجار متعلق به استان کردستان و دیگر استانهای همجوار نگهداری می‌شود. در بخش مردم‌شناسی موزه نیز به نمایش آثار مردم‌شناسی کردستان اختصاص داده شد که با تأسیس خانه کرد در سال 1382 اشیای مردم‌شناسی این موزه به عمارت آصف وزیری (خانه کُرد) انتقال داده شد و تمام فضای موزه به نمایش اشیای باستان‌شناسی و تاریخی اختصاص یافت.
ردپای شمشیرهای برنزی عصر برنز در گوشه‌های موزه سنندج
در بخشی از راهرو ورودی و یکی از اتاق‌های جنب سالن اصلی موزه اشیاء ما قبل تاریخ قرار گرفته ‌است که در آن مجموعه ظروف سفالی مکشوفه از مناطق کردستان و به ویژه شهرستان بانه به نمایش گذاشته شده است.
در بخش تاریخی موزه نیز که عمده دارایی موزه را به خود اختصاص داده است، شامل اشیاء مکشوفه از مهم‌ترین تپه تاریخی استان کردستان که همان تپه زیویه است، می شود.
از جمله مهمترین این اشیا می‌توان به چند قطعه زیورآلات زنانه، اشیاء سفالی، انواع ظروف سفالی به رنگ‌های خاکستری، قرمز و نخودی، اشیا مفرغی شامل ظروف، انواع تبر، سنجاق‌های تدفینی، سوزن‌های دوخت و حلقه‌ها، اشیایی از جنس استخوان و عاج، شامل قطعات تصاویری از شکار و نبرد نقش‌های اسطوره‌ای، گل‌های رزت، نقوش هندسی و سرپیکان و اشیا سنگی که شامل سردوک‌ها، حلقه‌ها و مهره‌ها می شود اشاره کرد .
علاوه بر اشیا زیویه مجموعه‌ای از اشیای فلزی و سفالی دیگر نیز شامل انواع سرنیزه، خنجر، حلقه‌های گوناگون، مجسمه‌های کوچک و ظروف سفالی با اشکال مختلف و بعضاً با نقوش کنده یا ترسیم شده به رنگ‌های قرمز، خاکستری، نخودی و هم‌چنین ظروف شیشه‌ای شامل انواع پیاله و عطردان در این بخش وجود دارد که با توجه به توفیقی بودن آنها، محل دقیق کشف شان معلوم نیست، قسمت دیگری از اشیای بخش دوران تاریخی، خمره‌های سفالی هستند که اصطلاحاً به خمره های تدفینی مشهورند.
این خمره‌ها به علت حجم بزرگشان در فضای باز موزه نگهداری می‌شوند و تعدادی از آنها که کوچک تر هستند در فضای داخلی موزه قرار داده شده‌اند. آخرین اشیای این بخش اشیایی هستند که از حفاری‌های غارکرفتو به دست آمده‌اند و بعضاً قابل مقایسه با اشیای زیویه هستند.
در بخش اشیاء دوران اسلامی نیز که خود به دو بخش سفالی و فلزی تقسیم شده اند می توان اشیای زیبایی از هنر سفالگری هنرمندان دوره اسلامی از جمله تنگ، کاسه، قدح، بشقاب و مجسمه و ریتون که به طرز استادانه‌ای ساخته شده و با لعاب و نقوش و خطوط تزئین یافته‌اند که بخش بسیار کمی از این اشیا متعلق به کردستان است و بیشتر آنها مربوط به نقاط دیگر کشور و مخصوصاً ری، کاشان و نیشابور هستند را مشاهده کرد و در قسمت اشیای فلزی انواع کاسه و بادیه تنگ، سینی، سنگابه، دیگچه و انواع پیه سوز نیز قابل بازدید است.
آخرین بخش موزه نیز همان زیرزمین موزه است که به عنوان حوض خانه‌ شناخته می شود و هم‌اکنون به محلی برای نمایش هنری خارجی اختصاص یافته. از اشیای مهم این بخش می‌توان به مجسمه‌های برنزی و ظروف شیشه‌ای اشاره کرد. از جمله ویژگی‌های این بخش از موزه این است که اشیای این بخش برحسب برنامه‌های موزه تعویض می‌شوند.
گفتنی است علاوه بر بخش‌های ذکر شده و اشیای آن، تعدادی سنگ نوشته که عبارتند از کتیبه‌ها و سنگ قبرهای تاریخی است که در فضای باز نگهداری می‌شوند نیز در این موزه گردآوری شده است.
جمیله معظمی- ایسنا کردستان
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/18016/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان

عشق زندگی می بخشد

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

مالکان جدید استقلال و پرسپولیس از کدام منبع برای دو تیم خرج می‌کنند؟

عملکرد پرسپولیس در مرحله 1/8 نهایی جام حذفی

آمار جالب سپاهان در مرحله یک هشتم نهایی

خط و نشان بازیکن سرشناس ملاثانی برای سپاهان

خیز آنچلوتی برای تاریخ‌سازی در باشگاه رئال

پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول

بازگشت روماریو ستاره سابق برزیل پس از 16سال

قهرمان روس جهان و المپیک پیگیر وضعیت گرایی

خبر‌های پشت صحنه، هفتم اردیبهشت

سرپل‌ذهاب آماده میزبانی باشکوه از زائران یادمان بازی‌دراز

گازرسانی به 100 واحد صنعتی در کردستان

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

نگاه به سینما جدی نیست/ بررسی پیدایش هالیوود در مستند «پشت صحنه»

صدور موافقت اصولی ٣ طرح گردشگری در کردستان

طلای ووشوکاران مازندرانی در پیکار‌های انتخابی جام جهانی

تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان

اجرای طرح هادی و پروژه‌های عمرانی در روستا‌های سروآباد

امسال هم صعود بازی دراز از راه رسید/ آمادگی دستگاه های اجرایی برای این صعود باشکوه

آمادگی امداد هوایی هلال احمر کرمانشاه در سالروز عملیات بازی‌دراز

استفاده 78 درصدی از سامانه ارجاع پرونده به کارشناسان در کرمانشاه

1 مصدوم به علت سقوط از ارتفاع در روستای شبانکاره منطقه روانسر

برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال سن

طرح باک پُر در مرز پرویزخان به صورت رسمی از روز شنبه اجرا می شود

دستوری تازه در مورد استفاده از منشی های زن : «در ادارات دولتی ممنوع شد!»

اعزام 2 کاروان 85 نفره از کرمانشاه به حج عمره

پنج هزار و 780 خانوار تحت پوشش بهزیستی